Çin Savunma Bakanlığı, Doğu Çin Denizi'nde "ülkeye ait sularda" devriye gezmelerinin hakları olduğunu açıkladı.

Çin Savunma Bakanlığından, Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı takımadalar civarında Çin savaş gemisinin devriye gezmesi üzerine Japonya'nın Çin'i protesto etmesine ilişkin yapılan açıklamada, taraflar arasındaki tartışmalı Diaoyütay ve bağlı takımadaların Çin'e ait bölge olduğu ifade edilerek, Çin savaş gemilerinin, yetkileri altındaki sularda devriye gezmelerinin meşru ve yasal olduğu kaydedildi.

Japonya, ilgili adalar civarında Çin donanmasına ait bir fırkateynin görülmesinin ardından dün Japonya'nın protestosunu iletmek amacıyla Çin'in Tokyo Büyükelçisi Çıng Yonghua'nın Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını açıklamıştı.

Japonya ayrıca, Çin'in bölgede tek taraflı olarak gerilimi tırmandıran eyleminden büyük endişe duyduklarını belirtmişti.

Japonya, takımadaların kendi karasuları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye art arda gözetleme gemileri gönderen Çin'i karasularını ihlal etmekle suçluyor. Söz konusu adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.

Çin, Japonya ve Tayvan arasında Doğu Çin Denizi'nde kıta sahanlığı ihtilafları ve egemenlik tartışmaları bulunuyor. Buradaki takımadalarını Çin "Diaoyü", Japonya "Senkaku", Tayvan da "Diaoyütay" olarak adlandırıyor ve üç taraf da adaların kendisine ait olduğunu savunuyor.