Suriye'de 6. yılını dolduran iç savaş, Myanmar ordusunun operasyonlarıyla yerlerinden olan yüz binlerce Arakanlı Müslüman, Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin göçmenleri ve Müslümanları hedef alan politikaları, Venezuela'daki ekonomik kriz ve yönetim karşıtı gösteriler, Güney Kore'deki siyasi nüfuz skandalı 2017'ye damgasını vuran olaylar arasında ilk sıralarda yer aldı.

Yıl boyunca Almanya, Fransa, Güney Kore, Japonya ve İran dahil birçok ülkede seçimler yapıldı. Almanya'daki seçimleri Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti kazanırken Fransa’da cumhurbaşkanlığı koltuğuna 39 yaşındaki Emmanuel Macron oturdu. Güney Kore'de Devlet Başkanı Park Geun Hye'nin görevden alınmasıyla sonuçlanan siyasi nüfuz ve yolsuzluk skandalının ardından yapılan seçimlerin galibi Demokrat Parti'nin adayı Moon Jae-in oldu.

2017'de İran'ın eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, Amerikalı astronot Dick Gordon, Pulitzer ödüllü oyun yazarı ve oyuncu Sam Shepard, 1970'li ve 1980'li yıllarda dünyanın önemli iş adamlarından biri olarak gösterilen Adnan Kaşıkçı ve dünya suç tarihinin en ünlü seri katillerinden Charles Manson hayatını kaybetti.

Yılın ilk iki ayında dikkati çeken gelişmelerden biri, ABD'nin 45. Başkanı Trump'ın, "mültecilerin ülkeye kabulünü sınırlandırarak göçmen vizelerine katı güvenlik prosedürleri getiren" ve "terörle ilintili olduğu düşünülen" ülkelerden gelenlerin 30 gün boyunca ABD'ye kabul edilmeyeceği başkanlık kararnamesini imzalaması oldu. Karara, ABD ve dünyadan tepki yağdı.

Suriye krizine yönelik siyasi çözüm arayışları ve ülkedeki çatışmaların durdurulması amacıyla Türkiye, Rusya ve İran öncülüğünde Kazakistan'ın başkenti Astana'da başlayan görüşmelerin ilk toplantısında, Suriye'deki ateşkes ihlallerinin üçlü ortak mekanizmayla izlenmesi ve uygulanmasının sağlanması konusunda uzlaşmaya varıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye'nin kuzeyindeki Bab ilçesinin merkezini ele geçirdi.

ABD'nin Los Angeles kentinde 89. Oscar Ödülleri törenle sahiplerini buldu. En iyi film ödülüne layık görülen filmin yanlış anons edilmesinin damga vurduğu törende "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülünü "Moonlight"taki performansıyla Mahershala Ali aldı. Ali, oyunculuk dalında Oscar'a layık görülen ilk Müslüman oldu.

Türkiye'de yapılacak anayasa referandumu için Avrupa'daki Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmek isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Hollanda hükümeti tarafından engellenmesi, yılın üçüncü ve dördüncü aylarına damgasını vurdu.

Hollanda'nın Çavuşoğlu'nun uçağına iniş izni vermemesi, Kaya'nın aracının Rotterdam Başkonsolosluğu yakınında saatlerce bekletilmesi, sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının başka bir araca bindirilerek polis eşliğinde bölgeden ayrılmaya zorlanması Türkiye ile Hollanda arasında gerilime yol açarken Avrupa ülkelerinin düşünce ve ifade hürriyeti konusundaki çifte standardını bir kez daha gündeme getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan 6 ülke (İran, Suriye, Somali, Sudan, Yemen ve Libya) vatandaşlarına 3 ay yeni vize sınırlaması getiren düzenlemeyi imzalaması, ABD'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Ortadoğu ve Afrika'da 10'dan fazla ülkeden ABD'ye uçuşlarda yolcu kabinlerine elektronik cihazların alınmasını yasaklaması, İsrail meclisinde (Knesset) ezanın 23.00 ile 07.00 saatleri arasında hoparlörle okunmasının yasaklanmasına ilişkin kanun tasarısının ilk oylamada kabul edilmesi, İngiltere'nin 44 yıllık üyeliğin ardından Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) sürecini resmen başlatması, 2017'nin mart ve nisan aylarında dünya gündemini belirleyen önemli gelişmeler arasında yer aldı.

Suriye'de kuşatma altındaki Madaya, Zebadani, Fua ve Kefreya'dan siviller tahliye edilirken Esed rejiminin, İblib'e bağlı Han Şeyhun'u sarin gazı içerikli kimyasal silahla hedef alması dünyayı yasa boğdu. Sabaha karşı düzenlenen saldırıda aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 100'e yakın sivil hayatını kaybetti.

Bu dönemde bilimde de önemli gelişmelere de imza atıldı. Üç boyutlu yazıcı kullanarak işlevsel damar ağı oluşturuldu, farelerden alınan kök hücrelerle dünyanın ilk suni embriyosu üretildi ve dünyada ilk fare kafası nakli yapıldı.

İngiltere'deki bombalı saldırı ve 24 katlı bir apartmanda çıkan yangın ile Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve Yemen'in "teröre destek vermekle suçladıkları" Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri, mayıs-haziran aylarında dünya gündeminin üst sıralarında yer aldı.

İngiltere'de pop müzik sanatçısı Ariana Grande'nin konser verdiği Manchester Arena Konser Salonu'na düzenlenen bombalı saldırıda 7'si çocuk, 22 kişi hayatını kaybetti. İngiltere, bombalı saldırının şokunu atlatamadan başkent Londra'daki yangınla sarsıldı. Londra'da 24 katlı bir apartmanın ikinci katında çıkan ve kısa sürede bütün binayı saran yangında 79 kişi can verdi. 

Pakistan'da petrol taşıyan bir tankerin devrildikten sonra alev alması sonucu 212 kişi yaşamını yitirdi.
Bir kaza haberi de Hindistan'dan geldi. Ülkenin güneyindeki Racastan eyaletinde düğün salonunun duvarının çökmesi sonucu 24 kişi öldü.
Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, teröre destek vermekle suçladıkları Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini Paris İklim Anlaşması'ndan çekme kararı aldı ve eski Başkan Barack Obama'nın Küba’yla başlattığı normalleşme sürecini iptal etti.

Mayıs ayında Cezayir'de genel seçimler, Fransa'da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu ve İran'da cumhurbaşkanlığı seçimi düzenlendi. Haziranda da İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta ve Kosova’da erken genel seçimler yapıldı. Fransa, milletvekili seçimlerinin ilk ve ikinci turları için sandık başına giderken Arnavutluk'ta genel seçim gerçekleştirildi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Kepler Uzay Teleskobu Güneş Sistemi'nin dışında yaşam ihtimali olan Dünya büyüklüğünde 10 gezegen keşfetti.

Kolombiya'da 52 yıllık savaşın sona ermesi ve Myanmar ordusunun sınır karakollarına düzenlenen saldırıları gerekçe göstererek Arakan'da Müslümanları hedef alan operasyonları, 2017'nin yaz aylarında dünya gündemini meşgul eden konular arasında yer aldı.

Yılın yedinci ve sekizinci aylarına Kuzey Kore'nin füze denemeleri damgasını vurdu. 4 Temmuz'da, ilk kıtalar arası balistik füze denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini açıklayan Kuzey Kore, 28 Temmuz’da da yeni bir kıtalar arası balistik füze denemesi yaptı. Pyongyang yönetiminin, 26 Ağustos’ta fırlattığı, kısa menzilli üç balistik füzeden ikisi havada, biri fırlatıldıktan hemen sonra infilak etti.

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul, 9 Temmuz’da, Haziran 2014’ten beri işgali altında olduğu terör örgütü DEAŞ'tan kurtarıldı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, 11 Temmuz'da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinin (FARC) haklarında siyasi suçlama bulunan 3 bin 252 mensubuna af getiren kararı imzaladı. BM gözetiminde 16 Ağustos'ta, FARC'ın, 8 binden fazla silahını yüklediği son kamyonun da yola çıkmasıyla Kolombiya’da 52 yıllık savaş sona erdi.

Myanmar'da silahlı grubun sınır karakollarına saldırıda bulunmasını gerekçe gösteren ordunun, Arakan'da sivilleri hedef alan operasyonlarında binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Arakan'da 150’den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yakıldı.

Amerikalı bilim adamları, ortamdaki radyo sinyallerinden veya ışıktan elde ettiği birkaç mikrovatlık enerjiyi kullanan bataryasız cep telefonu icat etti. 

Kuzey Kore'nin nükleer denemesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve İspanya'nın Katalonya özerk yönetimindeki bağımsızlık girişimleri, ABD'nin Las Vegas kentindeki silahlı saldırı ve Myanmar'dan kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların dramı eylül ve ekim aylarında dünya gündeminin üst sıralarında yer aldı.

Myanmar'da 25 Ağustos'ta karakol saldırılarıyla başlayan krizin çığ gibi büyümesiyle Bangladeş'e kaçan Arakanlı Müslümanların sayısı, eylül başından ekim sonuna kadar 27 binden 603 bine çıktı.
Kuzey Kore, 2006'dan bu yana altıncı ve en büyük nükleer denemesini 3 Eylül'de yaptı.

Orta Amerika ülkesi Meksika'da 8 ve 19 Eylül'de meydana gelen 8,1 ve 7,9 büyüklüğündeki depremlerde 462 kişi yaşamını yitirdi.

IKBY, Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan etmesine karşın 25 Eylül'de bağımsızlık referandumu yaptı. Referandumda yüzde 92,73 "evet" oyu çıktı. Uluslararası toplumun tanımadığı referandum sonrası merkezi hükümet güçleri, bölgeye müdahale etti.

İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi de 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumunun ardından 27 Ekim'de tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Girişim, İspanya Senatosunun Katalonya'daki yerel hükümetin yetkilerini merkezi hükümete devretmesiyle sonuçlandı.

ABD'nin Las Vegas kentinde Stephen Paddock, 1 Ekim gecesi konser alanında bulunan kişilerin üzerine yolun karşısındaki otelden ateş açarak 58 kişiyi öldürdü.

Somali’nin başkenti Mogadişu’da 14 Ekim'de düzenlenen çifte bombalı saldırıda 358 kişi hayatını kaybetti.

Nobel ödülleri sahiplerini buldu. Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN), bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

Dünyada yılın son iki ayına Suriye'de Beşşar Esed rejiminin Şam’da abluka altında tuttuğu Doğu Guta’ya düzenlediği saldırılar ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararı damgasını vurdu.

Esed rejimi, Şam'da abluka altında tuttuğu Doğu Guta'daki saldırılarını 14 Kasım'dan itibaren yoğunlaştırdı. Saldırılarda çoğu kadın ve çocuk yaklaşık 150 sivil hayatını kaybetti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararı, uluslararası toplumun tepkisini çekti. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere çok sayıda uluslararası kuruluş, ülke ve sivil toplum örgütü, Trump'ın kararını kınayan ve atılan adımın bölgesel barışı baltalayacağına vurgu yapan açıklamalar yaptı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) ülkeleri, 13 Aralık'ta Türkiye’nin dönem başkanlığında İstanbul’da düzenledikleri olağanüstü zirvede, ABD’nin tanıma adımını kınayan ve Doğu Kudüs’ü gelecekteki bağımsız Filistin Devletinin başkenti olarak tanıyan İstanbul Deklarasyonu'na imza attı. İslam ülkeleri, bütün dünya devletleri Filistin Devletini ve Doğu Kudüs’ü onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet etti.

Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, askeri müdahaleyle yaklaşık 37 yıldır süren iktidarını kaybetti. Görevinden istifa eden Mugabe'nin yerine eski yardımcısı Emmerson Mnangagwa geldi.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da televizyonda canlı yayında, Hizbullah ve İran'ı bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçlayarak istifa ettiğini açıkladı. Açıklamasından 17 gün sonra ülkesine dönen Hariri, Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın isteği üzerine istifasını erteledi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, tüm ülke topraklarının terör örgütü DEAŞ'tan kurtarıldığını belirterek örgüte karşı zafer elde edildiğini açıkladı.

New York'ta tutuklu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı, iş adamı Rıza Sarraf'ın federal savcılarla iş birliği yaparak tanık olarak ifade verdiği dava görülmeye başlandı. Sarraf ilk ifadelerinde Atilla'ya "kesinlikle rüşvet vermediğini, ondan da böyle bir talep gelmediğini" söyledi.

Leonardo da Vinci'nin Hazreti İsa’yı resmettiği "Salvator Mundi" adlı tablosu 450,3 milyon dolara alıcı bularak şimdiye kadar bir açık artırmada en yüksek fiyata satılan sanat eseri oldu.

Mikroblog uygulaması Twitter, tekil paylaşımlardaki 140 karakter sınırını, 280 karaktere çıkardı.

Sanal para birimi Bitcoin'in değeri 19 bin doları aşarak yeni bir rekor kırdı.

DÜNYADA 2017 BÖYLE GEÇTİ

2017’de yaşanan başlıca gelişmeler şöyle:

1 Ocak

- Eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres, 5 yıl sürecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği görevine resmen başladı.

2 Ocak

- Brezilya'da ülkenin kuzeyindeki Amazonas eyaletinde başlayan ve başka bölgelere sıçrayan hapishane ayaklanmalarında bir hafta içinde 100’ü aşkın hükümlü hayatını kaybetti. Yüzlerce mahkum firar etti.

