Endonezya'da uyuşturucu satmak suçundan hükümlü beşi yabancı altı kişi kurşuna dizilerek idam edildi.

Uluslarası tepki ve ricalara rağmen hükümlülerin cezasının infazı yerine getirildi. Vietnam, Nijerya, Malavi, Brezilya ve Hollanda uyruklu beş yabancı hükümlünün Orta Java'da bulunan Nusakambangan Adası'nda kurşuna dizildiği, Endonezyalı hükümlünün cezasının ise Java Adası'nın Boyolali şehrinde infaz edildiği belirtildi.

Hollanda ve Brazilya hükümetlerinin temsilcileri Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo'dan idamların durdurulmasını istemiş ancak bu istek kabul görmemişti.

Başsavcı Muhammed Prasetyo, perşembe günü yaptığı açıklamada, idamın uyuşturucu ticareti için caydırıcı olacağını düşündüklerini belirterek, "Sadece ülkemizi uyuşturucu tehlikesinden korumak istiyoruz'' ifadesini kullanmıştı.

İdam cezasının uygulanacağının duyurulmasına tepki gösteren Uluslararası Af Örgütü Güneydoğu Asya Araştırma Direktörü Rupert Abbott ise Endonezya'da yeni hükümetin insan haklarına saygıyı geliştirmek için vaatlerde bulunduğunu ancak infazların bu konuda atılmış geri adım olacağına değinerek,"Endonezya hükümetinin suçlarla mücadelesini anlıyorum ancak infazlar bu sorunlara cevap değildir" demişti.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Temsilcisi Federica Mogherini de Endonezya hükümetine ölüm cezaları ile ilgili acilen bir moratoryum ilan etme çağrısında bulunmuştu.

Endonezya'da 2008 yılında idam cezasının durdurulması yönünde karar alınmış, ancak bu karar 2013 yılında kaldırılmıştı. Kurşuna dizilen 6 hükümlünün dışında bu yıl 20 kişinin daha idam edileceği yönünde açıklama yapılmıştı.

Endonezya'nın Cumhurbaşkanı Joko Vidodo, ekim ayında göreve gelmesinden bu yana sonra yolsuzluk, uyuşturucu ve deniz hukuku konularında sert adımları ve kararlı duruşuyla dikkati çekiyor. Son birkaç ayda Endonezya sularında yasa dışı avlanan balıkçı tekneleri donanma tarafından batırılmıştı.