Endonezya'da balıkçıların, ülkenin kuzeyindeki Açe eyaleti açıklarında batmakta olan bir tekneden 374 göçmeni kurtardığı bildirildi.

Açe eyaletinin Langsa kentindeki Arama Kurtarma Ajansı Başkanı Khairul Noval, AA muhabirine, balıkçıların kıyıdan 64 kilometre açıkta batan bir tekne gördüklerini söyledi.

Noval, "Bölgedeki beş balıkçı teknesinde bulunan balıkçılar, tekneden 374 göçmeni kurtarıp kıyıya çıkardılar. Göçmenlerin arasında 44 kadınla 46 çocuk var. Göçmenler, bir ayı aşkın süredir denizde olduklarını, teknede yeterli yiyecek ve su bulunmadığını söyledi. Hepsi, zayıf düşmüş" diye konuştu.

Göçmenlerin, Açe'nin doğusundaki Kuala Julok bölgesindeki bir kampa yerleştirildiğini belirten Noval, durumu ciddi olan 29 kişinin hastaneye sevk edildiğini kaydetti.

Noval, bölge sakinlerinin göçmenlere giyecek ve gıda yardımında bulunduğunu söyledi.

BİR HAFTADA BİN 300 GÖÇMEN ENDONEZYA'YA SIĞINDI

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, son bir hafta içinde bin 300'den fazla Arakanlı Müslümanın (Rohingyalar) ülkedeki kamplara yerleştirildiğini açıkladı.

Bu arada Endonezya'ya sığınan Arakanlı bir çocuğun tetanos, Bangladeşli bir göçmenin de solunum yetmezliği nedeniyle öldüğü kaydedildi.

Tayland hükümetinin, kısa süre önce ülkenin güneyindeki ormanlık alanlarda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon düzenlemesinin ardından kaçakçılar, ailelerinden fidye istemek için rehin tuttukları göçmenleri teknelere bindirip denizin ortasında terk etmeye başlamıştı. Uluslararası Göç Örgütü, Endonezya ve Malezya açıklarındaki teknelerde 8 binden fazla göçmenin yaşam savaşı verdiği uyarısında bulunmuştu. Endonezya ve Malezya, bugün insan kaçakçıları tarafından açık denizde kaderlerine terk edilen göçmenlere bir yıl geçici barınak sağlama kararı almıştı.

Göçmenlerin büyük bir kısmını Bangladeşliler ve Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanlar oluşturuyor. Bangladeşliler, ülkelerindeki yoksulluktan kaçmak ve Endonezya ya da Malezya'da iş bulmak amacıyla denize açılırken, Rohingyalar, kendilerini vatandaş olarak kabul etmeyen, hiçbir hak tanımayan Myanmar'dan uzaklaşmaya çalışıyor.