3 Ocak

- İzlanda'da 2017 yılının ilk bebeği, 1980'de aynı ünvanı alan anne tarafından dünyaya getirildi.

4 Ocak

- Amerikalı ünlü şarkıcı Janet Jackson, 50 yaşında ilk bebeğini dünyaya getirdi.

5 Ocak

- ABD Dışişleri Bakanlığı, Usame bin Ladin'in oğlu Hamza bin Ladin'i küresel teröristler listesine dahil etti.

7 Ocak

- Osmanlı Devleti'nin 31. Padişahı Sultan Abdülmecid Han'ın üçüncü kuşak torunu ve hanedanın 44. reisi Osman Bayezid Osmanoğlu, ABD'nin New York kentinde 93 yaşında vefat etti.

- Suriye'nin kuzeyindeki Halep kentinin Azez ilçesinde yerel mahkemeyi hedef alan bomba yüklü araç saldırısında en az 60 kişi hayatını kaybetti.

9 Ocak

- 74. Altın Küre'ye 6 dalda ödül kazanan, baş rollerini Emma Stone ve Ryan Gosling'in paylaştığı "La La Land" damgasını vurdu.

- Macaristan'da soğuk hava dalgası hayatı olumsuz etkilerken 80 kişi aşırı soğuklar nedeniyle hayatını kaybetti.

15 Ocak

- Sudan'da silahlı gruplar arasında sağlanan ateşkes, 6 ay daha uzatıldı.

16 Ocak

- Hong Kong-Bişkek seferini yapan Boeng 747 tipi kargo uçağının Bişkek yakınlarında yerleşim birimine düşmesi sonucu 37 kişi öldü.

- Bangladeş'te mahkeme, 2014 yılında işlenen siyasi cinayetlerle ilgili 26 kişiyi ölüm cezasına çarptırdı.

17 Ocak

- Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken 2014'te Hint Okyanusu'nda kaybolan Malezya Havayolları'na ait 370 sefer sayılı uçağı bulmak için yürütülen arama çalışmaları, üç yılın ardından sonuç alınamadan noktalandı.

18 Ocak

- ABD Başkanı Barack Obama, 2013'te casusluk ve diğer suçlardan 35 yıla mahkum edilen Chelsea Manning'i affetti.

20 Ocak

- ABD'nin 44. Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'a veda etti. 45. Başkan Donald Trump, Kongre'de yemin ederek göreve başladı.

21 Ocak

- Gambiya'da düzenlenen devlet başkanlığı seçimini kaybeden ancak görevini devretmeyi reddeden Yahya Jammeh, istifa etmeyi kabul etti.

- Pakistan'ın Afganistan sınırında Aşiretler Bölgesi'nde pazar yerinde düzenlenen bombalı saldırıda 20 kişi hayatını kaybetti.

22 Ocak

- Hindistan'ın güneydoğusundaki Andhra Pradeş eyaletinde bir yolcu treninin raydan çıkması sonucu 36 kişi hayatını kaybetti.

23 Ocak

- Suriye krizine yönelik siyasi çözüm arayışları ve ülkedeki çatışmaların durdurulması amacıyla Türkiye, Rusya ve İran öncülüğünde Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlayan görüşmelerin ilk toplantısında, Suriye’deki ateşkes ihlallerinin üçlü ortak mekanizmayla izlenmesi ve uygulanmasının sağlanması konusunda uzlaşmaya varıldı.

- ABD Başkanı Donald Trump, Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) ticaret anlaşmasından ABD'nin çekilmesi için başkanlık emri imzaladı.

24 Ocak

- ABD Senatosunda yapılan oylamada Başkan Trump'ın Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörlüğü için aday gösterdiği Cumhuriyetçi Kansas vekili Mike Pompeo, gerekli sayıya ulaşarak CIA'in yeni patronu oldu.

- Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, parlamentoyu feshederek erken seçim kararı aldı.

26 Ocak

- Yunanistan Yüksek Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye'ye iade edilmemeleri yönünde karar verdi.

27 Ocak

- Çin'de hayvan takvimine göre yılbaşı kabul edilen Çuncie (Bahar Bayramı) ve "Horoz Yılı" kutlamalarla karşılandı.

- ABD Başkanı Donald Trump, "mültecilerin ülkeye kabulünü sınırlandıran ve göçmen vizelerine katı güvenlik prosedürleri getiren" ve "terörle ilintili olduğu düşünülen" ülkelerden gelenlerin 30 gün boyunca ABD'ye kabul edilmeyeceği başkanlık kararnamesini imzaladı. Karara, ABD içinden ve dünyadan tepki yağdı.

30 Ocak

- 20. yüzyılın savaş suçlularından ve Nazi Almanyası'nın Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in Sekreteri Brunhilde Pomsel, 106 yaşında hayatını kaybetti.

- Kuzey Afrika ülkesi Fas, 33 yıl sonra Afrika Birliği'ne yeniden üye oldu.

31 Ocak

- ABD Başkanı Donald Trump, nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan 7 ülkenin vatandaşlarına kapıları kapatan kararnameyi uygulamayacağını açıklayan Adalet Bakanı Vekili Sally Yates'i görevden aldı.

ŞUBAT

1 Şubat

- İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Avigdor Liberman, işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler için 3 bin yeni konutun inşasını onayladı.

2 Şubat

- İnternet devi ve arama motoru Google, "dünyanın en değerli markaları" listesinde teknoloji devi Apple'ı geride bırakarak zirveye yükseldi.

5 Şubat

- Afganistan'ın Pakistan sınırındaki Nuristan vilayetinde çığ düşmesi sonucu 65 kişi yaşamını yitirdi.

6 Şubat

- Katar Hava Yollarına ait Boeing 777 yolcu uçağı, 16 saat 23 dakika ile dünyanın kesintisiz en uzun uçuşunu yaptı.

- İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tahttaki 65. yılını tamamladı.

7 Şubat

- Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Anayasa Mahkemesi otoparkında düzenlenen intihar saldırısında 20 kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı.

8 Şubat

- Kolombiya'da hükümet ile isyancı grup Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında 45 gün kesintisiz süren barış görüşmeleri başladı.

10 Şubat

- Brezilya'nın Espirito Santos eyaletinde 6 gün süren polis grevi boyunca 113 cinayet işlendi.

11 Şubat

- Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda "Uluslararası Bilim Kadınları ve Kızları Günü"nde düzenlenen toplantıda konuşmacı olan 10 yaşındaki Talya Özdemir, BM kürsüsünden hitap eden en genç Türk oldu.

12 Şubat

- Almanya'da eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ülkenin 12. cumhurbaşkanı seçildi.

13 Şubat

- Müzik dünyasının en önemli etkinliklerinden Grammy Ödülleri, ABD'nin Los Angeles kentinde birbirinden ünlü isimlerin sahne aldığı törenle sahiplerini buldu. Los Angeles'taki Staples Center'da düzenlenen ödül törenine 5 dalda ödül kazanan 28 yaşındaki İngiliz şarkıcı Adele damgasını vurdu.

14 Şubat

- Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey ağabeyi Kim Jong-nam, Malezya'da uğradığı suikast sonucu öldü.

15 Şubat

- Hindistan, aynı roketle uzaya gönderdiği 104 nano uyduyu yörüngeye yerleştirerek yeni bir rekora imza attı.

16 Şubat

- Katar'da inşa edilen ilk Türk hastanesi, başkent Doha'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından hizmete açıldı.

- Pakistan'ın güneyindeki Sind eyaletinde Sehvan kentindeki Sufi alimlerinden Lal Şahbaz Kalandar'ın türbesinde düzenlenen intihar saldırısında 80 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

18 Şubat

- ABD'de tutuklu bulunan Mısır'daki Cemaat-i İslamiye'nin kurucusu ve manevi lideri Şeyh Ömer Abdurrahman hayatını kaybetti.

19 Şubat

- Somali'nin başkenti Mogadişu'da halk pazarı yakınlarında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 32 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 50 kişi yaralandı.

- Uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX'in Falcon 9 roketi, 1969'da Neil Armstrong ve arkadaşlarını Ay'a taşıyan Saturn V roketinin fırlatıldığı Kennedy Uzay Merkezi Kalkış Kompleksi 39'dan uzaya fırlatıldı.

23 Şubat

- Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye'nin kuzeyindeki Bab ilçesinin merkezini ele geçirdi.

- Bosna Hersek, Sırbistan'a karşı yeniden soykırım davasının açılması için Hollanda'nın Lahey şehrindeki Uluslararası Adalet Divanına resmi başvuruda bulundu.

- İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriye konulu görüşmelerin 4. turu yapıldı.

24 Şubat

- Suriye'de Bab ilçesine bağlı Susyan köyünde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) karargahına bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. DEAŞ'ın düzenlediği saldırıda çoğu sivil 60 kişi hayatını kaybetti, en az 100 kişi yaralandı.

26 Şubat

- ABD'nin Los Angeles kentinde 89. Oscar Ödülleri törenle sahiplerini buldu. En iyi film ödülüne layık görülen filmin yanlış anons edilmesinin damga vurduğu törende "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülü "Moonlight"taki performansıyla Mahershala Ali'nin oldu. Ali, oyunculuk dalında Oscar'a layık görülen ilk Müslüman oldu.

27 Şubat

- Bangladeş, Kosova'yı tanıyan 114. ülke oldu.

28 Şubat

- Rusya ve Çin, Suriye'de kimyasal silah saldırısı düzenlediği tespit edilen Esed rejimine yaptırım uygulanmasını isteyen BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etti.
MART

1 Mart

- Birleşmiş Milletler Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Esed rejimi ve Rusya tarafından 21 Temmuz-22 Aralık 2016'da Halep'in doğusunda sivillere yönelik düzenlenen hava bombardımanları ve yardım konvoylarına yönelik saldırıların savaş suçu teşkil ettiğini açıkladı.

2 Mart

- Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri ve cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen'in dokunulmazlığı, terör örgütü DEAŞ'ın infaz fotoğraflarını paylaşmasına ilişkin soruşturma kapsamında kaldırıldı.

3 Mart

- Amerikalı bilim adamları üç boyutlu (3D) yazıcı kullanarak işlevsel damar ağı oluşturmayı başardı.

- Bilim adamları, farelerden alınan kök hücreleri kullanarak dünyanın ilk suni embriyosunu üretti.

4 Mart

- Malezya hükümeti, Kuzey Kore Büyükelçisi Kang Chol'u "istenmeyen kişi" ilan etti. Kang'dan 48 saat içinde ülkeyi terk etmesi istendi.

6 Mart

- Kuzey Kore, 4 balistik füze denemesi yaptı.

- ABD Başkanı Trump, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan 6 ülke (İran, Suriye, Somali, Sudan, Yemen ve Libya) vatandaşlarına 3 ay yeni vize sınırlaması getiren düzenlemeyi imzaladı.

7 Mart

- Kuzey Kore'nin Malezya vatandaşlarının ülkeden ayrılmasını geçici olarak yasaklaması üzerine Malezya da Kuzey Koreli diplomatların ülkeden ayrılmasına yasak getirdi.

8 Mart

- İsrail meclisi (Knesset), ezanın 23.00 ile 07.00 saatleri arasında hoparlörle okunmasının yasaklanmasına ilişkin kanun tasarısını ilk oylamada kabul etti.

9 Mart

- İsviçre Senatosu, ülke genelinde burka yasağı uygulanmasına yönelik yasa teklifini 9'a karşı 26 oyla reddetti.

- Hollanda'nın Lahey şehrindeki Uluslararası Adalet Divanı, Bosna Hersek'in Sırbistan'a karşı soykırım davasının yeniden açılması için yaptığı başvuruyu "konsey üyelerinin ortak kararı olmadığı" gerekçesiyle reddetti.

10 Mart

- Güney Kore'de yolsuzluk ve siyasi nüfuz skandalı nedeniyle yetkileri geçici olarak elinden alınan Devlet Başkanı Park Geun-hye, görevinden azledildi.

11 Mart

- Türkiye'de yapılacak anayasa referandumu için Avrupa ülkelerindeki Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmek isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Hollanda'ya girişine izin verilmedi, Almanya'dan Hollanda'ya karayoluyla geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın aracı da Rotterdam Başkonsolosluğu yakınında saatlerce bekletildi. Kaya, daha sonra başka bir araçla bölgeden ayrılmaya zorlandı. Kaya'ya destek vermek için bölgede toplanan Türk vatandaşlarına atlı polis ve köpeklerle müdahale edildi. Yaşananlar, Hollanda ile Türkiye arasında gerilime yol açarken Türk bakanların konuşmalarına engel olunması, Avrupa ülkelerinin düşünce ve ifade hürriyeti konusundaki çifte standardını bir kez daha gündeme getirdi.

12 Mart

- Hollanda kamu yayın kuruluşu Nos TV, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın bazı korumalarının gözaltına alındığını duyurdu. Özel RTL kanalı ise Kaya'nın "istenmeyen kişi" (persona non grata) ilan edildiğini, sınır dışına çıkarılacağını iddia etti. Kaya, 5 saatin sonunda aracından zorla çıkarılıp başka bir araca bindirilerek polis eşliğinde büyük bir kalabalığın toplandığı bölgeden ayrıldı. Almanya'ya ulaşan Kaya, özel bir uçakla İstanbul'a döndü.

- Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da çöp depolama alanında toprak ve çöp yığınlarının kayması sonucu 18 ev göçük altında kaldı. Hayatını kaybeden 72 kişi için 3 günlük ulusal yas ilan edildi.

