Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD'nin, terör örgütü DAEŞ'le mücadelesinde Irak halkının ve hükümetinin yanında olduğunu kaydederek, DAEŞ'in Irak'taki güvenlik boşluğunu doldurması riskini göze alamayacaklarını vurguladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, günlük basın toplantısında Irak'taki son saldırılar ve hükümetin terörle mücadele çabalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta art arda meydana gelen ve DAEŞ'in üstlendiği üç saldırıyla ilgili Earnest, "ABD, Bağdat'taki saldırıları en güçlü şekilde kınıyor. DAEŞ'e karşı mücadelesinde Irak halkının yanındayız" açıklamasını yaptı.

Bu saldırıların Bağdat'taki merkezi yönetimi zayıflatmayacağını kaydeden Earnest, Irak hükümetinin temel amacının ülkeyi birlik içinde terör tehdidine karşı korumaya çalışmak olduğunu ve ABD'nin de bu amaca yönelik destek verdiğini belirtti.

"Irak yönetimini, DAEŞ terörüyle mücadelede ülkeyi birleştirmesi konusunda aktif bir biçimde destekliyoruz." diyen Earnest, DAEŞ'in güvenlik boşluğunu doldurması riskini göze alamayacaklarını vurguladı.

Ülkenin bölünmesine ilişkin herhangi bir planlarının olmadığının altını çizen Beyaz Saray Sözcüsü, "Irak, bir bütün olursa daha güçlü olur.'' ifadesini kullandı.

PALMİRA'DA YENİDEN DAEŞ TEHLİKESİ

Earnest, DAEŞ'in son günlerde Suriye’nin tarihi Palmira (Tedmur) kentini yeniden ele geçirmeye yönelik bir çaba içinde olduğunu ifade eden raporlarla ilgili olarak, "Umarım DAEŞ, bu tarihi ve kültürel şehri bir kez daha tehlikeye atmaz." dedi.

Bu tehdide karşı Rusya ile ortak hareket edip etmeyeceklerine ilişkin soruya ise Earnest, "Böyle bir şey beklemiyoruz." cevabını verdi.

ABD'NİN KABUL EDECEĞİ SURİYELİ MÜLTECİLER

ABD'nin geçen yıl, 2016 mali yılında toplam 10 bin Suriyeli mülteciyi kabul edeceğini açıkladığını ifade eden Earnest, bu sayıya ulaşabilmek için hükümetin çalıştığını ancak artırılan güvenlik prosedürlerinin zaman aldığını dile getirdi.

Earnest, mültecilerin kabul sürecindeki uzun güvenlik prosedürlerinden vazgeçmeyeceklerini de sözlerine ekledi.