Endonezya hükümetinin, Bali Adası'ndan Avustralya'ya eroin kaçırmaya çalışırken yakalanan iki Avustralya vatandaşına verilen cezaların infazında kararlı olması, iki ülke arasındaki gerginliği tırmandırıyor.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Endonezya hükümetinin idam konusundaki tavrını görmezden gelemeyeceğini belirterek "Birkaç yıl önce Endonezya'yı tsunami felaketi vurduğunda bir milyar dolar yardımda bulunduğumuz, insani yardım için silahlı kuvvetlerimizden önemli bir birliği bu ülkeye gönderdiğimiz hatırlanmalı" dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin zarar görmesini kesinlikle istemediğini vurgulayan Abbott, "Endonezya halkına ve hükümetine şunu söyleyebilirim: Size yardım için her zaman yanınızdayız ve karşılık vermenizi umuyoruz" diye konuştu.

ENDONEZYA'DAN SERT TEPKİ

Başbakan Abbott'ın tsunami yardımlarını hatırlatması Endonezya tarafından sert şekilde eleştirildi. Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir, yaptığı açıklamada, Abbott'ın açıklamalarını "talihsiz" olarak nitelendirerek "İnşallah Abbott'ın yaptığı açıklamalar, Avustralyalıların gerçek hisleri değildir. Tehditler siyasi dilin parçası olamaz ve hiç kimse tehditlere olumlu cevap vermez" dedi.

Dünyadan gelen tepkilere rağmen geçen ay 6 kişiyi idam eden ve 133 kişinin idam cezasının infazının beklendiği ülkede, Endonezya Adalet Bakanlığı, idam cezaları kesinleşen Avustralyalı Andrew Chan ve Myuran Sukumaran'ın Bali'deki cezaevinden, cezalarının infazı için nakledilmelerini onayladı.

Avustralya hükümeti, idama mahkum edilen iki vatandaşı Andrew Chan ve Myuran Sukumaran'ı kurtarabilmek için yoğun diplomasi trafiği başlattı.

Endonezya'da idama mahkum edilen iki Avustralyalıyı kurtarabilmek için başta aileleri olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve Avustralya hükümeti, Endonezya hükümetini verdiği idam kararından geri döndürmeye çalışıyor.

Endonezya'da 26 Aralık 2004'te meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami felaketinde bölgedeki ülkelerde yaklaşık 230 bin kişi hayatını kaybetmişti. Felaket sonrasında Avustralya da bölgeye yardımda bulunmuştu.

Avustralyalı "Bali Nine" çetesi üyeleri Andrew Chan ve Myuran Sukumaran, 2005'te Endonezya'nın Bali Adası'ndan Avustralya'ya 8,3 kilogram eroin götürmek isterken havaalanında yakalanmıştı. Endonezya mahkemelerinde yargılandıktan sonra idama mahkum edilen ikilinin affı için Avustralya hükümeti ve kamuoyunun çabaları, Endonezya tarafında henüz karşılık bulamadı. İki Avustralyalının cezalarının gelecek günlerde infaz edilmesi bekleniyor.