13 Mart

- Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'nın Türk bakanlara yönelik tavrı ve barışçıl toplanma hakkını kullanan Türk vatandaşlarına kötü muameleden dolayı bu ülkeye iki ayrı nota verdi.

14 Mart

- AB Adalet Divanı, iş verenlerin çalışanlara başörtüsü yasağı getirebileceğine hükmetti.

- Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu 3. tur görüşmelerde Türkiye, Rusya, İran ve BM heyetleri ikili görüşmeler yaptı. Taraflar, İran'ın da Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra ateşkesin garantörü olmasında anlaştı.

15 Mart

- Hollanda'daki seçimi, 33 milletvekili çıkaran Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) kazandı. İslam ve yabancı karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ise ikinci oldu. Rutte, Avrupa Birliği'ni (AB) rahatlatan başarısına rağmen 41 milletvekili kazandığı 2012 seçimlerinin gerisinde kaldı.

- Pakistan'da 19 yıl aradan sonra ilk kez nüfus sayımı yapıldı. Sayım, 15 Mayıs'ta tamamlandı.

16 Mart

- Türkiye, Hollanda'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya ve beraberindeki diplomatik heyete yapılan uygulamanın Viyana Sözleşmesi'nin ihlali olduğunu belirterek konuyu notayla Birleşmiş Milletlere (BM) taşıdı.

- ABD Başkanı Trump'ın yeni vize düzenlemesi, yürürlüğe girmesine saatler kala Hawaii'de federal bir yargıç tarafından askıya alındı.

- İngiltere'deki bir hastaneye, üç ayrı kişinin DNA'sını kullanarak tüp bebek tedavisi uygulama izni verildi.

19 Mart

- Kuzey Kore, "devrim niteliğinde buluş" olarak nitelediği yeni nesil roket motorunu başarıyla test ettiğini açıkladı.

20 Mart

- Amerikalı milyarder iş adamı David Rockefeller, New York'ta Pocantico Hills'teki evinde kalp yetmezliği nedeniyle 101 yaşında hayatını kaybetti.

21 Mart

- ABD, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Ortadoğu ve Afrika'da 10'dan fazla ülkeden Amerika'ya yapılan uçuşlarda yolcu kabinlerine elektronik cihazların alınmasını yasakladı. İngiliz hükümeti de Türkiye dahil 6 ülkeden doğrudan yapılan uçuşlarda, yolcuların bazı elektronik cihazları kabine almasının yasaklandığını duyurdu.

22 Mart

- Norveç, NATO üslerinde görev yapan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) şüphelisi 4 Türk subay ve bir askeri ataşenin iltica başvurusunu kabul etti.

- Londra'da Adrian Russell Ajao isimli saldırgan, aracını Westminster Köprüsü'nde saatte 120 kilometre hızla insanların üzerine sürdü. İngiltere Parlamentosunun demir parmaklıklarına çarparak duran araçtan çıkarak parlamentonun bahçesine giren saldırgan, burada görevli bir polisi bıçaklayarak öldürdü. Çevrede bulunan diğer güvenlik görevlileri saldırganı vurarak etkisiz hale getirdi. Saldırıda İngiliz polis memuru Keith Palmer, Amerikalı turist Kurt Cochran, babası Kıbrıs Türkü olduğu iddia edilen Ayşe Frade ve İngiliz vatandaşı Lesli Rhodes hayatını kaybetti.

24 Mart

- Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, 6 yıldır tutuklu bulunduğu başkent Kahire'deki El-Meadi Askeri Hastanesinden serbest bırakıldı.

- Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Myanmar'da Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) maruz kaldığı cinayet, tecavüz, işkence ve keyfi tutuklamalar da dahil insan hakkı ihlallerinin ortaya çıkarılması amacıyla "uluslararası bağımsız delil tespiti soruşturma misyonu" kurulmasına yönelik önergeyi kabul etti.

- BM, Yemen'de 2. yılını dolduran iç savaşta 4 bin 773 sivilin öldüğünü, 8 bin 272 sivilin yaralandığını açıkladı.

26 Mart

- Bulgaristan'da parlamento seçimleri düzenlendi. Merkez Seçim Kurulu, seçim öncesi AB üyesi ülkeler dışında oy kullanacak seçmenlerin oy verecekleri sandık başında Kiril alfabesiyle dilekçe doldurması şartı getirdi. Seçimlerde 5 siyasi güç, yüzde 4 barajını aşarak parlamentoya girdi.

27 Mart

- Bilim adamları, yaşlanmayla hücrede DNA onarımını engelleyen, dolayısıyla hücrenin kendini yenilemesine ve kanserle mücadelesine ket vuran bozulmayı önleyebilecek kritik bir moleküler bağlantı keşfetti.

28 Mart

- Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Afrika'daki 4 ülkede yaşayan yaklaşık 22 milyon çocuğun acil yardıma ihtiyacı olduğu uyarısında bulundu.

- AB, Gürcistan vatandaşları için vizeleri kaldırdı.

29 Mart

- İngiltere, Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleme koyarak 44 yıllık üyeliğin ardından AB'den ayrılma (Brexit) sürecini resmen başlattı.

- Türk öğretmen Saadet Özkan, İzmir'de cinsel istismar olayını ortaya çıkarmak için verdiği mücadeleden dolayı ABD Dışişleri Bakanlığının, "Uluslararası Kadınlar Cesaret Ödülü"nü aldı.

- BM, Suriye'de çatışan tarafların, kuşatma altındaki Fua, Kefarya, Madaya ve Zebadani kasabalarındaki sivillerin tahliyesi konusunda anlaştığını duyurdu.

30 Mart

- Perulu bilim insanları, Mars ikliminin oluşturulduğu patates laboratuvarından ilk ürünü aldı.

- BM, Suriye'de 6. yılını dolduran iç savaş nedeniyle ülkeyi terk eden sığınmacı sayısının 5 milyon sınırını geçtiğini açıkladı.

- Güney Kore'de eski Devlet Başkanı Park Geun-hye, görevinden azledilmesine neden olan yolsuzluk skandalıyla ilgili olarak tutuklandı.

31 Mart

- Venezuela Yüksek Mahkemesi, daha önceki mahkeme kararlarına itaatsizlik ettiğine hükmederek muhaliflerinin kontrolündeki Kongrenin yetkilerini elinden aldı.

NİSAN

1 Nisan

- Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın "ikinci adamı" olduğu belirtilen Hamid el-Cumeyli, hava saldırısında öldürüldü.

- Kolombiya'nın güneyindeki yönetim bölgesi Putumayo'nun merkezi Mocoa'da meydana gelen sel felaketinde 120'si çocuk 320 kişi hayatını kaybetti.

2 Nisan

- Sırbistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimini oyların yüzde 55,1'ini alan Sırp İlerleme Partisi Genel Başbakanı ve Başbakan Aleksandar Vucic kazandı.

- Ermenistan'da parlamento seçimi yapıldı. 101 sandalyelik parlamento için 9 siyasi parti ve koalisyonun yarıştığı seçimde Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan liderliğindeki Ermenistan Cumhuriyet Partisi oyların yüzde 49,21’ini alarak birinci oldu.

- Ekvador'da seçimde oyların yüzde 51'ini alan iktidardaki sol partinin adayı Lenin Moreno, yeni devlet başkanı oldu.

3 Nisan

- Rusya'da St. Petersburg metrosunda "Sennaya Meydanı" ve "Teknoloji Enstitüsü" istasyonları arasındaki trene düzenlenen bombalı saldırıda 14 kişi hayatını kaybetti, 40'tan fazla kişi yaralandı.

4 Nisan

- Suriye'de Esed rejimi, sabahın erken saatlerinde İdlib iline bağlı Han Şeyhun'u sarin gazı içerikli kimyasal silahla hedef aldı. Saldırıda aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 100'e yakın sivil hayatını kaybetti, 500'den fazla kişi gazdan etkilenerek hastanelere kaldırıldı.

- Irak'taki Kerkük İl Meclisi, Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlanması için referandum yapılması kararı aldı.

- Dünyanın en büyük pembe elması, Hong Kong'da yapılan açık artırmada 71,2 milyon dolarlık rekor fiyata alıcı buldu.

5 Nisan

- Kuzey Kore, orta ölçekli KN-15 tipi balistik füze fırlattı. Füze Japon Denizi'ne düştü.

- İsrail Parlamentosu Knesset, Arap beldelerindeki evlerin yıkılması sürecini hızlandırmayı hedefleyen "planlama ve inşa" yasasındaki düzenlemeyi onayladı.

6 Nisan

- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını, Doğu Kudüs'ün ise gelecekteki bir Filistin devletinin başkenti olması gerektiğine inandıklarını açıkladı.

- Gambiya'da halk, 22 yıl sonra parlamento üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Devlet Başkanı Adama Barrow'un iktidarında ilk kez düzenlenen seçimde Barrow'u destekleyen 7 partiden 4'ünün oluşturduğu UDP liderliğindeki koalisyon, meclisteki 53 sandalyeden 42'sini kazandı.

7 Nisan

- Pentagon, Akdeniz'de konuşlu ABD savaş gemisinden, kimyasal saldırının hedefi olan Han Şeyhun'un güneyindeki Esed rejimine ait Şayrat hava üssünün 59 Tomahawk füzesiyle hedef alındığını, uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarlarının vurulduğunu bildirdi.

- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), depresyondaki kişi sayısının dünya genelinde 322 milyon, Türkiye'de 3 milyonun üzerinde olduğunu açıkladı.

- İsveç'in başkenti Stockholm'ün merkezinde trafiğe kapalı Drottning Caddesi’nde bir kamyon büyük bir mağazaya daldı. Terör saldırısı olarak nitelenen olayda 4 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

- Venezuela'da muhalefet lideri Henrique Capriles'e, 15 yıl boyunca devlet başkanlığı seçimlerine katılmama cezası verildi. Capriles'e verilen ceza, ülkede geniş çaplı protestoların başlangıcı oldu.

9 Nisan

- Mısır'da DEAŞ'ın iki kiliseyi hedef alan terör saldırılarında 43 kişi öldü, 119 kişi yaralandı.

11 Nisan

- Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay, kızların eğitimi konusunda BM barış elçisi olarak atandı. Malala, en genç barış elçisi oldu.

12 Nisan

- Rusya, İdlib'in Han Şeyhun beldesindeki kimyasal silah saldırısını kınayarak saldırının soruşturulmasını isteyen BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etti.

13 Nisan

- ABD Hava Kuvvetleri, Afganistan’ın Nangahar şehrinde DEAŞ kampına "nükleer olmayan en büyük bomba" ve "tüm bombaların anası" olarak bilinen GBU-43 bombası ile hava saldırısı düzenledi.

14 Nisan

- Suriye'de muhalifler ile Esed rejimi arasında, kuşatma bölgelerinden karşılıklı tahliyeleri öngören anlaşma kapsamında, Madaya, Zebadani, Fua ve Kefreya'da tahliyeler başladı. Tahliyeler 16 Nisan'da tamamlandı.

15 Nisan

- Suriye'de rejim bölgesinden çıkan konvoyun Raşidin'de bekleyişi sırasında bombalı araçla düzenlenen saldırıda 112 kişi yaşamını yitirdi.

- Dünyanın en yaşlı kadını İtalyan Emma Morano, İtalya’nın kuzeyindeki Maggiore gölü kıyısında yer alan Verbania kasabasındaki evinde 117 yıl 137 günlük hayatına veda etti.

16 Nisan

- İsrail'de 2002'de tutuklanan ve İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalan Filistinli kadın olan Lina el-Cerbuni serbest bırakıldı.

17 Nisan

- İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan yaklaşık 2 bin Filistinli mahkum, tutukluluk şartlarının iyileştirilmesi için açlık grevi başlattı.

18 Nisan

- Myanmar'da 4 gün süren Thingyan Su Festivali'nde 285 kişi hayatını kaybetti, bin 73 kişi yaralandı.

- İngiliz hükümeti, sürpriz bir kararla 8 Haziran'da erken seçime gitme kararı aldı.

19 Nisan

- Musul'un batı yakasında düzenlenen saldırılarda DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin yardımcısı ile örgütün 6 önde gelen ismi öldürüldü.

- Fransa'da tavuk gibi "kuluçkaya yatan" sanatçı Abraham Poincheva, 3 hafta sonra sonuç aldı. Sanatçının üzerine oturduğu 10 yumurtadan birindeki civciv, dünyaya "merhaba" dedi.

20 Nisan

- Bilim adamları, verilen ivmenin ters yönünde hareket eden negatif kütle gözlemledi.

21 Nisan

- Afganistan'ın kuzeyindeki Belh vilayetinde bulunan 209. Şahin Kolordu Komutanlığına 10 askeri üniformalı kişi tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 140 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, yaklaşık 150 kişi yaralandı.

- ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İstanbul Ortaköy'deki eğlence mekanı Reina'ya düzenlenen saldırıyı planlayanlardan DEAŞ militanı Abdurrahman Ozbeki’yi karadan yapılan bir baskınla Suriye'de öldürdüklerini duyurdu.

23 Nisan

- Suudi Arabistan'da, ülkenin Washington Büyükelçisi, İstihbarat Başkan Yardımcısı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve bazı bakanlar görevden alındı.

- Fransa'da cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu düzenlendi. Hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamadığı ilk turda, oyların yüzde 24,01'ini alan Emmanuel Macron ile yüzde 21,30'unu alan Marine Le Pen ikinci turda yarışmaya hak kazandı.

24 Nisan

- 57 yaşındaki Amerikalı astronot Dr. Peggy Whitson, "uzayda en uzun süreli kalan Amerikalı" olarak tarihe geçti.

