BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin garantör güçleri de müzakerelere katarak gayrı resmi çoklu konferans organize etmekte olduğu iddia edildi.

Haftalık Kathimerini’nin “Ocak’ta Davos’ta Konferans”  başlıklı manşetine göre Eide yeni yıla hazırlanıyor. Eide’nin ilk hedefi, garantör güçleri, iki liderin doğrudan veya dolaylı katılacağı gayrı resmi bir ‘çoklu konferansta’ bir araya getirmek.

Eide’nin fikrinin, Akıncı, Anastasiadis ve üç garantör ülkenin liderlerini (düzey henüz  bilinmiyor) 22-23 Ocak 2016’da Dünya Ekonomi Forumu’nun düzenleneceği İsviçre’nin Davos kentine davet etmek olduğunu belirten gazete Eide’nin genel müdürlüğünü yaptığı Dünya Ekonomi Forumu’nun daha önce de Arafat-Peres, Özal-Papandreu gibi birçok tarihi üst düzey görüşmeye sahne olduğunu hatırlattı.

Habere göre Rum Yönetiminden bir kaynak, Anastasiadis’in Davos daveti aldığını  doğruladı ancak henüz katılıp katılmayacağına dair cevap vermediğini belirterek, “Belki. Başkan henüz bilmiyor” dedi.

Diplomatik kaynaklarsa Eide’nin garantörlerin de prosedüre katılma vaktinin geldiği düşüncesiyle halen müdahillerin nabzını yoklamaya başladığına işaret etti.

Yunan hükümeti şu ana kadar BM tarafından yapılan ve en yenisi BM Genel Kurulu çerçevesinde New York’ta gerçekleşen Eide –Dışişleri Bakanı Kocas görüşmesinde olan bütün yoklamalara  olumsuz cevap verdi. Ancak Eide ile Kocas 4 Ocak’ta Atina’da yeniden görüşecek.

Rum Yönetimi ise yakın geçmişe kadar müzakereler anlaşma düzlemine girene kadar -ki bu mülkiyet başlığının kapanmasıyla alakalıdır- çoklu konferansa gerek olmadığı  görüşüne sahipti.

Anastasiadis’in ve diğer Rum yetkililerin resmi açıklamalarının, iki tarafın anlaşma düzlemine ulaşmadığını gösterdiğine dikkat çekilen haberde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Ada’da, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da BM merkezinde düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalar, anlaşma yakın olsun-olmasın, Rum tarafına baskı ortamı yaratmak maksatlı olabileceğine dikkat çekildi.

Gazete Rum tarafından diplomatik bir kaynağın, anlaşma düzlemine ne kadar yakın olunduğu sorusuna karşılık “mülkiyet, toprak, güvenlik ve diğer başlıkların birçok ciddi yönü henüz açık” cevabını verdiğine işaret etti.

Eide’nin Davos’tan hemen sonra BM merkezine gideceği ve Lisa Buttenheim ile birlikte 25 Ocak’ta Güvenlik Konseyi’ne Kıbrıs sorunu ve BM Barış Gücü’nün durumuyla ilgili bilgi vereceği belirtilirken Genel Sekreter’in raporunun Güvenlik Konseyi üyelerine ya Aralık sonu veya Ocak ayının ilk haftasında dağıtılacağı kaydedildi.

Gazete diplomatik kaynaklara dayanarak bu aşamada Ban’ın ayrı bir “iyi niyet misyonu raporu” yayımlamayacağı, Kıbrıs sorunundaki gelişmelere, Barış Gücü’yle ilgili raporunda birkaç paragrafla yer vereceğini yazdı.

Habere göre Barış Gücü raporu daha çok teknik nitelikli olacak ancak “çözüm olursa ‘olağanüstü hale’ hazırlık çalışması yapılmış olmasına karşın, bunlar rapora eklenmeyecek.

Fileleftheros “Beşli Konferans, 26 Mart 2016’d Referandum ve Eide” başlıklı haberinde Eide’nin Kıbrıs sorununda beşli konferans fikrini yeniden gündeme getirmesinin, yine kendisi tarafından  dillendirilen takvime uygun senaryoları da gündeme taşıdığını yazdı.

Brüksel’de, -Eide’nin Avrupalıları bilgilendirmesinden sonra- referandumların 26 Mart’ta yapılacağına inanıldığına işaret eden gazete şunlara dikkat çekti:

“Kıbrıs Türk heyetinin 5’li veya herhangi başka bir oluşumla düzenlenecek konferansa sahte devlet kisvesi altında katılması ‘yeni düzenin KKTC’nin ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ‘federasyonun oluşturucu devletçiklerine dönüşmesini gündeme getirecek. Tabii bir uluslar arası konferansa, Kıbrıs Cumhuriyeti 60 Anlaşmaları’nın tarafı, iki toplum da gözlemci olarak katılmazsa.”