İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Paris İklim Anlaşması’nı savunmanın önemli olduğunu belirterek, "Umuyoruz ki Amerikalı dostlarımız da (anlaşmadan çekilme) kararlarından geri dönerler." dedi.

Almanya’nın Bonn kentinde 6-17 Kasım’da yapılacak 23. Taraflar Konferansı’na (Bonn COP23) hazırlık mahiyetindeki “İklim ve Su: Dünya’nın Büyük Güçlükleri Buluşması” isimli uluslararası zirve, başkent Roma’nın tarihi belediye binası Campidoglio’da başladı.

Açılış konuşmasını yapan ev sahibi ülke Başbakanı Paolo Gentiloni, Afrika’daki iklim ve su gibi çevresel dinamiklerin de kitlesel iç göçlere yol açtığını söyledi.

Gentiloni, konferansın ana konularından su kıtlığı sorununa işaret ederek, “Su kıtlığı, günümüzün en büyük küresel sorunlarından biri. Dünyada 800 milyon insanın içme suyuna erişimi yok.” dedi. 

İklim değişikliklerinin büyük göçleri tetiklediğinden, bu nedenle de su ve iklim konularının dünyanın yüzleşmesi gereken sorunlarından olduğunu kaydeden Gentiloni, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Afrika örneğinde olduğu gibi iklim ve su gibi çevresel dinamiklerin kitlesel iç göçlere yol açtığını unutmamalıyız. Sadece Çad Gölü’ndeki krizi düşünmek de yeterli. 2,5 milyon insan, Çad Gölü’ndeki su kıtlığı ve yine aynı şekilde bölgedeki terör tehdidinden dolayı yerlerinden oldu. İtalya, bu krizlerle yüzleşmek için katkıda bulunuyor.”

Su kıtlığı ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlarla mücadele etmek isteniyorsa ortak bir sorumluluk paylaşıldığını ifade eden Başbakan Gentiloni, 2015’te Paris’te imzalanan anlaşmanın önemine değinerek, şöyle devam etti:

"Paris İklim Anlaşması’nı savunmak çok çok önemli. Bundan geri adım atmaya gerek yok. Umuyoruz ki Amerikalı dostlarımız da (anlaşmadan çekilme) kararlarından geri dönerler. Biliyoruz ki bu da yeterli değil. İklim değişikliğiyle mücadele için bu anlaşmaların sürekli uygulanmasına, uluslararası toplumun bu konudaki taahhütlerini yenilemesine ihtiyaç var."

İtalya Çevre Bakanı Gian Luca Galletti de Campidoglio’daki iklim ve su zirvesinin büyük su kaynaklarına ve Afrika’nın göllerine odaklanacağını dile getirirken, bu zirvenin sonuç bildirgesinin Bonn’daki COP23 zirvesine taşınacağını ifade etti.

Galletti, bu konferansta büyük nehirler başta olmak üzere önemli su kaynaklarının yönetimine yönelik daha önce yapılmayanı yaparak herkesi ortak bir karar çevresinde toplamanın ileriye dönük olağanüstü bir adım olacağını belirtti.

Toplantıya ev sahipliği yapan Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi de iklim değişikliğinin etkilerine karşı topyekun bir mücadele verilmesi gerektiğinden söz etti. 

Bu arada, söz konusu zirve dolayısıyla su kıtlığına dikkati çekmek için başkent Roma’nın aralarında aşk çeşmesi olarak da bilinen Trevi Çeşmesi’nin de yer aldığı 6 büyük tarihi çeşmesi mavi renkte aydınlatılacak.