25 Nisan

- Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Türkiye'nin denetim sürecine alınmasını kabul etti.

- Yunanistan'da Atina Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin darbeci 3 askerin iadesine ilişkin talebini reddetti.

- İsrail'in Kudüs Belediyesi ile İskan Bakanlığı, Doğu Kudüs'ün kuzeyinde yer alan Atarot Yahudi yerleşim biriminde 10 bin yeni konutun inşa projesini onayladı.

26 Nisan

- Güney Kore'de, ABD'nin Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) sisteminin kurulumuna başlandı.

27 Nisan

- Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinin Amerikan Devletleri Örgütünden (OAS) derhal çekilmesi için talimat verdiğini açıkladı.

- Türkiye'den yüzerek ulaştığı Yunanistan'dan Almanya'ya giden Suriyeli mülteci ve olimpik yüzücü Yusra Mardini, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İyi Niyet Elçisi atandı.

28 Nisan

- Arnavutluk'taki cumhurbaşkanlığı seçiminin 4. turunda, Sosyalist Bütünleşme Hareketi (LSI) Genel Başkanı ve Meclis Başkanı İlir Meta, yeni cumhurbaşkanı seçildi.

29 Nisan

- Bilim insanları küçük bir farenin kafasını daha büyük bir fareye yerleştirerek dünyadaki ilk fare kafası nakline imza attı.

Mayıs

1 Mayıs

- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, tüm dünyada yürüyüş ve gösterilerle kutlandı.

2 Mayıs

- Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yönetim Kurulu, İsrail'in "işgalci güç" olarak tanımlandığı karar tasarısını oylayarak kabul etti.

3 Mayıs

- ABD, uzun menzilli balistik füze denemesi yaptı. California eyaletinde bulunan Vandenberg Hava Üssü'nden silahsız olarak fırlatılan "Minuteman 3" kıtalararası balistik füze, 6 bin 759 kilometre uzaklıktaki hedefine ulaştı.

- İran'ın kuzey eyaletlerinden Gülistan'da kömür madeninde meydana gelen patlamada 35 kişi hayatını kaybetti, 70 kişi yaralandı. Gülistan eyaletinde 3 gün genel yas ilan edildi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi. İki lider, zirvede, domates ve vize konuları dışındaki tüm kısıtlamaları karşılıklı olarak aynı anda kaldırma kararı aldı.

4 Mayıs

- Güney Kore'de yolsuzluk skandalı nedeniyle görevinden azledilen eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin yerine geçecek ismi belirlemek için erken oy verme işlemi başladı. Sandıkların 2 gün açık olduğu seçimin galibi Demokrat Partinin adayı Moon Jae-in oldu.

- Cezayir'de genel seçimler düzenlendi. 462 sandalye için 35 siyasi partiden 4 bini kadın 12 binden fazla adayın yarıştığı seçimleri Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın partisi önde tamamladı.

- Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Suriye konulu toplantıda garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'de "Çatışmasızlık bölgeleri" oluşturulması konusunda anlaştı.

- Irak'ın Musul kentinin batı yakasında, terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde bulunan 17 Temmuz bölgesindeki El-Vela Okulunu hedef alan füze saldırısında 81 kişi hayatını kaybetti.

5 Mayıs

- Rusya’nın Kostroma şehrindeki Merkez Camisi, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in kıldırdığı cuma namazıyla ibadete açıldı.

6 Mayıs

- Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) firarisi Emre Uslu, Anadolu Ajansı (AA) tarafından ABD'nin Virginia eyaletinde, evinin bulunduğu sokakta görüntülendi. 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili sorulara cevap vermeyen ve görüntü alınmasına tepki gösteren Uslu, AA ekibini "Polis çağırmakla" tehdit ettikten sonra hızla uzaklaştı.

- Hamas'ın Siyasi Büro Başkanlığı için yapılan seçimde Halid Meşal'in yerine İsmail Heniyye seçildi.

7 Mayıs

- Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu yapıldı. Yürüyüş Hareketi Lideri 39 yaşındaki Emmanuel Macron ile aşırı sağcı ve Ulusal Cephe partisinin eski lideri 48 yaşındaki Marine Le Pen’in yarıştığı seçimin galibi Macron oldu. Macron oyların yüzde 66,1'ini alırken Le Pen'in oy oranı yüzde 33,9’da kaldı.

8 Mayıs

- Çin’in orta kesimindeki Hunan eyaletinin Youşien ilçesinde bir madende meydana gelen patlamada 18 kişi hayatını kaybetti.

- Avrupa'ya ulaşma hayaliyle Libya’dan yola çıkan 113 göçmeni taşıyan bot, Libya açıklarında alabora oldu. Göçmenler Akdeniz’de kayboldu.

9 Mayıs

- ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Başkan Donald Trump’ın, PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye silah verilmesi talimatını verdiğini açıkladı.

10 Mayıs

- ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey'nin görevine son verdi.

- Kosova'da koalisyon hükümeti, parlamentoda yapılan güvensizlik oylamasında iktidar ortağı Kosova Demokratik Partisinin (PDK) desteğiyle düştü. Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, oylamanın ardından meclisi feshetti.

11 Mayıs

- Hindistan'ın güneyindeki Racastan eyaletine bağlı Bharatpur bölgesinde düğün salonunun duvarının çökmesi sonucu 24 kişi yaşamını yitirdi, 26 kişi yaralandı.

12 Mayıs

- Hindistan, arama sonuçlarında Başbakan Narendra Modi'yi "dünyanın en ahmak lideri" olarak gösteren Google'a dava açtı.

- Pakistan'da Senato Başkan Yardımcısı Abdül Gaffur Haydari’nin konvoyunun geçişi sırasında düzenlenen bombalı saldırıda 25 kişi hayatını kaybetti, 30’dan fazla kişi yaralandı.

- İngiltere’nin ulusal sağlık sistemi veri tabanına siber saldırı düzenlendi.

13 Mayıs

- Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin kuzeyinde Ebola virüsü yeniden ortaya çıktı. Bas Uele kentine bağlı Likati köyünde 2 kişi yaşamını yitirdi.

- “WannaCry” adlı küresel siber saldırıdan onlarca ülkede yüz binlerce bilgisayar etkilendi.

14 Mayıs

- Kuzey Kore, nükleer başlık taşıma kapasitesi bulunduğunu iddia ettiği orta menzilli balistik füze denemesi yaptı. Ülkenin güneybatısındaki Kusung bölgesinden fırlatılan füze, yaklaşık 800 kilometre yol aldı ve Japon Denizi'ne düştü.

- Fransa'da cumhurbaşkanlığını François Hollande’dan devralan 39 yaşındaki Emmanuel Macron, ülkesinin en genç cumhurbaşkanı oldu.

15 Mayıs

- Azerbaycan, Ermenistan ordusuna ait "OSA" hava savunma füze sistemini vurarak imha etti.

- ABD Dışişleri Bakanlığı, Beşşar Esed rejiminin Suriye'de Saydnaya Hapishanesi'nde binlerce insanı öldürdüğü ve öldürülen mahkumların cesetlerini hapishanenin bir bölümünde inşa ettiği fırında yaktığını açıkladı.

16 Mayıs

- ABD Başkanı Donald Trump'ın, Beyaz Saray'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rus Büyükelçi ile görüşmesi sırasında, terör örgütü DEAŞ hakkında çok gizli bilgileri açıkladığı ileri sürüldü.

17 Mayıs

- Orta Afrika Cumhuriyeti'nde anti-Balaka silahlı grubunun son bir haftada düzenlediği saldırılarda 115 kişi yaşamını yitirdi.

18 Mayıs

- Avustralyalı ve Çinli bilim adamları, dünyanın en ince hologramını üretmeyi başardı.

19 Mayıs

- Bosna Hersek Mahkemesi, 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta, ülkenin kuzeybatısındaki Sanski Most şehrinde "sivil halka yönelik savaş suçu işledikleri" gerekçesiyle üç eski Sırp askere toplam 32 yıl hapis cezası verdi.

- İran'da Hasan Ruhani, oyların yüzde 57’sini alarak ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi.

20 Mayıs

- Suriye konulu Cenevre 6 görüşmeleri, müzakerelerin temelini oluşturan 4 ana başlık ele alınamadan tamamlandı.

- Irak'ın başkenti Bağdat'ta ve Basra kentinin Rumeyle bölgesinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırılarda 35 kişi öldü, 49 kişi yaralandı.

- Hindistan'ın Telangana eyaletinde yana aşırı sıcaklar nedeniyle 167 kişi hayatını kaybetti.

- ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in huzurunda iki ülke arasında 280 milyar dolarlık iş birliği anlaşması imzalandı.

21 Mayıs

- Afganistan'da Taliban militanlarının Zabul vilayetinin Şahcoy ilçesindeki polis karakoluna düzenlediği saldırıda 25 polis öldü, 15 polis yaralandı.

- Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunan ülkelerinin ticaret bakanları, Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) ticaret anlaşmasını ABD olmadan sürdürme kararı aldı.

22 Mayıs

- Suriye'nin Humus kentinde Beşşar Esed rejimi kuşatmasındaki Vaer semtinden ayrılmak zorunda kalan siviller ve askeri muhaliflerin tahliyesi tamamlandı. Yaklaşık 25 bin kişinin tahliye edilmesiyle Humus il merkezinin tamamı Beşşar Esed rejiminin kontrolüne girdi.

23 Mayıs

- İngiltere'de pop müzik sanatçısı Ariana Grande'nin Manchester Arena Konser Salonu'nda verdiği konserinin sonunda bombalı saldırı düzenlendi. Adı Salman Abedi olarak açıklanan saldırganın konser salonunun çıkışında üzerindeki el yapımı parça tesirli bombayı patlatması sonucu 7'si çocuk 22 kişi hayatını kaybetti, 59 kişi yaralandı.

- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörlüğüne Etiyopya'dan Tedros Adhanom seçildi.

- Filipinler'de ordu, Mindanao eyaletinin Marawi kentinde, Washington yönetiminin, başına 5 milyon dolar ödül koyduğu İsnilon Hapilon'a yönelik operasyon düzenledi. Operasyonun ardından çıkan çatışmalarda DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütü militanları Marawi'yi kuşattı. Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Marawi’de “kalkışma çıktığı gerekçesiyle" Mindanao eyaletinde 60 günlük sıkıyönetim ilan etti.

24 Mayıs

- Brezilya'nın kuzeydoğusundaki bir madende 1,3 metre uzunluğunda ve 272 kilogram ağırlığında zümrüt bulundu.

25 Mayıs

- Ekvador'da devlet başkanı seçilen Lenin Moreno, Rafael Correa'dan görevini devralarak ülkenin yeni lideri oldu.

- Bilim adamları, Samanyolu Galaksisi'nden 100 kat fazla hızlı yıldız üretebilen bir galaksi türü keşfetti.

- NATO’nun muharip rol üstlenmeden DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyona katılmasına karar verildi.

26 Mayıs

- Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da şiddetli yağışların yol açtığı sel ve heyelanlarda 212 kişi öldü.

- Mısır'ın Minya kentinde Kıptileri taşıyan bir otobüsü hedef alan silahlı saldırıda 28 kişi hayatını kaybetti.

29 Mayıs

- Kuzey Kore balistik füze denemesi yaptı. Scud türü olduğu sanılan kısa menzilli füze, 450 kilometre kat ettikten sonra Japonya açıklarında denize düştü.

31 Mayıs

- Afganistan'ın başkenti Kabil'de diplomatik temsilciliklerin bulunduğu Vezir Ekber Han bölgesinde düzenlenen bombalı saldırıda 150 kişi öldü, 300’den fazla kişi yaralandı.

1 Haziran

- Makedonya'da kurulan koalisyon hükümeti, meclisten güvenoyu aldı.

- ABD Başkanı Donald Trump, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını askıya aldı.

- Filipinler'in başkenti Manila'daki Resort World Manila Oteli'nin kumarhane bölümünde maskeli bir kişinin etrafa rastgele ateş açması sonucu 37 kişi öldü.

- ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini Paris İklim Anlaşması'ndan çekme kararı aldı.

3 Haziran

- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), nükleer programı ve balistik füze denemelerini sürdüren Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları genişletti ve yaptırım listesine 14 Kuzey Koreli ve 4 şirketi daha ekledi.

4 Haziran

- İngiltere'nin başkenti Londra'da saldırganlar, kullandığı minibüsü Londra Köprüsü'nde yayaların üzerine sürdü. Daha sonra Borough Pazarı'nda araçtan inerek çevrede bulunanları bıçaklayan üç kişi, polis tarafından vurularak öldürüldü. Olayda, saldırganların yanı sıra 8 kişi hayatını kaybetti, 48 kişi yaralandı.

5 Haziran

- Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, "teröre destek vermekle suçladıkları" Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıkladı. Hava sahalarını Katar'a kapatan 5 ülke, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ayrılmasını istedi. Suudi Arabistan, Katar'ın tek kara sınırını da kapattı.

- Çin'de 800 yıldır kayıp Fugan Tapınağı, arkeolojik kazılarla bulundu. Çıngdu kentinde yapılan arkeolojik kazılarda, Fugan Tapınağı'nın yanı sıra 80 antik mezar, Budizm ile ilgili binden fazla tablet ve 500'e yakın heykel çıkarıldı.

- Karadağ'ın NATO üyeliği, tüm müttefiklerin onayının ardından resmen başladı.

