Kazayı araştıran Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi Başkanı TjibbeJoustra, bir televizyon programına yaptığı açıklamada, istedikleri bazı uydu görüntülerinin kendilerine henüz verilmediğini söyledi. İstenilen görüntülere ulaşabilmelerinin ilgili ülkelerin teminine bağlı olduğunu kaydeden Joustra, bu konuda bazı tereddütlerin bulunduğunu ifade etti. Joustra, görüntüleri vermeyen ülkelerin hangileri olduğunu ise açıklamadı.

Ülke medyasında daha önce yer alan haberlerde, ABD ve Almanya'nın kazaya ilişkin uydu görüntülerine sahip olduğu ileri sürülmüştü.

Joustra, Hollanda'ya dün getirilen uçağın enkazının, kazanın sebebinin anlaşılmasına yardımcı olması için birleştirileceğini de hatırlattı ancak tüm parçalara ulaşamadıklarını, elektronik aksam dahil uçağın bazı bölümlerinin kayıp olduğunu dile getirdi.

Uçağın enkazının ikinci bölümünün hafta içinde Hollanda gelmesi bekleniyor. Parçalar daha sonra Gilze-Rijen Havaalanı'ndaki bir hangarda yurt dışından gelecek uzmanların da yardımıyla birleştirilmeye çalışılacak.

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi, daha önce kazaya ilişkin hazırladığı ön raporunda, uçağın muhtemelen dışarıdan gelen bir nesneyle düşürüldüğünü, pilotaj hatasının söz konusu olmadığını açıklamıştı. Ukrayna yönetimi, uçağın füzeyle vurulduğunu iddia etmiş, olaydan Rusya yanlısı ayrılıkçıları sorumlu tutmuştu. Ayrılıkçılar ise Ukrayna ordusunu suçlamıştı.

Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde 17 Temmuz'da düşen Malezya Havayolları'nın MH17 sefer sayılı Amsterdam-Kuala Lumpur seferi yapan uçağında bulunan 283 yolcu ve 15 mürettebattan kurtulan olmamıştı. Kazada hayatlarını kaybedenlerden 196'sı Hollanda vatandaşıydı.