Endonezya, 2008 yılında ayrıldığı Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) Örgütü'ne yeniden kabul edildi.

Yerel haber portalı Jakarta Globe'da yer alan habere göre, Endonezya Enerji ve Mineral Kaynaklar Bakanı Sudirman Said konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yeniden OPEC'te yer almalarının petrol ihraç eden diğer ülkeler ile ilişkilerini kuvvetlendireceğini söyledi.

OPEC'e üye diğer ülkelerle bilgi ve tecrübe paylaşımının, Endonezya ve diğer ülkelerin yararına olacağını belirten Sudirman, "Endonezya'nın yeniden OPEC'te yer alması ekonomimize katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Endonezya 1960 yılında kurulan OPEC'e Asya'daki tek üye olarak 1962'de katılmış, 2008 yılında ise petrol ve doğalgaz alanında yatırım yapılmaması gibi nedenlerle petrol üretiminin düştüğü, ihraç ettiğinden daha fazla petrol tükettiği için ithalatçı durumuna geçtiğini açıklayarak OPEC üyeliğinden ayrılmıştı.

OPEC içerisindeki tek net petrol ithalatçısı ülke olan Endonezya, 2030 yılına kadar karbon emisyonunu yüzde 29 azaltmayı amaçlıyor. Endonezya'nın petrol üretimi ise, Uluslararası Enerji Ajansı'na göre günlük 800 bin varile ulaşıyor.