6 Haziran

- Gök bilimciler, şimdiye kadar bilinen en sıcak gezegeni keşfetti. Dünya'dan yaklaşık 650 ışık yılı uzaklıktaki gezegenin yüzey sıcaklığının 4 bin 300 derece olduğu tespit edildi.

7 Haziran

- Almanya, İncirlik Üssü'ndeki askerlerini çekme kararı aldı.

- Myanmar'da 108 yolcu ve 14 kişilik mürettebatı taşıyan askeri uçak, Andaman Denizi açıklarında radardan kayboldu. Andaman Denizi’nde düşen uçağın enkazının bazı parçaları ile 90 kişinin cesedi bulundu.

8 Haziran

- İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta erken seçim düzenlendi. Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası ve yeni hükümetin belirleneceği seçimin galibi 318 sandalye kazanan iktidardaki Muhafazakar Parti oldu.

- Kuzey Kore, birden fazla gemisavar füze denemesinde bulundu.

9 Haziran

- Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, yayımladıkları ortak bildiriyle Katar'ın desteklediği 59 kişi ve 12 hayır kuruluşunun "terör listesine" alındığını duyurdu.

- Pakistan ve Hindistan başbakanları, Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nde 17 ay sonra ilk kez bir araya geldi.

10 Haziran

- Romanya'da ilk defa Türk Dili Bayramı kutlandı.

- Etiyopya'nın Benishangu-Gumuz Eyaleti'nde 900 ton altın rezervi bulundu.

11 Haziran

- Libya'da Kasım 2011'den bu yana tutuklu bulunan devrik lider Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam serbest bırakıldı.

- Kosova’da erken seçim yapıldı.

13 Haziran

- Çin, Tayvan ile ilişkilerini kesen Panama ile diplomatik ilişkilerini başlattı.

- Bangladeş'in güneydoğusunda etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı heyelanda 132 kişi yaşamın yitirdi.

14 Haziran

- İngiltere'nin başkenti Londra'da 24 katlı bir apartmanın ikinci katında çıkan yangın kısa sürede bütün binayı sardı. Yangında 79 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerden sadece 5'nin kimlikleri tespit edilebildi.

15 Haziran

- Katar Savunma Bakanlığı, 12 milyar dolar değerinde F15 savaş uçağı alımı için ABD ile anlaşma imzaladı.

16 Haziran

- Çinli bilim adamları, kuantum teknolojisini kullanarak "hacklenemeyecek" bir küresel iletişim ağı geliştirdi.

- ABD Başkanı Donald Trump, eski Başkan Barack Obama'nın Küba’yla başlattığı normalleşme sürecini iptal etti.

17 Haziran

- Japonya'da ABD donanmasına ait USS Fitzgerald destroyeri, Yokosuka kentinin 90 kilometre açıklarında yük gemisiyle çarpıştı. Kazada destroyerin 7 mürettebatı öldü.

18 Haziran

- Fransa'da yapılan milletvekili seçiminin ikinci turundan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi zaferle çıktı.

- Portekiz'in Pedrogao Grande kenti yakınlarındaki dağlık bölgede çıkan ve en az 3 gün süren orman yangınlarında 63 kişi öldü, 135 kişi yaralandı.

19 Haziran

- İngiltere'de 47 yaşındaki Darren Osborne, aracını Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park Camisi'nden çıkan cemaatin üzerine sürdü. Saldırıda 51 yaşındaki Makram Ali olay yerinde hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

20 Haziran

- NASA'nın Kepler Uzay Teleskobu, Güneş Sistemi'nin dışında yaşam ihtimali olan Dünya büyüklüğünde 10 gezegen keşfetti.

21 Haziran

- Suudi Arabistan'da veliaht prens değişti. Krallık, Veliaht Prens Muhammed bin Nayif'in yerine Kral Selman'ın oğlu Muhammed bin Selman'ın getirilmesine karar verdi.

- Romanya'da Başbakan Sorin Grindeanu hükümeti, Mecliste gensoru önergesinin kabul edilmesi sonucu düşürüldü.

23 Haziran

- Güney Kore'de eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin koltuğunu kaybetmesine yol açan yolsuzluk ve siyasi nüfuz skandalının kilit ismi Choi Soon-sil, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

24 Haziran

- Belçika mahkemesi, Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) 8 prensese hizmetçilerini istismar etmek ve insan kaçakçılığı yapmak suçlamasıyla 15 ay hapis ve toplam 1,3 milyon avro ceza verdi.

25 Haziran

- Pakistan'da petrol taşıyan bir tankerin devrildikten sonra alev alması sonucu 212 kişi hayatını kaybetti.

- Arnavutluk'ta genel seçim düzenlendi. Seçimin galibi, oyların yüzde 48,33'ünü alan Başbakan Edi Rama liderliğindeki Arnavutluk Sosyalist Partisi (PS) oldu.

26 Haziran

- Turkish Cargo'nun Brezilya'ya ilk tarifeli kargo seferini yapan Gediz uçağı, Sao Paulo kentindeki Uluslararası Guarulhos Havaalanı'na indi.

27 Haziran

- Kolombiya'da FARC, silahlarının tamamını teslim etti.

- Hollanda'da Yüksek Mahkeme, Srebrenitsa'da 1995 yılında yaklaşık 300 Boşnak erkeğin öldürülmesinden Hollanda'nın kısmen sorumlu olduğuna hükmetti.

29 Haziran

- İngiltere’de Başbakan Theresa May’in kurduğu azınlık hükümeti parlamentodan güvenoyu aldı.

30 Haziran

- Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), araştırma ve deneyler sonucu 4 Nisan'da Suriye'nin İdlib kentinde kimyasal silah kullanıldığını doğruladı.

1 Temmuz

- Hong Kong'un yeni lideri Carrie Lam, Çin merkezi yönetimine bağlılık yemini ederek görevine başladı.

- Estonya, Avrupa Birliği (AB) Konseyi dönem başkanlığı Malta'dan devraldı.

2 Temmuz

- Myanmar'ın Arakan eyaletinde bulunan ve ülke içinde yerinden edilenlerin kaldığı 3 mülteci kampı, Birleşmiş Milletlerin (BM) eski Genel Sekreteri Kofi Annan önderliğindeki Arakan Danışma Komisyonunun tavsiyeleri çerçevesinde kapatıldı.

4 Temmuz

- Kuzey Kore, ilk kez kıtalar arası balistik füze denemesi yaptığını ve denemenin başarılı olduğunu duyurdu. Yaklaşık 40 dakikada 930 kilometre mesafe kat eden ve 2 bin 802 kilometre irtifaya ulaşan Hwasong-14 füzesi Japon Denizi'ne düştü.

5 Temmuz

- Nijerya'nın güneydoğusundaki Cross River eyaletinde iki kabile arasında çıkan çatışmalarda 150 kişi öldü.

6 Temmuz

- Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını talep eden tasarıyı kabul etti.

- Amerikalı bilim adamları, ortamdaki radyo sinyallerinden veya ışıktan elde ettiği birkaç mikrovatlık enerjiyi kullanan bataryasız cep telefonu icat etti.

7 Temmuz

- Suriye'nin güneybatısında ateşkes sağlanması için ABD, Rusya ve Ürdün arasında anlaşmaya varıldı.

- Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması, BM'de nükleer silah sahibi ülkelerin boykotuna rağmen, 122 ülkenin desteğiyle kabul edildi.

- G20 Zirvesi, Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlendi. Protesto ve şiddet olaylarının damga vurduğu zirve sırasındaki gösterilerde 476 polis yaralandı, 411 kişi gözaltına alındı. Alman polisi, kaç protestocunun yaralandığını açıklamadı.

- Moğolistan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin 2’nci turu düzenlendi. Seçimi, muhalefetteki Demokratik Partinin (DP) adayı iş adamı Khaltmaa Battulga kazandı.

9 Temmuz

- Irak'ın ikinci büyük kenti Musul, Haziran 2014’ten beri işgali altında olduğu terör örgütü DEAŞ'tan kurtarıldı.

10 Temmuz

- Hindistan'ın doğu eyaleti Bihar'da yıldırım düşmesi sonucu 31 kişi hayatını kaybetti.

11 Temmuz

- Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinin (FARC) haklarında siyasi suçlama olan 3 bin 252 mensubuna af getiren kararı imzaladı.

- Srebrenitsa soykırımında katledilenlerden 71 kurbanın cenazesi, kılınan namazın ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi.

12 Temmuz

- Antarktika'daki Larsen C buz sahanlığından 5 bin 800 kilometrekarelik büyüklüğünde buz dağı koptu. Böylece Larcen C, hacminin yüzde 12’sini kaybetti.

- Gök bilimciler, Güneş Sistemi dışında şu ana kadarki en küçük yıldızı keşfetti.

- BM raporu, dünya genelinde 2,1 milyar kişinin evinde temiz suya, 4,5 milyar kişinin ise sıhhi temizlik hizmetlerine erişim imkanı olmadığını açıkladı.

- Brezilya'da mahkeme, eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'yı yolsuzluk ve kara para aklama suçlamasıyla 9 yıl 6 ay hapse mahkum etti.

13 Temmuz

- Kuzey Kore'nin Chongjin kentinin 192 kilometre açığında denizin 500 kilometre derinliğinde 6,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, 20 yıldan uzun süredir Kuzey Kore açıklarında Japon Denizi'nde meydana gelen en şiddetli sarsıntı oldu.

14 Temmuz

- Mescid-i Aksa’da 1969’dan bu yana ilk kez cuma namazı kılınmadı.

- Kanada’nın yeni Genel Valisi, ülkenin eski astronotlarından Julie Payette oldu.

15 Temmuz

- 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü dolayısıyla, tüm dünyada anma törenleri yapıldı. Şehitler, okunan mevlitler ve hatimlerle anıldı.

16 Temmuz

- İsrail polisi üç gündür ibadete kapalı tuttuğu Mescid-i Aksa'nın kapılarına metal dedektörler kurdu, Mescid-i Aksa'nın kapılarını kademeli olarak açmaya başladı.

17 Temmuz

- Hindistan'da yerel ve ulusal milletvekilleri, cumhurbaşkanını seçmek için oy kullandı. Seçimin galibi, iktidardaki Hindistan Halk Partisinin (BJP) aday gösterdiği Ram Nath Kovind oldu.

18 Temmuz

- Almanya'da Katolik Kilisesi'nin tanınmış tarihi korolarından "Regensburger Domspatzen"da papaz ve öğretmenlerin, en az 547 çocuğa yıllarca cinsel tacizde bulunduğu ve şiddet uyguladığı ortaya çıktı.

21 Temmuz

- Suriye'de çatışan Esed rejimi karşıtı gruplar Ahraru'ş Şam ve Heyet Tahrir Şam arasında anlaşma sağlandı. Suriye-Türkiye sınırındaki Babül Hava Kapısı'nın yerel sivil idarenin kontrolüne bırakılması kararı alındı.

22 Temmuz

- ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas, Türkiye'nin, terör örgütü PKK ile ilişkili görmesi sebebiyle YPG'ye "isim değiştirme" tavsiyesinde bulunduklarını, bunun üzerine örgütün, adını "Suriye Demokratik Güçleri (SDG)" olarak değiştirdiği açıklamasını yaptı.

24 Temmuz

- Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor'un en işlek noktalarından Feruzepur Caddesi’nde düzenlenen intihar saldırısında 26 kişi öldü, 57 kişi yaralandı. Saldırıyı Pakistan Talibanı üstlendi.

25 Temmuz

- İsrail polisi, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurduğu elektronik arama dedektörlerini ve kameraları kaldırdı.

26 Temmuz

- Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonuna (ECLAC) üyeliği onaylanarak resmileşti.

27 Temmuz

- Astronomlar, Büyük Patlama'dan sonra 800 milyon yaşında 23 genç galaksiyi görüntüledi.

- ABD'de bilim adamları, ilk defa insan embriyolarının DNA'sını "etkin" şekilde değiştirdi.

28 Temmuz

- Yemen topraklarından Suudi Arabistan'ın Mekke bölgesine atılan balistik füze, hava savunma sistemleri tarafından imha edildi.

- Pakistan'da Başbakan Navaz Şerif, aile üyelerinden bazılarının Panama belgeleriyle ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına karıştığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi tarafından görevden uzaklaştırıldı ve siyasetten ömür boyu men edildi.

- Kuzey Kore, uluslararası balistik füze denemesi yaptı. Mupyong-ni’den fırlatılan füze, Japon Denizi’ne düşmeden önce bin kilometre uçtu.

29 Temmuz

- ABD Başkanı Donald Trump, Özel Kalem Müdürü Reince Priebus'u görevden alarak yerine İç Güvenlik Bakanı John Kelly'i atadı.

30 Temmuz

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Rusya’daki diplomat sayısını 755 kişi azaltacağını açıkladı.

1 Ağustos

- Hindistan'ın batısında hazirandan itibaren etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı sellerde 250 kişi hayatını kaybetti.

- İstanbul'da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Olağanüstü İcra Komitesi, İsrail'in son zamanlardaki provokatif eylemlerini güçlü şekilde kınadı.

2 Ağustos

- Papua Yeni Gine'de Peter O'Neill ikinci kez başbakanlık görevine seçildi.

3 Ağustos

- İran’da mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, düzenlenen törenle resmen göreve başladı.

- Avrupa'nın en büyük yumurta tedarikçisi Hollanda'da, bitlere karşı kullanılan fipronil içeren böcek ilaçlarının yasak olmasına rağmen tavuk çiftliklerinde kullanıldığı belirlendi.

