Avustralya Ticaret Bakanı Steven Ciobo, Endonezya ile geçmişte yaşanan sorunların iki ülke arasındaki ilişkileri daha da kötüleştirmesine izin vermemeleri gerektiğini söyledi.

ABC'nin haberine göre, Avustralya'ya resmi ziyarette bulunan Endonezyalı mevkidaşı Thomas Trikasih Lembong ile bir araya gelen Ciobo, düzenlenen ortak basın toplantısında, ülkelerin ticaret ve yatırım alanlarında benzer yönlere sahip olduğunu ifade ederek, "İki komşu ülkenin ticaret ve yatırım ortaklığı daha iyi olabilir, olmalıdır. Ekonomik ilişkileri artıracak Endonezya-Avustralya İş Ortaklığı müzakerelerinin devam edeceğini duyurmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

Avustralya ile Endonezya arasındaki ilişkilerde tarihin en kötü döneminin yaşandığına işaret eden Steven Ciobo, "Geçmiste yaşanan sorunları uzatarak durumun daha da kötüleşmesine izin vermemeliyiz. Diyalog yoluyla ilişkiler düzeltilmeli ve daha da geliştirilmeli" ifadesini kullandı.

Endonezya Ticaret Bakanı Lembong da iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik açıdan uzun süredir yaşanan sorunlara değinerek, ilişkilerin düzelmesini amaçlayan görüşmelerin devam edeceği vurguladı.

ABD'nin eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı, sistem analisti Edward Snowden'ın kamuoyuna sızdırdığı bazı belgelerde, Avustralya Güvenlik Ajansının, 2009 yılında eski Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, eşi Kristiani Herawati, 8 Endonezyalı bakan ile bazı yetkililerin telefonlarını dinlediği görülmüştü.

Bunun üzerine Endonezya, Avustralya'daki büyükelçisini geri çağırmış, iki ülke arasında gerilim yaşanmıştı.