Dünyayı yönetmek veya dünya tarihinin akışına yön vermek sanıldığının aksine zor  değil. Deha olmanıza da gerek yok. Sadece doğru davranışlarla bu konuda gayet başarılı olabilirsiniz. Bunun için önünüzde örnek alınacak kişiler var. Andre de Guillaume onlardan biri.

Malulen emekli edilen eski yüzbaşı Andre de Guillaume, 1973 yılında Fransa sömürgesindeki Chasman adalarındaki darbe denemesi sonucu 17 yıllık bir hapis cezası alır. 1990 yılında hapisten çıkıp askeri okullarda öğretmenlik yapmaya başlar ki, tecrübelerini diğer asker adaylarıyla paylaşabilsin. Andre de Guillaume’nin 2002 yılında ilk baskısını yapan ve zirveye çıkan kitabı  “Hevesli Diktatörün El Kitabı-Dünya Nasıl Yönetilir?” çıktığı yıl ortalığı kasıp kavurmuştu. Tarihteki birçok kral, general, diktatörün özelliklerinin toplandığı ve kısa bilgiler veren “Hevesli Diktatörün El Kitabı-Dünya Nasıl Yönetilir?” 30’dan fazla dile çevrildi. Yakın zamanda demokrasi sevdalıların korkulu rüyası olmaya devam edecek gibi gözüken kitap, diktatörlüğe kestirmeden esprili gidiş yollarını açıklıyor. İdeal bir diktatör olabilmeniz için belli başlı bazı kurallara itaat etmeniz gerekiyor.

Demokratik liderler insanlardan oy toplayabilir, ancak bir kez... Diktatörler ise körü körüne insanları peşlerinden sürükler ki karizmalarıyla bunları yaparlar.

Ne yazık ki karizma ya vardır, ya yoktur. Bunu test etmek için, öncelikle binlerinden borç para isteyin, size borç vereceklerdir, sonrasında o kişilerden sizin için borçlanacak birilerini bulmalarını isteyin. Sonrasında sizin için gerekiyorsa ne pahasına olursa olsun para bulmalarını sağlayın. Bunu yapabiliyorsanız karizmanız vardır.

 

dfg.jpg

Kimseye güvenmeyin

Sıradan insanlarda paranoya ilaç tedavisi gerektiren bir akıl hastalığıdır. Bir liderde paranoyaklık onun sağlıklı olduğuna delalet eder. Kimseye güvenmiyor ve her söylenenin arkasında bir şeyler arıyorsanız tamamdır.

Gerektiği yerde hile yapın

Büyük liderler ne yapılması gerektiğini bilir ve itibarlarına zarar verse bile hiç düşünmeden onu yaparlar. Kutsal Roma Cermen İmparatoru Şarlman, barışçıl biriydi ama yine de Verden’de ayaklanan 4500 asiyi astırdı. Neyin doğru veya yanlış olduğunu düşünmeyin, azcık hile, üçkâğıt ve ikiyüzlülükten asla zarar gelmez. Gün içinde her masum bunu yapıyor zaten. Machiavelli ne der, “İnsanlar size verdikleri sözleri tutmayan adi varlıklar olduklarından, sizin de onlara verdiğiniz sözleri tutmanız gerekmez.”

Vermiş olduğunuz kararlardan geri dönmeyin

Hanibal, her türlü zorluğu göze alıp Alpler’i geçmişti. Bu -yılmaz bir kararlılık örneğidir. Vermiş olduğunuz karardan dönmememiz gerekir. Hanibal, yolda kaç asker, at veya fili kaybedeceğini düşünmemişti veya düşünmüştü ama yolundan hiçbir şey onu döndüremedi.

Çocukluk hikayelerinizi süsleyin

Liderlik ve insanları kontrol altına alma arzusu çocukluktan itibaren başlar. Üvey annesinin beşiğine koyduğu yılanı öldüren bebek Herkül’ü bir düşünün. Anne ve babanıza çocukluğunuzda böyle bir olay olup olmadığını sorun. Eğer yoksa hemen bir tane uydurun. Ancak çok dikkatli olmalısınız, hikâyeniz zekayı, bilgeliği, kararlığı ve şiddeti aynı anda taşımalı. Annenizin elbiselerini giydiğiniz ya da tuvalete gitmeyi öğrendiğiniz günü hikâye olarak satmayın.

Komplo kurulması ve komplocuları uzak tutma

Komplolardan korunmak için en doğru mantık size karşı herkesin komplo kurduğunu düşünüp, paranoyaklığın dibine vurmaktır. Herkesi ortadan kaldıramayacağınıza göre en önemlileri nasıl saf dışı edersiniz?

Destekçileriniz: Dikkat etmeniz gereken ilk grup iktidara gelmenize yardımcı olanlardır. Tüm destekçileriniz artık rakibiniz o yüzden onları kendinize daha yakın tutmalısınız ki hareket alanları daralsın.

Selefiniz: Zirvede kimin yerine geçtiyseniz, tabii ki eski konumuna geri dönmek isteyecektir. Yaşamalarına izin verseniz bile sürekli gözetim altında olmalılar. Sürgüne sakın göndermeyin, bumerang gibi güçlenerek geri dönerler.

Sponsorlarınızın düşmanlan: İktidara yürürken para desteği aldıysanız, bu kurum ve kuruluşları da zirveye yürütün ve o şirketlerin düşmanları sizin düşmanmızdır. Maliye ve hazine sizin elinizde unutmayın.

Aileniz: Napolyon Bonopart çoğu akrabasına güzel makamlar ve işler bulmuştu mesela ağabeyi Joseph'i Napoli kralı yaptı, doğru da yaptı. Siz de aynı taktiği deneyin.

 

diktatorun-el-kitabi.jpg

Gücü elinize geçirdiğinizi nasıl bileceksiniz

İnsanlar onlara hatırlatmadan unvanınızı biliyorsa Yarının gazete manşetlerini gazete editörlerinden önce okuyabiliyorsanız

Birleşmiş Milletler’den gelen mektuplar selefineze değil direkt adınıza geliyorsa

Sevmediğiniz insanlarla görüşme yapmak zorunda değilseniz

Yazdığınız çekler asla karşılıksız çıkmıyorsa

Şakalarınız berbat bile olsa herkes gülüyorsa

Yere düşürdüğünüz mendil, şapka, kalem daha havadayken kapılıyorsa

Maçları en iyi ve en ön koltuktan seyredebiliyorsanız

Kimlik taşımayı çoktan bıraktıysanız

 

Bir liderin ideal kişiliği

Yeni bir işe uyum sağlamada, işçileri organize etmede ve muhbir ağı kurmada ikna edicidir.

Bir işin zamanında tamamlanması için, birkaç kafanın kırılmasını göze alır.

Yüksek sesle emir verir.

Patronunun otoritesini zayıflatmak için her fırsatı değerlendirir.

Pek çok arkadaş yerine, komplocu bir grupla takılır.

Hafif bir tebessümle duygularını belirtir.

Birinden zorla bir şeyi almak vicdanını sızlatmaz.

Birçok kişiye hitap etmekten zevk duyar.

Kalabalıklar önünde kendini evinde gibi hisseder.

Yurttaş Kane filmini defalarca seyreder.