4 Ağustos

- Ruanda'da devlet başkanı seçimi düzenlendi. Mevcut Devlet Başkanı Paul Kagame, oyların yüzde 90’ından fazlasını alarak seçimi kazandı.

5 Ağustos

- Orta ve Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) kurucu üye ülkeleri, demokratik esaslara uymadığı gerekçesiyle Venezuela'nın üyeliğini süresiz olarak askıya aldı.

- Balistik füze denemelerini sürdüren Kuzey Kore'nin ihracat gelirlerini yeni yaptırımlarla üçte bir oranında azaltmayı hedefleyen BMGK'nin karar tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.

12 Ağustos

- Kenya'da 8 Ağustos'ta düzenlenen seçimde mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, oyların yüzde 54,27'sini alarak ikinci kez bu göreve seçildi. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayan protesto gösterilerinde 24 kişi hayatını kaybetti.

13 Ağustos

- Nepal'in güneyinde şiddetli yağışların yol açtığı sel ve heyelanlarda 100’den fazla kişi hayatını kaybetti, 35 kişi ise kayboldu.

14 Ağustos

- Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da bir restorana düzenlenen silahlı saldırıda biri Türk 18 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.

- Batı Afrika ülkesi Sierra Leone'nin başkenti Freetown'da aşırı yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymalarında binden fazla kişi hayatını kaybetti.

- Antarktika'da buzulların altında 91 yanardağın olduğu ortaya çıktı.

- Çin, BMGK'nin son yaptırım kararına uygun şekilde, Kuzey Kore’den demir, kömür ve kurşun ile deniz ürünleri ithalatını yasakladı.

15 Ağustos

- BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide görevinden istifa etti.

16 Ağustos

- BM gözetiminde, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) 8 binden fazla silahını yüklediği son kamyonun da yola çıkmasıyla Kolombiya’da 52 yıllık savaş sona erdi.

17 Ağustos

- Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin kuzeydoğusundaki Ituri eyaletinde sağanağın yol açtığı toprak kaymalarında göçük altında kalan 200’den fazla insan yaşamını yitirdi.

22 Ağustos

- ABD'de 1918'den bu yana gerçekleşen ilk tam güneş tutulması, birçok eyalette milyonlarca kişi tarafından şenlik havasında izlendi.

23 Ağustos

- Çin’in güneyinde etkili olan Hato tayfunu nedeniyle 16 kişi yaşamını yitirdi, 208 kişi yaralandı.

24 Ağustos

- Kongo Cumhuriyeti'nde Başbakan Clement Muamba yönetiminde 35 üyeden oluşan yeni hükümet kuruldu.

25 Ağustos

- Myanmar'da polis ve sınır karakollarına silahlı bir grup saldırı düzenledi. Saldırıyı gerekçe gösteren Myanmar ordusu, Arakan eyaletinde sivilleri hedef almaya başladı. Ordunun saldırılarında binlerce Müslüman hayatını kaybetti, 150’den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yakıldı. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle bölgeyi terk etmeye başladı. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz yoluyla Bangladeş'e yöneldi.

- Anadolu Ajansı (AA), Beşşar Esed rejiminin Han Şeyhun beldesindeki kimyasal silah katliamına ilişkin tanık ifadeleri ve görsellerin yer aldığı dosyayı, Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) ve ABD'deki ilgili Birleşmiş Milletler (BM) birimlerinin ardından Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) teslim etti.

26 Ağustos

- Kuzey Kore, kısa menzilli üç balistik füze fırlattı. Balistik füzelerden 2’si hava, biri ise fırlatılmasının hemen ardından infilak etti.

27 Ağustos

- Filipinler'in kuzeyinde etkili olan Pakhar tayfunu nedeniyle 3 bin 500'e yakın kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

29 Ağustos

- ABD'nin New Mexico eyaletindeki halk kütüphanesine düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişi öldü ve 4 kişi yaralandı.

31 Ağustos

- Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türkmenlerin yaşadığı Telafer ilçesinin terör örgütü DEAŞ'tan tamamen kurtarıldığını duyurdu.

- Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bulunan milyonlarca hacı adayı, Arafat'ta öğle ile ikindi namazlarını öğle vaktinde kılarak cem-i takdim etti.

3 Eylül

- Kuzey Kore, 2006'dan bu yana altıncı ve en büyük nükleer denemesini yaptı. Kuzey Kore'nin denediği 160 kiloton gücündeki hidrojen bombası, 6,1 büyüklüğünde sarsıntıya yol açtı.

4 Eylül

- Kolombiya hükümeti ile ELN, Ekvador'un başkenti Quito'da ateşkes imzaladı.

5 Eylül

- Beşşar Esed rejimi güçleri, Suriye'de Deyrizor ilinin merkezinde 3 yıllık DEAŞ kuşatmasını kırdı.

6 Eylül

- BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Esed rejiminin 4 Nisan'daki Han Şeyhun kimyasal silah katliamında sarin gazı kullandığını teyit etti, siviller üzerindeki kimyasal silah kullanımıyla savaş suçu işlediğini açıkladı. Komisyon, 16 Mart'ta Suriye'nin Halep iline bağlı Cine köyünde 38 sivilin öldüğü hava saldırısını ABD'nin gerçekleştirdiğini belirtti.

9 Eylül

- Terör örgütü PYD/PKK, Suriye'de ABD'nin desteğiyle terör örgütü DEAŞ kontrolündeki Deyrizor iline kuzeyden operasyon başlattı.

- İtalya’da 74. Venedik Film Festivali’nde büyük ödül "Altın Aslan"ı Meksikalı yönetmen Guillermo Del Toro’nun "The Shape of Water" isimli filmine verildi.

11 Eylül

- Bilim adamları, insan deri hücrelerini kök hücre durumuna getirmeden doğrudan motor nöronlara dönüştürmeyi başardı.

12 Eylül

- Kuzey Kore'ye rafine petrol satışına sınırlama getiren, doğalgaz ve tekstil ihracatına ambargo uygulanmasını talep eden BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı, oy birliğiyle kabul edildi.

- Önce Karayipler ve Küba'yı ardından ABD'nin Florida eyaletini vuran Irma kasırgası, 134 kişinin yaşamına mal oldu.

13 Eylül

- Singapur'da cumhurbaşkanlığı seçimini Halime Yakub kazandı. Yakub, hem ülkesinin ilk kadın cumhurbaşkanı hem de dünyadaki ilk başörtülü cumhurbaşkanı oldu.

14 Eylül

- Irak'ın güneyindeki Zikar ilinde terör örgütü DEAŞ'ın düzenlediği saldırılarda 59 kişi öldü, 96 kişi yaralandı.

- Batı Afrika ülkesi Nijerya'da Nijer Nehri üzerinde Bagudo köyü yakınlarında teknenin alabora olması sonucu 53 kişi hayatını kaybetti.

15 Eylül

- Kuzey Kore, Japonya'nın üstünden geçerek 770 kilometre yüksekliğe ulaşan, 3 bin 700 kilometre mesafe katedip Pasifik'e düşen füze denemesi yaptı.

- Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen 6. Suriye konulu toplantıda, Türkiye sınırındaki İdlib ilinde oluşturulacak "çatışmasızlık bölgesi”nin sınırları konusunda anlaşmaya varıldı.

- NASA’nın Satürn keşif aracı Cassini, gezegenin atmosferine nihai dalışını yaparak 20 yıllık görevini tamamladı.

17 Eylül

- Musul'un batısında Sünni aşiret güçlerinin askeri eğitim merkezi olarak kullandığı bir okula yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi sonucu 15 kişi öldü, 23 kişi yaralandı.

18 Eylül

- Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde Boko Haram'ın düzenlediği intihar saldırısında 15 kişi hayatını kaybetti, 43 kişi yaralandı.

19 Eylül

- Beşşar Esed rejimi güçleri, Suriye'de dört çatışmasızlık bölgesinden biri olan İdlib’de 10’dan fazla bölgeye 50’ye yakın hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda 11 sivil hayatını kaybetti, çok sayıda sivil yaralandı.

- Bilim adamları, ışığa dayalı verileri ilk kez bir bilgisayar çipinde ses dalgaları olarak depolamayı başardı.

- Meksika’da merkez üssü Rabosso kenti olan, 51 kilometre derinlikte 7,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 366 kişi hayatını kaybetti.

20 Eylül

- İspanya'da bağımsızlık referandumu girişimlerini durdurmayan Katalonya özerk yönetimi hükümetinin resmi kurumlarına yönelik operasyon başlatıldı.

- Atlantik okyanusunda etkili olan Maria kasırgası, Porto Riko genelinde ve başkent San Juan'da büyük hasara yol açtı. Kasırga, 66 kişinin yaşamın yitirmesine, milyonlarca kişinin elektriksiz kalmasına neden oldu.

21 Eylül

- Güneş Sistemi'nde Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında daha önce eşine rastlanmamış, birbirlerinin yörüngesinde dönen iki gök cismi keşfedildi.

22 Eylül

- Bilim adamları yüksek enerjili atom-altı parçacıklardan oluşan kozmik ışınların Dünya'ya Samanyolu Galaksisi dışından geldiğini belirleyerek bu ışınların kaynağıyla ilgili gizemi çözdü.

- Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e düzenlenen 70 hava saldırısında 12 sivil hayatını kaybetti.

24 Eylül

- Almanya'da seçmenler, 19. dönem Federal Meclisi (Bundestag) belirlemek için sandık başına gitti. Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Bavyera eyaletinde kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) yüzde 33 oy alarak seçimin galibi oldu.

25 Eylül

- IKBY bölgesinde, Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan etmesine karşın bağımsızlık referandumu düzenlendi. IKBY Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonuna göre, referandumdan yüzde 92,73 "evet" oyu çıktı.

- Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki "çatışmasızlık bölgesi" İdlib kentiyle Hama ve Lazkiye'nin kırsalına yönelik hava saldırılarında 27 sivil hayatını kaybetti, 30 sivil yaralandı.

26 Eylül

- Dünyanın ikinci en büyük elması olarak bilinen "Lesedi La Rona (Işığımız)" 53 milyon dolara alıcı buldu.

- Çin'de dünyanın ilk "insansız deniz uçağı" (amfibik drone) üretildi.

- Suudi Arabistan'da kadınlara da ehliyet alarak araç kullanma izni verildi.

27 Eylül

- Filistin, Uluslararası Polis Teşkilatına (INTERPOL) üye oldu.

28 Eylül

- Bilim adamları göbek bağından elde ettikleri damar içi kök hücre infüzyonuyla kalp yetmezliği hastalarında kalbin fonksiyonunu iyileştirmeyi başardı.

- Oxford, Münster ve Exeter üniversitelerindeki bilim adamları, bilgiyi işleme ve saklamada beyin gibi hareket eden bilgisayar mikroçipleri geliştirdi.

29 Eylül

- Hindistan'ın Mumbai kentinde tren istasyonunda çıkan izdihamda 22 kişi öldü, 27 kişi yaralandı.

- Kanada’nın New Foundland-Labrador eyaletindeki Labrador Kayalıklarında 3,95 milyar yıllık karbon kalıntılarına ulaşılmasıyla dünyadaki en eski yaşam izleri bulundu.

- Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki İdlib ve Doğu Guta "çatışmasızlık bölgeleri"ne yapılan saldırılarda 67 sivil hayatını kaybetti.

1 Ekim

- İspanyol polisi ve jandarması, Katalonya'daki bağımsızlık referandumuna izin vermedi, oy kullanma merkezlerine baskınlar yaptı.

- Avusturya’da topluma açık yerlerde yüzün tamamının tanınmayacak şekilde örtülmesini yasaklayan ve “burka yasağı” olarak adlandırılan düzenleme yürürlüğe girdi.

2 Ekim

- ABD'nin Las Vegas kentinde Stephen Paddock, konser alanında bulunan kişilerin üzerine yolun karşısındaki otelden ateş açtı. Saldırıda 58 kişi hayatını kaybetti, 525 kişi yaralandı.

- Nobel Tıp Ödülü, biyolojik saat olarak da bilinen sirkadiyen ritmini kontrol eden moleküler mekanizmaları keşfeden Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young arasında paylaştırıldı.

3 Ekim

- Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, tedavi için bulunduğu Almanya'da hayatını kaybetti.

- Çin'de bin yıllık nadide seramik kase, 250,8 milyon yüene (37,7 milyon dolar) alıcı buldu.

- Nobel Fizik Ödülü, yer çekimi dalgaları konusundaki çalışmaları ve keşifleri sebebiyle ABD’den Rainer Weiss, Barry Barish ve Kip Thorne adlı bilim adamlarına verildi.

4 Ekim

- Yahoo, 2013'teki siber saldırıda yaklaşık 3 milyar kullanıcının hesaplarının bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildiğini duyurdu.

- Nobel Kimya Ödülü, numunelerin son derece düşük sıcaklıkta incelenmesine olanak tanıyan kiro-elektron mikroskobisini geliştiren İsviçreli Jacques Dubochet, Alman Joachim Frank ve İngiliz Richard Henderson'a verildi.

5 Ekim

- Irak'ın Kerkük kentine bağlı Havice ilçesi terör örgütü DEAŞ'tan kurtarıldı.

- Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi Japon asıllı İngiliz 62 yaşındaki Kazuo İşiguro oldu.

- Pakistan'ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinde bir türbeye düzenlenen intihar saldırısında 24 kişi yaşamını yitirdi, 30 kişi yaralandı.

6 Ekim

- Orta Amerika'da etkili olan tropikal fırtına Nate, bölge ülkelerinde 45 kişinin ölümüne neden oldu.

- Nobel Barış Ödülü'nü, Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası (ICAN) kazandı.

