Mavi Marmara saldırısının sorumlularından olan ve Gazze ablukasını ilk uygulamaya koyan eski İsrail Başbakanı ve eski Savunma Bakanı Ehud Barak'a ABD'de dava açıldı.

İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı tarafından yapılan açıklamada, 31 Mayıs 2010 tarihinde Mavi Marmara gemisi ve Özgürlük Filosu'nun diğer gemilerine yapılan saldırı nedeniyle saldırıda ölenlerden ABD vatandaşı Furkan Doğan'ın ailesinin Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) dava açtığı belirtildi. Bir konferans için ABD'de bulunan ve Mavi Marmara saldırısının sorumlularından olan eski İsrail Başbakanı Ehud Barak'a Mavi Marmara olayı avukatları önceden hazırladıkları dava dosyasını tebliğ etti.

Tebligatın şokunu yaşayan Ehud Barak, Furkan Doğan davasından dolayı ABD'de jüri önünde yargılanacak. Furkan Doğan'ın ailesi adına açılan dava, Kaliforniya Merkez Federal Mahkemesi'nde görülecek. Furkan Doğan'ın doğum gününde gerçekleşen bu dava ile Ehud Barak, hem Mavi Marmara'da işlediği suçlardan dolayı yargılanacak hem de bu nedenle tazminat ödemek durumunda kalacak. Davaya diğer mağdurlar ve ölenlerin aileleri de dahil olabilecek.

Furkan Doğan'ın ABD'deki davası için Sırp katil Miloseviç'i yargılayan Savcı Prof. Sir Geoffrey Nice QC'nin liderliğinde, Stoke&White Hukuk Bürosu'nun koordinasyonu ile Mursi'nin avukatı RodneyDixon QC, ABD'li avukatlar Haydee Dijsktal ve Dan Stormer'dan oluşan heyet görev yapıyor.

"İLK DEFA İSRAİLLİ BİR BAŞBAKAN ULUSLARARASI TERÖRİZMLE YARGILANACAK"

İHH tarafından verilen bilgiye göre, Kaliforniya Merkez Federal Mahkemesi'nde açılan davada Ehud Barak hukuksuzca sivillere uluslararası sularda saldırarak ABD vatandaşı Furkan Doğan'ı kasten öldürmekten ve aynı zamanda uluslararası terörizm suçu, işkence, kötü muamele, zalimane muamele, haksız gözaltı gibi suçlardan dolayı yargılanacak ve bütün bu suçları planlayan ve emreden olarak mahkemeye çıkacak. Dava bugüne kadar İsrailli üst düzeylere açılmış ABD'deki ilk dava olup, ilk defa İsrailli bir başbakan uluslararası terörizm suçu ile mahkemeye çıkacak.

Öte yandan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICC) tüm suçlular hakkında soruşturma süreci devam ediyor. ICC Savcısı, İsrail'in Gazze Özgürlük Filosu'na gerçekleştirdiği saldırıda savaş suçu işlendiğine karar vermişti. Türkiye'de ise İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ceza davası devam ederken, mahkemenin sanık İsrailli komutanlar hakkında vermiş olduğu Interpol vasıtasıyla kırmızı bültenle yakalama kararının uygulanması için Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı'nın kararı Interpol'e göndermesi bekleniyor.