BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin "zor kullanma sonucu yaşanan ortadan kaybolma" vakalarıyla ilgili olarak yayınladığı rapor hakkında BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BM Raportörü Ariel Dulitzky, zor kullanma sonucu kaybolma hadiselerinin şiddetin yaygın olduğu bölgeler başta olmak üzere dünya genelinde hala yaşanmakta olduğu söyledi.
      
BM, özellikle çatışma bölgelerinde hayatını kaybeden, yaralanan ya da rehin alınan insanların yanı sıra dünya genelinde ortadan kaybolmaya zorlanan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan insanların sayısının da her geçen gün arttığına dikkati çekti.
      
Dulitzky, zor kullanılarak insanların ortadan kaybolmasını sağlama yönteminin, ülkelerin düzen sağlama adına kullandığı bir taktik olduğunu ifade etti.
      
1980-2014 yılları arasında bu şekilde 88 ülkede 43 bin kaybolma vakasının yaşandığını belirten Dulitzky, raporun hazırlandığı son iki yıl boyunca 47 vakanın aydınlığa kavuşturularak tasfiye edildiğini ifade etti.
      
Dulitzky, "Kaybolan kişiler hakkında bilgi istediğimiz 88 ülkenin yaklaşık yarısı bize istediğimiz gerekli bilgiyi vermedi" dedi. 
     
Raportör, "Suriye ve Kuzey Kore'de zor kullanarak insanların kaybolmasını sağlama yönteminin ise, sivillere yönelik bir saldırı tekniği olarak kullanıldığının altını çizdi.

Kasım 2012'den itibaren şimdiye kadar 418 kişinin zor kullanma sonucunda kaybolduğunu ifade eden Dulitzky, açıklığa kavuşturulması gereken 93 acil vaka bulunduğunu dile getirdi.