Herkesin hayallerini süsleyen bir seyahat rotası, bunun için biriktirdiği biraz para ve ayarlamaya çalıştığı bir zaman vardır elbet. 37 yaşındaki Gunnar Garfors isimli Norveçli adamınsa sanıyoruz bundan sonra böyle bir dileği olmayacaktır zira Garfors dünyadaki 198 ülkeyi de görmüş. 40 yaşına gelmeden tamamlandığı bu nefes kesici tur ile bir rekora da imza atmış olan Gunnar Garfors'un bu deneyimini imrendirici olduğu kadar şaşırtıcı kılan bir diğer ayrıntı ise bunu yaparken işinden ayrılmamış olması.

40 yaşına gelmeden dünyadaki 198 ülkeyi görmüş olan Gunnar Garfors, ‘198: Görülecek ülkeleri nasıl bitirdim’ isimli bir kitap yazdı ve yolculuğundan ilginç detayları paylaştı.

Daily Mail’de yer alan habere göre gençlik yıllarında ailesi ile birlikte farklı ülkelere gitmeye başlayan Garfors’un 2008 senesi bittiğinde görmüş olduğu ülkelerin sayısı 85’ti. Bununla yetinmeyen Garfors dünyadaki her ülkeyi görmeyi kafasına koymuş ve pek çoğumuza imkânsız gibi gelen bu isteğini beş sene gibi kısa bir süre içinde gerçekleştirmeyi başarmış.

Norveç Yayın Kurumu’nda çalışan Garfors seyahatteyken işinden ayrılmak zorunda da kalmamış. Gittiği yerlerden çalışmasına izin veren şirketinin Garfors’a sunduğu bu esneklik de kendisinin bu muazzam deneyimi yaşamasına katkıda bulunmuş.

Beş sene içinde defalarca kez yollara düşen Garfors yaklaşık 3000 kere uçağa binmiş. ‘Hobi olarak seyahat edebilmek ve bunu sürekli yapmak için insanlar işlerinden ayrılmak zorunda olduklarını düşünüyorlar fakat bu doğru olmayabilir. Yalnızca planlı olmak ve –kulağa tezat gibi gelse de- anında harekete geçebilmek gerekiyor.’ Demiş.

Seyahati boyunca yalnızca uçak kullanmamış Garfors ve şöyle söylemiş; ‘Önceden alınan uçak biletleri işime yaradı evet ama otobüsler, gemiler ve trenlerle de seyahat ettim. Tabii zaman zaman otostop da yaptım. Her zaman otellerde kalmadım. Couchsurfing gibi sitelerden ayarladığım konaklamalar da işe yaradı. Böylece hem kalacak bir yerim oldu hem de yeni arkadaşlarım.  Yol boyunca en önemli şey gülümsemek; insanlara nasıl yaklaştığın. Bir anda kendini birinin evine akşam yemeğine davet edilmiş halde buluyorsun. Tabii terslikler de oluyor; bir keresinde Somali’de az kalsın kavgaya karışmak zorunda kalacaktım; neyse ki oralı bir başka arkadaş durumu çözmeme yardımdı oldu.’

manset-20150810151415.jpg