Geçtiğimiz ay dünyanın birçok bölgesini etkileyen küresel ısınmanın boyutu, uzmanların endişelerinin yerinde olduğunun kanıtı niteliğinde.

Küresel ısınma, kasım ayında dünyanın bir çok bölgesini olumsuz etkiledi.

Ortalama sıcaklıkların endüstriyel dönem öncesine göre 1,1 derece yükselmesi, uzmanlardaki endişelerin yerinde olduğunu kanıtladı.

Yükselen sıcaklıklardan en fazla etkilenen bölgeler kuzey İskandinavya ve kutuplar oldu.

Bu bölgelerde 6 santigrat dereceye kadar anomaliler kaydedildi. Kara üzerindeki sıcaklıklar, özellikle Namibya, Angola ve kuzey doğu Asya’da normalden yüksekti.

İtalya’da ölümcül fırtına ve sel sonrasında olağanüstü hal ilan edildi.

Ülkenin güneyindeki Sicilya’da bir nehrin taşması sonucu birçok ev sular altında kalırken en az 12 kişi yaşamını yitirdi. Başbakan Giuseppe Conte, yaşananları trajedi olarak tanımladı ve olağanüstü hal ilan edilerek selden etkilenenlere yardım edileceğini dile getirdi.

Aşırı yağışlar ve selin vurduğu Ürdün’de de binlerce turist tahliye edildi. Felakette en az 11 kişi hayatını kaybetti. Ordu birlikleri sel felaketinin ardından arama kurtarma operasyonlarına bazı birlikleriyle destek oldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Kaliforniya eyaleti, tarihinin en ölümcül orman yangınlarını gördü. Paradise kentinde çıkan yangında 85 kişi hayatını kaybetti.

18 gün süren doğal afette yaklaşık 620 kilometrekarelik alanın yok olduğu tahmin ediliyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü ve Küresel Karbon Projesi’nin yeni raporları, atmosferdeki karbondioksitin 2017 rekor seviyelere ulaştığını gösterdi.

Uydu gözlemleri, karbondioksitin 2018’de yükselmeye devam ettiğini ortaya koyuyor.