- ABD yönetimi, Sudan'a 20 yıldır uyguladığı ekonomik yaptırımları kaldırdı.

8 Ekim

- Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib'in Maret Numan ilçesinde pazar yerine düzenlenen hava saldırısında 12 sivil öldü, 15 sivil yaralandı.

9 Ekim

- Nobel Ekonomi Ödülü, "davranışsal iktisat teorisine katkılarından dolayı" Amerikalı iktisatçı Richard H. Thaler’e verildi.

- California eyaletinin 17 ayrı yerinde çıkan yangınlar, 1 hafta boyunca kontrol altına alınamadı. Yangınlarda 40 kişi yaşamını yitirdi.

11 Ekim

- Vietnam'da fırtına ve şiddetli yağışlar, birçok bölgede sele yol açtı. Sel felaketinde 68 kişi yaşamını yitirdi, 34 kişi kayboldu.

12 Ekim

- Irak'ın batısındaki Enbar vilayetine bağlı Hit ilçesindeki bir kafeye düzenlenen intihar saldırısında 11 sivil öldü, 15 sivil yaralandı.

- ABD, “İsrail karşıtı tutumunu” gerekçe göstererek Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünden (UNESCO) çekilme kararı aldı.

13 Ekim

- Küçük bir ev büyüklüğündeki gök taşı, Dünya'nın yakınından, Antarktika'nın 42 bin kilometre üzerinden geçti.

- ABD, "teröre destek verdiği" gerekçesiyle İran Devrim Muhafızlarını yaptırım listesine aldı.

14 Ekim

- Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bir camiye düzenlenen silahlı saldırıda 20 kişi öldü.

- Somali’nin başkenti Mogadişu’da biri Safari Otel yakınlarında, diğeri Medine-i Münevvere bölgesinde 2 bombalı saldırı düzenlendi. Saldırılarda 358 kişi yaşamını yitirdi, 300’e yakın kişi yaralandı.

15 Ekim

- Kırgızistan'da cumhurbaşkanı seçimi yapıldı. Seçimi Sosyal Demokrat Partinin adayı Sooronbay Ceenbekov kazandı.

- Avusturya'da Federal Meclis üyelerinin belirleneceği genel seçim düzenlendi. Seçimleri oyların yüzde 31,5'ini alan Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz liderliğindeki Avusturya Halk Partisi kazandı.

- BM, Haiti'de 13 yıldır görev yapan barış gücü misyonunu (MINUSTAH) kapattı.

16 Ekim

- Kerkük'teki askeri üs ve petrol kuyularını IKBY'den almak üzere operasyon başlatan Irak merkezi hükümetine bağlı güvenlik güçleri, 24 saat içinde Kerkük’ün tamamında kontrolü sağladı.

- Portekiz'in orta ve kuzey bölgelerinde 300'den fazla noktada çıkan yangınlarda 36 kişi hayatını kaybetti, 63 kişi yaralandı.

17 Ekim

- Nijerya'nın orta kesimindeki Plateau eyaletinde bir köye düzenlenen silahlı saldırıda 29 kişi hayatını kaybetti.

- Taliban militanlarının, Afganistan'ın Paktiya Vilayeti İl Emniyet Müdürlüğüne düzenlediği saldırıda 41 kişi öldü, 158 kişi yaralandı.

- Terör örgütü PYD/PKK, Suriye'de DEAŞ'ın kalesi olarak bilinen Rakka'nın tamamını ABD destekli operasyonla ele geçirdi.

18 Ekim

- Edebiyat dünyasının en saygın ödülleri arasında gösterilen Man Booker, Amerikalı yazar George Saunders'a verildi.

- Çin Komünist Partisi 19. Ulusal Kongresi’ni düzenledi. Bir haftalık kongrede Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Merkezi Komitesi Genel Sekreteri Şi Cinping’in adı ve fikirleri parti tüzüğüne eklendi.

- Kanada'nın Quebec eyaletinde, kadınların otobüsler dahil kamu alanlarında peçe takmaları yasaklandı.

19 Ekim

- Afganistan'ın Kandahar vilayetinde askeri kampa bomba yüklü 2 araçla düzenlenen intihar saldırısında 43 asker yaşamını yitirdi.

20 Ekim

- Lübnan Meclisi, 12 yıl aradan sonra devletin ilk bütçesini onayladı.

- Mars'ın Güneş rüzgarıyla etkileşim içine girerek bükülen görünmez bir manyetik kuyruğu olduğu keşfedildi.

- Çekya’da düzenlenen genel seçimi, Slovak asıllı milyarder ve eski Maliye Bakanı Andrej Babis’in Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi yüzde 29,8 oyla kazandı.

- Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hazara Şiilerine ait bir camide düzenlenen intihar saldırısında 56 kişi yaşamını yitirdi, 55 kişi yaralandı.

- Afganistan'ın batısındaki Gur vilayetinin Doline ilçesinde camide düzenlenen intihar saldırısında 30 kişi yaşamını yitirdi.

21 Ekim

- Latin Amerika ülkesi Peru'da marihuananın tıbbi amaçlı kullanımı yasallaştı.

- İspanyol hükümeti, Katalonya özerk yönetimi hükümetini feshetti, 6 ay içerisinde erken yerel seçime gitme kararı aldı.

- Afganistan'ın başkenti Kabil'de Mareşal Kasım Fahim Askeri Üniversitesi öğrencilerini hedef alan intihar saldırısında 15 kişi yaşamını yitirdi.

22 Ekim

- Japonya'da parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi üyelerinin belirlenmesi için düzenlenen seçimin galibi, Başbakan Şinzo Abe liderliğindeki Liberal Demokratlar koalisyonu oldu.

- Terör örgütü PYD/PKK, Suriye'nin Deyrizor ilinde terör örgütü DEAŞ'ın kontrolündeki ülkenin en büyük petrol sahasını ele geçirdi.

23 Ekim

- Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısı 603 bine ulaştı.

- Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde Boko Haram örgütüne yönelik hava operasyonlarında 411 örgüt üyesi etkisiz hale getirildi.

24 Ekim

- Beşşar Esed rejimi güçleri, Suriye'nin doğusundaki Deyrizor kentinin merkezinde kendi kontrolündeki mahalleye "yanlışlıkla" saldırdı. Saldırıda 15 sivil öldü.

- Amerikalı mühendisler, cam işlevi görebilecek şeffaf ve geçirgen güneş enerjisi hücreleri üretti.

25 Ekim

- Albert Einstein'ın 1922'de Japonya'da bir kuryeye bahşiş yerine verdiği ve mutluluğu tarif ettiği not, Kudüs'te yapılan açık artırmada 1,56 milyon dolara satıldı.

- Kırım’da Rus mahkemesinin hapis cezası verdiği Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov serbest bırakılarak Türkiye'ye gönderildi.

26 Ekim

- Kenya'da halk, 8 Ağustos’taki seçimin iptal edilmesi üzerine devlet başkanını seçmek için yeniden sandık başına gitti. Seçimi mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta kazandı.

- Endonezya'da bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 47 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

- Hollanda'da 15 Mart'ta düzenlenen erken genel seçimden 225 gün sonra hükümet resmen kuruldu.

- Amerikalı bilim adamları, bilgisayar ortamında üç boyutlu canlı beyin hücresi modeli oluşturmayı başardı.

- Bilim adamları, DNA'daki genomlarda doğrudan ve kalıcı değişiklik yapmayı sağlayan yeni bir tür enzim buldu.

27 Ekim

- BM misyonu JIM, BMGK'ya sunduğu raporda, 4 Nisan'da İdlib'e bağlı Han Şeyhun beldesine yönelik kimyasal silah saldırısından Suriye rejimini sorumlu tuttu.

- İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti. İspanya Senatosu, Katalonya'daki yerel hükümetin yetkilerini merkezi hükümete devrederek Katalonya'yı doğrudan yönetme yetkisi verdi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, anayasanın 155. maddesini yürürlüğe sokarak Katalonya özerk yönetimi hükümetini ve yerel polis müdürlerini görevden aldı.

- Burundi, Uluslararası Ceza Mahkemesinin kurucu Roma Anlaşması'ndan çekildi.

28 Ekim

- Somali'nin başkenti Mogadişu'da bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 27 kişi yaşamını yitirdi.

29 Ekim

- Suriye'de Esed rejimine bağlı güçlerin, "gerginliği azaltma" bölgeleri arasındaki Doğu Guta beldelerine düzenlediği saldırılarda biri çocuk 11 sivil öldü, 7 sivil yaralandı.

30 Ekim

- Suudi Arabistan, 2018 yılı itibarıyla kadınlara ülkedeki 3 stada girme izni verdi.

31 Ekim

- Libya'nın doğusundaki Derne kentine yönelik hava saldırısında 17 kişi öldü, 30 kişi yaralandı.

- New York'ta bir sürücü, kamyonetini bisiklet yolundaki insanların üzerine sürerek 8 kişinin ölümüne neden oldu.

- Suriye'de rejime bağlı güçlerin, başkent Şam'da ''gerginliği azaltma'' bölgeleri arasında yer alan Doğu Guta'daki beldelere yönelik saldırılarında 6'sı çocuk 13 sivil yaşamını yitirdi.

1 Kasım

- Fransa'da 13 Kasım 2015'teki terör saldırılarından sonra ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulaması kalktı.

2 Kasım

- Mısır'da Keops Piramidi'ndeki Büyük Galeri'nin üstünde 30 metre derinliğinde gizli bir boşluk keşfedildi.

- İspanya'da mahkeme, Katalonya özerk yönetiminin 8 eski bakanının tutuklanmasına, Belçika'da bulunan eski Katalan lider Carles Puigdemont ve 4 bakan hakkında Avrupa çapında tutuklama ve iade emri çıkarılmasına karar verdi.

3 Kasım

- Suriye'de Beşşar Esed rejimi, Irak sınırındaki Deyrizor ilinin merkezinin kontrolünü terör örgütü DEAŞ'tan aldı.

- Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçme kararı alan Kazakistan’da, Latin alfabesinde gazete yayımlandı.

4 Kasım

- Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da televizyonda canlı yayında, Hizbullah ve İran'ı bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçlayarak istifa ettiğini açıkladı.

- Suudi Arabistan'da ani bir kararla "yolsuzluk davaları" çerçevesinde başta Kraliyet Muhafızları Bakanı Prens Mutab bin Abdullah ve Prens El-Velid bin Talal olmak üzere çok sayıda prens, bakan ve iş adamı gözaltına alındı.

5 Kasım

- Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz tarafından yayınlanan kraliyet kararnameleri ile hükümette ve silahlı kuvvetlerde birtakım değişiklikler yapıldı. Kraliyet Muhafızları, Ekonomi ve Planlama bakanları ile Deniz Kuvvetleri Komutanı değiştirildi, ülkedeki rüşvet ve yolsuzlukların engellenmesi için Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun kurulması kararlaştırıldı.

- Katalonya özerk yönetiminin eski Başkanı Carles Puigdemont ve 4 bakanı Belçika polisine teslim oldu.

- İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un da aralarında yer aldığı siyasetçi ve iş adamlarının off-shore hesaplarıyla ilgili belgeler "Cennet Belgeleri" adı altında yayımlanmaya başladı.

6 Kasım

- BM İklim Değişikliği 23. Taraflar Konferansı Almanya’nın Bonn kentinde yapıldı.

- Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, kendisinin yerine geçebilecek kişi olarak görülen yardımcısı Emmerson Mnangagwa'yı görevden aldı.

7 Kasım

- Meksika'daki Büyük Milimetre Teleskobu, evrendeki en eski gök formlarından biri olan, 12,8 milyar yıllık galaksiyi kayda aldı.

8 Kasım

- Mikroblog uygulaması Twitter, tekil paylaşımlardaki 140 karakter sınırını, 280 karaktere çıkardı.

9 Kasım

- Terör örgütü DEAŞ, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke ilinin Merkede beldesinden ve Irak sınırındaki Deyrizor ilinin Bukemal ilçesinden çekilerek son kalesini de terk etmiş oldu.

- Gök bilimciler, süpernova patlamalarının ardından yok olmadan varlığını sürdürebilen yıldız keşfetti.

10 Kasım

- Çin'de yapılan arkeolojik kazılarda en az 2 bin yıllık banyo ortaya çıkarıldı.

11 Kasım

- Ürdün, Rusya ve ABD, Suriye'nin güneyinde çatışmasızlık bölgesi oluşturulması konusunda anlaşmaya vardı.

12 Kasım

- Çin'de "Bekarlar Günü" olarak kutlanan 11 Kasım’da alışveriş çılgınları, 24 saatte yaptıkları 25,3 milyar dolarlık alışverişle yeni bir dünya rekoru kırdı.

- İran-Irak sınırında, merkez üssü Irak’taki Halepçe ilçesi olan 7,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 400’den fazla kişi yaşamını yitirirdi, en az 7 bin kişi yaralandı.

13 Kasım

- Suriye'de, Halep ilinin batısındaki Etarib'de pazar yerine düzenlenen hava saldırısında 63 kişi yaşamını yitirdi, 110 kişi yaralandı.

- Terör örgütü PYD/PKK, Suriye'nin Deyrizor ilinde yer alan ülkenin en zengin ikinci petrol sahası el-Tenek'i işgal etti.

- Yunanistan’da, “makamı gasbetmekle" suçlanan İskeçe seçilmiş müftüsü Ahmet Mete ve Gökçepınar imamı Erkan Azizoğlu, 7'şer ay hapis cezalarına çarptırıldı.

