Dünya Bankası ve FAO'dan yapılan ortak açıklamada, bu tehlikenin salgının yol açtığı kriziden çok daha tehlikeli olabileceği uyarısında bulunularak salgın nedeniyle ekim alanları kuruyan ya da tarlalarını terk etmek zorunda çiftçilere 15 milyon dolarlık yardım yapılacağını vurgulandı.

Dünya Bankası, Ebola salgınından etkilenen Gine, Liberya ve Sierra Leone'nin kırsal kesimlerinde yaşayan yaklaşık 200 bin kişiye ekim dönemi başlamadan, nisana kadar 10 bin ton mısır ve pirinç yardımında bulunulacağı kaydedildi.

Bankanın Başkan Yardımcısı Makthar Diop, tarımın bu ülkelerin ekonomisini ayakta tuttuğunu ve Ebola'dan en fazla etkilenen bölgelerde açlığın ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

Açıklamada, pirinç üretiminin geçen yıl Liberya'da yüzde 12, Sierra Leone'de yüzde 8 ve Gine'de yüzde 4 azaldığına işaret eden FAO da bölgede yaklaşık 170 bin çiftçiye yardım için bu yıl 42,5 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

FAO, bugüne kadar yapılan yardımla 10 milyon dolar toplandığına ve bu şekilde Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 66 bin hane ile 200 kadın derneğine acil yardım sağlandığına dikkati çekti.

FAO ve Dünya Gıda Programı'nın (PAM) rekolte ve gıda güvenliğine ilişkin son raporuna göre, Ebola nedeniyle sadece Gine'de 470 bin kişi marta kadar açlık riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Ebola salgınından önce Liberya'da zaten 3 kişiden 1'inin yetersiz beslendiği göz önüne alındığında uzmanlar gıda krizinin virüsten daha "ölümcül" olabileceğini belirtiyor.