Endonezya, yaklaşık bir ay önce başlayan orman yangınlarını söndürebilmek için Rusya, Malezya ve Japonya'dan destek istedi.

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, basına yaptığı açıklamada, yangınları söndürme çalışmalarının hızlanabilmesi için bazı ülkelerden yardım talep ettiklerini belirtti.

Şimdiye kadar sadece Singapur'dan yardım aldıklarını söyleyen Widodo, "Rusya, Japonya ve Malezya'dan da yardım talep ettik. Yangın söndürme çalışmalarına katılan uçaklarımız 2-3 ton su taşıyabiliyor. Bize 12-15 ton su taşıyabilecek uçaklar lazım" dedi.

Yangın bölgelerine gönderilen çok sayıda helikopter ve uçağın yoğun duman nedeniyle bazen kalkış bile yapamadıkları ifade ediliyor.

Endonezya'daki orman yangınları ve neden olduğu yoğun duman komşu ülkeleri de olumsuz etkiliyor.

Malezya ve Singapur'da yoğun duman nedeniyle birçok okul tatil edilirken binlerce kişi solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle hastanelere akın etti. Tayland'ın turizm adası Phuket'te de hava kirliliğinin üst seviyeye çıktığı belirtiliyor.

Çevre örgütleri, orman yangınlarının her yıl aynı dönemde yaşanmasının rastlantı olmadığını, palmiye yağı şirketlerinin, verimi azalan ağaçları makinalarla temizleme maliyetinden kaçmak için yaktıklarını iddia ediyor.

Endonezya polisi yangınlar nedeniyle aralarında kağıt ve palmiye yağı şirketlerinin çalışanlarının da bulunduğu 7 kişiyi gözaltına almıştı.