14 Kasım

- Amerikan Mattel firması, ABD'yi olimpiyatlarda temsil eden ilk başörtülü sporcu İbtihaj Muhammed'i model alan bebek üretti.

15 Kasım

- Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, askeri müdahaleyle yaklaşık 37 yıllık iktidarını kaybetti.

- Suriye'de SDG ismini kullanan terör örgütü PYD/PKK'nın sözcülerinden Talal Silo örgütten ayrıldı.

- Leonardo da Vinci'nin Hazreti İsa’yı resmettiği "Salvator Mundi" adlı tablosu, 450,3 milyon dolara alıcı bularak şimdiye kadar bir açık artırmada en yüksek fiyata satılan sanat eseri oldu. New York Times gazetesi bir hafta sonra yaptığı haberinde tablonun gizli alıcısının Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman olduğunu iddia etti.

- Kamboçya'da Yüksek Mahkeme, ana muhalefetteki Ulusal Kurtuluş Partisinin (CNRP) kapatılmasına karar verdi.

- Suriye'de, Beşşar Esed rejiminin kuşatmasındaki Doğu Guta'ya yönelik saldırılarda 4'ü çocuk 15 sivil hayatını kaybetti.

17 Kasım

- Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde bulundurduğu son kasaba Rava geri alındı.

- Tesla firması ilk elektrikli tırını tanıttı. Üretimine 2019 yılında başlanacak tır, şarj edildikten sonra 804 kilometre yol gidebiliyor.

- Beşşar Esed rejiminin Suriye'nin başkenti Şam'da ablukada tuttuğu Doğu Guta bölgesine düzenlediği saldırılarda 17 sivil hayatını kaybetti.

18 Kasım

- Beşşar Esed rejiminin Suriye'nin başkenti Şam'da ablukada tuttuğu Doğu Guta bölgesine düzenlediği saldırılarda 12 sivil hayatını kaybetti.

19 Kasım

- Beşşar Esed rejiminin Suriye'nin başkenti Şam'da ablukada tuttuğu Doğu Guta bölgesindeki ilçe ve beldelere gerçekleştirdiği saldırılarda 9 sivil hayatını kaybetti, 20 sivil yaralandı.

20 Kasım

- Irak Federal Mahkemesi, IKBY'nin 25 Eylül'de yaptığı referandumun anayasal olmadığı ve sonuçlarının iptal edilmesi yönünde karar aldı.

- Esed rejiminin Suriye'nin başkenti Şam'da Doğu Guta bölgesindeki yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda 4'ü çocuk 9 sivil yaşamını yitirdi.

21 Kasım

- Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, 37 yıldır yürüttüğü görevinden istifa etti.

- Irak'ta Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Tuzhurmatu ilçesinde bombalı araçla düzenlenen saldırıda 21 kişi öldü, 52 kişi yaralandı.

22 Kasım

- Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, eski Sırp komutan Ratko Mladic'i 1992-1995 yılları arasında başkent Saraybosna'da sivillere yönelik saldırılardan suçlu buldu.

- Suudi Arabistan'da 4 Kasım'da Lübnan Başbakanlığı görevini bıraktığını duyuran Saad Hariri, istifasından 17 gün sonra ülkesine döndü. Hariri, Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın isteği üzerine istifasını erteledi.

- Çin'de, 2 Boeing 747 kargo uçağı internet üzerinden açık artırmayla 48 milyon dolara satıldı.

23 Kasım

- Bangladeş ve Myanmar, gördükleri zulümden kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların topraklarına geri dönmesi konusunda anlaştı.

- Amerikan pil ve elektrikli araç üreticisi Tesla, Güney Avustralya'da "dünyanın en büyük lityum iyon pilinin" yapımını tamamladı.

24 Kasım

- Mısır'ın Ariş kentinde Ravda Camisi’ne cuma namazı sırasında, DEAŞ militanları tarafından bombalı ve silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 310 kişi yaşamını yitirdi. Mısır, 3 gün yas ilan ederken Türkiye de saldırı nedeniyle 1 gün milli yas ilan etti.

- Zimbabve'de Robert Mugabe'nin devlet başkanlığı görevinden istifa etmesinin ardından eski yardımcısı Emmerson Mnangagwa iktidara geldi.

- Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki toplantıya katılan Suriyeli muhalifler, Cenevre görüşmelerini yürütmek için yeni bir Müzakere Yüksek Komitesi oluşturdu. Genel Koordinatörlüğe Cenevre görüşmelerine başkanlık eden Nasır Hariri getirildi.

25 Kasım

- Pakistan'da polis, mahkeme tarafından iptal edilen seçim yasasındaki değişikliği protesto eden göstericilere müdahale etti. Çıkan olaylarda 16 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

26 Kasım

- Endonezya'nın Bali Adası'ndaki Mount Agung Yanardağı, aynı hafta içinde ikinci kez kül püskürtmeye başladı.

- Suriye İnsan Hakları Ağı, Suriye'de Mart 2011'den Kasım 2017'ye kadar çıkan çatışmalarda öldürülen kadınların 24 bin 746'sını belgeledi.

- Beşşar Esed rejiminin Suriye'nin başkenti Şam'da Doğu Guta bölgesindeki yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda ilk belirlemelere göre 5’i çocuk 25 sivil yaşamını yitirdi.

- Nepal'de 11 yıl önce sona eren iç savaşın ardından ilk kez milletvekili genel seçimi yapıldı.

27 Kasım

- Beşşar Esed rejiminin Suriye'nin başkenti Şam'da Doğu Guta bölgesindeki yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda 18 sivil yaşamını yitirdi.

- Endonezya'nın Bali Adası'ndaki Agung Yanardağı'nda volkanik hareketliliğin artması nedeniyle bölgedeki 40 bin kişi tahliye edildi.

- Lübnan Başbakanı Saad Hariri, ülkesinin istikrarı için görevinin başında olmaya devam edeceğini duyurdu.

- İngiltere kraliyet tahtı varislerinden Prens Harry, Amerikalı oyuncu Meghan Markle ile nişanlandı.

28 Kasım

- İngiltere'de Oxford Belediye Meclisi, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'ye verdiği "Oxford Özgürlük Nişanı"nı geri aldı.

- Suriyeli muhaliflerin tek çatı altında geldiği 8. tur görüşmeler beş aylık bir aranın ardından İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı.

- Kenya'da muhalefetin boykotuna rağmen 26 Ekim'de yapılan devlet başkanlığı seçiminde ikinci kez başkan seçilen Uhuru Kenyatta, yemin ederek görevine başladı.

- Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de gerginliği azaltma bölgeleri içinde yer alan ve Esed rejiminin yoğun saldırılarını sürdürdüğü Doğu Guta'da ateşkes ilan edildiğini duyurdu.

29 Kasım

- Kuzey Kore, yeni nesil kıtalar arası balistik füze denemesi yaptı. Fırlatıldıktan sonra 53 dakika belirlenen yörüngesinde seyreden ve 1000 kilometre mesafe kateden füze, Japon Denizi'ne düştü.

- Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesindeki (ICTY), "Prlic ve diğerleri" davasının temyiz duruşmasında, eski Hırvat general Slobodan Praljak, 20 yıl hapse mahkum edildiğinin açıklanmasının ardından siyanür içerek intihar etti.

- Suriye'de Beşşar Esed rejimi, Cenevre görüşmeleri başlarken Doğu Guta'da ilan edilen ateşkesi, bir gün geçmeden düzenlediği topçu ve havan topu saldırılarıyla bozdu.

30 Kasım

- New York'ta tutuklu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada tanık olarak dinlenen iş adamı Rıza Sarraf, kendisine yöneltilen bütün suçlamaları ve savcılıkla iş birliği yaptığını kabul etti.

1 Aralık

- New York'ta tutuklu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada tanık olarak dinlenen iş adamı Rıza Sarraf ifadesinde, Atilla'ya "kesinlikle rüşvet vermediğini, ondan da böyle bir talep gelmediğini" söyledi.

- Bangladeş'i ziyaret eden Papa Franciscus, önceki Myanmar ziyaretinde kullanmaktan kaçındığı, Arakanlı Müslümanların etnik adı "Rohingya" kelimesini ilk kez kullandı.

- Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in, Rusya'nın eski Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile yaptığı görüşmeler konusunda Federal Soruşturma Bürosuna (FBI) yalan söylediğini itiraf etti.

2 Aralık

- ABD'li teknoloji devi Apple'ın Paris'teki mağazasını üç saat boyunca işgal eden protestocular "Vergini öde!" sloganlarıyla şirketin Avrupa ülkelerinde vergiden kaçınmak için yaptığı düzenlemeleri eleştirdi.

- Kanada’nın Montreal kentinde yerin altında buz devrine ait olduğu belirtilen 15 bin yıllık mağara bulundu.

3 Aralık

- Suriye'de Beşşar Esed rejiminin, başkent Şam'da abluka altında tuttuğu Doğu Guta'ya yönelik hava saldırılarında 20 sivil hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

4 Aralık

- Rusya Adalet Bakanlığı, ABD'de yayın yapan Russia Today (RT) televizyon kanalının Rus hükümetiyle bağlantısından ötürü "yabancı ajan" olarak sınıflandırılması ve ABD Kongresindeki akreditasyonunun kaldırma kararına misilleme olarak aralarında Amerika'nın Sesi (Voice of America) radyosunun da bulunduğu 9 Amerikan basın kuruluşunu "yabancı ajan" kanunu kapsamına aldı.

- ABD'nin California eyaletinin güneyinde ormanlık arazide çıkan yangın, kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Yangında biri itfaiyeci 2 kişi öldü, yüzlerce bina kullanılamaz hale geldi.

5 Aralık

- İspanya Yüksek Mahkemesi hakimi Pablo Llarena, Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan eski Katalonya özerk yönetim hükümeti Başkanı Carles Puigdemont ve 4 eski Katalan bakan hakkındaki Avrupa tutuklama ve iade talebini geri çekti.

6 Aralık

- ABD, Kudüs'ü resmen "İsrail'in başkenti" olarak tanıdı. ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin Kudüs'le ilgili yeni yaklaşımını açıklayarak "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir. Dışişleri Bakanlığına, Tel Aviv'deki büyükelçiliğimizin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatını verdim." dedi.

- New York'ta tutuklu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada savcılığın tanığı olan iş adamı Rıza Sarraf, tutuklu bulunduğu cezaevindeki bir gardiyana, Türk avukatı vasıtasıyla yaklaşık 45 bin dolar rüşvet verdiğini belirtti.

- ABD'de haftalık yayın yapan Time dergisi, cinsel taciz skandallarında maruz kaldıkları istismarları dile getirerek bu konudaki sessizliği bozan insanları "Yılın Kişisi" seçti.

7 Aralık

- New York'ta tutuklu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada savcılığın tanığı olan iş adamı Rıza Sarraf, "hayali" gıda ticareti konusunda Atilla da dahil Halk Bankası çalışanlarına yalan söylediğini anlattı.

- ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump'a Arakanlı Müslümanlara uygulanan zulüm nedeniyle Myanmar ordusu ve güvenlik gücü mensuplarına yaptırım uygulama çağrısında bulundu.

8 Aralık

- New York'ta tutuklu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada savcılığın tanığı olan iş adamı Rıza Sarraf, Türkiye'de kolluk kuvvetlerine, Halk Bankası personeline, Hakan Atilla'ya ve ABD'de FBI'ya yalan söylediğini itiraf etti.

- Senegal'de Türk firmalarının 8 ayda tamamladığı 3 milyon yolcu kapasiteli Uluslararası Blaise Diagne Havalimanı açıldı.

- Sanal para birimi Bitcoin'in değeri 19 bin doları aşarak yeni bir rekor kırdı.

9 Aralık

- Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, tüm ülke topraklarının terör örgütü DEAŞ'tan kurtarıldığını belirterek örgüte karşı zafer elde edildiğini açıkladı.

10 Aralık

- Venezuela'da yapılan belediye seçimlerinin galibi iktidardaki Birleşik Sosyalist Parti oldu. Ülkedeki 335 il ve ilçe belediye başkanlığından 300'den fazlasını iktidar partisi adayları kazandı.

11 Aralık

- ABD'nin New York kentinde metroda boru tipi bombanın patlaması sonucu 4 kişi yaralandı.

12 Aralık

- New York'ta tutuklu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada tanıklık yapan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu firari eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz, Türkiye'den nasıl kaçtığını ve kaçarken 17 Aralık operasyonuna ait belgeleri nasıl beraberinde kaçırdığını anlattı.

- Myanmar'da Arakan eyaletinin Maungdaw bölgesinde 16 cami yetkililer tarafından buldozerle yıkıldı.

13 Aralık

- İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) ülkeleri, Türkiye’nin dönem başkanlığında İstanbul’da düzenledikleri olağanüstü zirvede, ABD’nin tanıma adımını kınayan ve Doğu Kudüs’ü “Filistin Devletinin işgal altındaki başkenti” olarak tanıyan İstanbul Deklarasyonuna imza attı. İslam ülkeleri, bütün dünya devletleri Filistin Devletini ve Doğu Kudüs’ü onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet etti.

14 Aralık

- New York'ta tutuklu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada savunma avukatları, tanıklık yapan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu firari eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz’ın "çalıntı deliller sunması" ve "yanlış ifade vermesi" nedeniyle davanın hükümsüz kılınması talebinde bulundu.

- ABD eğlence endüstrisinin en büyük şirketlerinden Walt Disney, 21st Century Fox'u 52,4 milyar dolar karşılığında bünyesine kattı.