Venizelos, Atina'yı ziyaret eden BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Eide'nin çok özel bir görevi bulunduğunu, Atina'nın da bunu desteklediğini belirtti.

Eide'nin, tecrübeli bir siyasetçi olduğunu, hidrokarbon yataklarının değerlendirilmesi konusunda da Norveç deneyimi bulunduğunu ifade eden Venizelos, "Sayın Eide'nin, bizim de desteklediğimiz son derece belirli bir görevi var. İki toplum liderleri arasındaki müzakerelerin 2014 Şubat'ında varılan mutabakat çerçevesinde yeniden başlatılmasını sağlamak. Bunu istiyoruz ancak bunun olması için yanıltıcı hareketler ve itirazların olmaması lazım. Müzakerelerin tekrarlanmasının yolları var ama önce oluşan krizde sorumluluğu bulunanların inisiyatifler üstlenmesi lazım" dedi.

Venizelos, Kıbrıs'ta müzakerelerin yeniden başlaması için araştırma gemisi Barbaros'un bölgeden ayrılmasının ön koşul olup olmadığına ilişkin bir soruyu ise "Barbaros'un varlığı ve faaliyetleri uluslararası hukukun bir ihlalidir. Burada,  öncelikli olarak uluslararası hukuka hizmet eden bir kurum olan BM'nin bir sürecinden söz ediyoruz" diye yanıtladı.

BM Genel Sekreteri Özel Danışmanı Eide, Atina'daki temasları kapsamında, Yunanistan Dışişleri Bakanı Genel Sekreteri Büyükelçi Anastasios Miçialis ile de bir araya geldi. Eide, Atina ziyaretinin ardından Kıbrıs'a geçerek, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile de ayrı ayrı görüşmelerde bulunacak.

EİDE: "KIBRIS'TA HİDROKARBON MESELESİ ADA'NIN TÜMÜNÜ İLGİLENDİRİR"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise, Kıbrıs'ta hidrokarbon meselesinin, Ada'nın sadece bir bölümünü değil, tümünü ilgilendirdiğini söyledi.

Eide, Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Eide, Kıbrıs'taki krizin aşılması için çaba gösterdiğini belirterek, "Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ta her iki tarafla aktif olarak çalışıyorum. Hedef, gerginliğin giderilerek, devam edilmesi herkesin yararına olan müzakerelere yeniden dönülmesi" dedi.

Kıbrıs'ta enerji konusunun, çözümden önce Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasında konuşulabileceğini belirten Eide, müzakerelerin yeniden başlatılması için uygun koşulların oluşturulması gerektiğini, ancak bunun bazı faktörlere bağlı olduğunu kaydetti.

Araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa'nın varlığının bunlardan biri olduğunu belirten Eide, "Ancak, Kıbrıs'ta da herkes hidrokarbon meselesinin Ada'nın sadece belirli bir bölümünü değil, tümünü ilgilendiren bir mesele olduğuna güvenilir şekilde inanmalı. Tarafların hidrokarbonlardan elde edilecek gelir de dahil olmak üzere, ortak geleceğini birlikte düşünebileceği bir çerçeve oluşturabilmemiz için yapıcı bir yöntem olmalı" diye konuştu.

Eide, bu konuda birbiriyle bağlantılı fikirlerin yer aldığı bir paket geliştirme çabası içerisinde bulunduğunu ve bunları Kıbrıs'ta, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Lider Nikos Anastasiadis ile görüşeceğini belirtti.     

Kıbrıs'taki sorunun ortak bir sorun olduğu, buna göre de ortak bir çözüm bulunması gerektiği görüşünü dile getiren Eide, iki toplum liderlerinin çözüme bağlı olduğuna inanmak istediğini, ancak tarafların "sorunlarını çözmeme konusunda dünya çapında uzman" olduğunu söyledi.