Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN) Asya-Pasifik Direktörü Tim Wright, dünya genelinde 15 bin nükleer silah olduğunu tahmin ettiklerini ve olası bir nükleer savaşın yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olacağını belirterek, büyük bir felaketin önlenmesi için "nükleer silahsız dünya" çağrısı yaptı.

ICAN Asya-Pasifik Direktörü Wright, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Nükleer savaş tehdidinin bir kez daha tezahür ettiğine ve küresel gerginliğin artığına dikkati çeken Wright, "Nobel Barış Ödülü'nü almaktan büyük onur duyuyoruz ve umarım Nobel Barış Ödülü, dünyamızı bu büyük tehditten kurtarmaya yardımcı olur." dedi.

Wright, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nagasaki'ye düzenlenen atom bombası saldırısında hayatta kalanlar ve dünya genelinde nükleer denemelerin kurbanları ile çalışarak onların seslerini BM ve uluslararası diğer platformlarda duyurmak için uğraştıklarını belirtti.

DÜNYA GENELİNDE 15 BİN NÜKLEER SİLAH OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Nükleer silah kullanımının insanlığa ve çevreye neler yapacağını anlatmaya çalıştıklarını dile getiren Wright, "ABD ve Kuzey Kore arasında nükleer bir çatışma yaşanması felakete neden olur, burada yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesinden bahsediyoruz ve hükümetleri bunun önlenmesi için harekete geçmeye çağırıyoruz. Bir felaketin yaşanmasına izin veremeyiz. Dünya genelinde 15 bin nükleer silah 
olduğunu tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Wright, ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore'nin nükleer silah sahibi ülkeler olduğunu ve bu ülkeleri sahip oldukları silahlarından vazgeçirmeye ikna etmenin kolay olmayacağını ancak 122 ülkenin desteğiyle kabul edilen Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nın bu konuda atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.

"NÜKLEER SİLAHSIZ BİR DÜNYA GÖRMEK İSTİYORUZ"

Nükleer silahların kabul edilemez olduğunu vurgulayan ve uluslararası topluma Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'na taraf olma çağrısında bulunan Wright, "Daha fazla ülkenin bu anlaşmaya taraf olacağını umut ediyoruz. Bir gecede sonuç alamayacağımızın farkındayız, önümüzde maalesef uzun bir yol var. Şu an başlangıç noktasındayız ve nükleer silahsız bir dünya görmek istiyoruz." diye konuştu.

ABD, Rusya, Çin gibi nükleer güç sahibi ülkelerin karşı çıkmasına rağmen nükleer silahların tüm dünyada imha edilmesi ve yenilerinin yasaklanmasını amaçlayan Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'nın 20 Eylül'de imzaya açıldığını, 50'den fazla ülke tarafından imzalandığını ancak şimdiye kadar sadece 3 ülke - Guyana, Holy See, Tayland- tarafından onaylandığını anlatan Wright, küresel yasal bağlayıcılığı olan anlaşmanın yürürlüğe girmesi için en az 50 ülke tarafından onaylanması gerektiğini ve 2018 yılının sonuna kadar bu hedefe ulaşmayı umut ettiklerini vurguladı.