AA muhabirinin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) verilerinden derlediği bilgilere göre, dünyada faaliyet gösteren 442 nükleer santralin kurulu gücü toplam 382 bin 451 megavat olarak hesaplanıyor. Dünyada en fazla nükleer santral ABD'de yer alıyor. Bu ülkede 98 bin 708 megavatlık 99 adet nükleer santral faaliyet gösteriyor. ABD'yi 58 santralle Fransa, 43 santralle Japonya, 35 nükleer santralle Rusya izliyor.

ÇİN'İN NÜKLEER ATAĞI

Çin, 31 nükleer santralle Rusya'dan sonra beşinci sırada yer alıyor.

Dünya genelinde halen 64 nükleer santralin ise inşası sürüyor. inşası devam eden nükleer santrallerin 21'i Çin'de bulunuyor. Yapımı süren nükleer santrallerin 8'i Rusya'da, 6'sı Hindistan'da, 5'i ABD'de, 4'er adedi Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde, 2'şer adedi Belarus, Tayvan, Japonya, Pakistan, Slovakya ve Ukrayna'da yer alıyor. Arjantin, Brezilya, Finlandiya ve Fransa'da da 1'er adet nükleer santralin yapımı devam ediyor.

Bölgelere göre sıralandığında ise her iki nükleer santralden biri Asya'da inşa edilirken, 64 yeni santralden 29'u Asya ve Uzak Doğu'da yapılıyor. Bu bölgeyi, 14 yeni santralle Avrupa, 12 santralle de Ortadoğu izliyor.

TÜRKİYE'DE DURUM

Dünyada en önemli elektrik üretim kaynaklarından biri haline gelen nükleer enerji santralleriyle ilgili  çalışmalar, Türkiye'de 50 yıl önce başladı.

Bu alanda ilk olacak Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'ne ilişkin anlaşma 2010 yılında Rusya ile imzalandı. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güçle 4 reaktörden oluşacak santralin, en geç 2022 yılında devreye girmesi planlanıyor.

Türkiye'nin ikinci nükleer santrali, 4 bin 480 megavat kapasiteli olan Sinop'ta ise ilk nükleer reaktörün 2023 yılında devreye girmesi planlanıyor. Üçüncü nükleer santral için de fizibilite anlamında teknik ve coğrafi bölge çalışmaları devam ediyor.

İnşası devam eden nükleer santrallerin ülkelere göre dağılımı şöyle:
Ülkeler Adet
Çin 21
Rusya 8
Hindistan 6
ABD 5
Güney Kore 4
Birleşik Arap Emirlikleri 4
Belarus 2
Japonya 2
Pakistan 2
Slovakya 2
Urakyna 2
Tayvan 2
Arjantin 1
Brezilya 1
Finlandiya 1
Fransa 1