Güney Amerika ülkesi Ekvador'da cumartesi günü meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 413'e yükseldi.

Yetkililer, depremde 413 kişinin öldüğünü ve 2 bin 500'den fazla kişinin yaralandığını kaydetti.

Enformasyon ve Risk Yönetim Birimi Müdür Yardımcısı Ricardo Pena Herrera, yaptığı açıklamada, "Önceliğimiz arama ve kurtarma faaliyetlerini yürütme, iletişimi sağlama ve deprem mağdurlarının gıda ve su ihtiyaçlarını karşılamak." dedi.

Finans Bakanı Fausto Herrera, Ekvador'un depremden kaynaklanan zararların karşılanması için Amerikalılar Arası Kalkınma Bankası, Dünya Bankası ve Latin Amerika Kalkınma Bankası tarafından 600 milyon dolarlık kredi limiti olduğunu kaydetti.

Ulusal ve Dış Güvenlik Politikası Koordinatör Bakanı Cesar Navas, enkaz altında kalanlara ulaşmak için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Glas, depremden en çok etkilenen kentlerden biri olan Manta'yı ziyaretinde, bunun ülkenin 1979'dan bu yana yaşadığı en büyük deprem olduğunu söylemişti.

Manta, Portoviejo ve Guayaquil, depremden en fazla etkilenen kentler oldu.

Deprem, ülkenin Büyük Okyanus kıyısı bölgesinde büyük hasara yol açtı.

Komşu ülkeler Peru ve Kolombiya'da da hissedilen depremde çok sayıda bina yerle bir oldu.

Pedernales ve Portoviejo'daki stadyumlarda sahra hastaneleri kurulmuştu.

Guayaquil kentinde bir alışveriş merkezinin çatısı çökerken, Manta'daki havaalanının kontrol kulesi yıkılmıştı.

Yağma ve hırsızlığın önlenmesi için depremden etkilenen bölgelere takviye asker ve polis gönderilirken, ülke genelinde hidroelektrik barajlar ve petrol hatları önlem olarak kapatılmıştı.

Depremin ardından Avrupa Birliği'nin yanı sıra aralarında Venezuela, Kolombiya, Peru ve Meksika'nın da bulunduğu çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluş, Ekvador'a yardım gönderdi.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezinden yapılan açıklamada, merkez üssü başkent Quito'nun 170 kilometre kuzeybatısında olan depremin 19 metre derinlikte kaydedildiği ve yaklaşık 40 saniye sürdüğü belirtilmişti.