Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI), dünya genelinde nükleer başlıkların sayısının geçen yıl azaldığını ancak nükleer güçlerin yakın gelecekte atom bombalarından vazgeçmeye hazır olmadığını bildirdi.

SIPRI'nın yayımladığı yıllık veriler, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore'nin bu yıl başında toplamda 15 bin 395 civarında nükleer silahı bulunduğunu, geçen yıl 1 Ocak tarihinde ise bu sayının 15 bin 850 olduğunu ortaya koydu.

Enstitü, nükleer silahların 4 bin 120'sini mevzilendirilmiş savaş başlıklarının oluşturduğunu duyurdu.

SIPRI'nın yayımladığı veriler, dünyada nükleer silahların, Soğuk Savaş döneminde   70 bin nükleer başlığın bulunduğu 1980'lerin ortasında zirveye ulaştıktan sonra azalma eğilimine girdiğini gösterirken, hem Rusya hem de ABD'nin nükleer silahlarını azaltmalarına rağmen hala kapsamlı ve maliyetli nükleer modernleştirme programları yürüttüğü kaydedildi.

Raporda, ABD ve Rusya'nın dünyada tüm nükleer silahların hala yüzde 93'ünden fazlasına sahip olduğu, ABD'nin, nükleer güçlerini kapsamlı biçimde güncellemek ve devam ettirmek için 2015-2024 yıllarında 348 milyar dolar harcamayı planladığı belirtildi. ABD'nin nükleer silahların modernleştirilmesi programı çerçevesinde gelecek 30 yıl içinde 1 trilyon dolar harcama yapabileceği tahmininin bulunduğu ifade edildi.

Nükleer silahlara sahip diğer ülkelerin çok daha küçük ölçekli mühimmat bulundurduğu, öte yandan hepsinin yeni nükleer silah hedefe sevk sistemlerini konuşlandırmaya başladığı veya bu yöndeki niyetlerini duyurduğu bildirildi.

Çin'in mühimmatını modernleştirirken aynı zamanda nükleer güçlerini kademeli olarak arttırıyor göründüğü, Pakistan ve Hindistan'ın, nükleer silah stoklarını ve füze hedefe sevk kabiliyetlerini büyüttüğü, Kuzey Kore'nin yaklaşık 10 nükleer başlık için yeterince parçalanabilir malzemeye sahip olduğunun tahmin edildiği ve operasyonel silahları konuşlandırıp konuşlandırmadığının veya üretip üretmediğinin belirsizliğini koruduğu kaydedildi.

SIPRI'nin yayımladığı tabloya göre, ilk nükleer denemesini 1945 yılında yapan ABD'nin mevzilendirilmiş nükleer başlık sayısı bin 930. ABD'nin toplam 7 bin nükleer başlığı bulunuyor.

Tabloda ABD'yi sırasıyla Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore izliyor. Rusya'nın bin 790'ı mevzilendirilmiş 7 bin 290, İngiltere'nin 120'si mevzilendirilmiş 215, Fransa'nın 280'i mevzilendirilmiş 300 nükleer başlığı bulunuyor.