Başkent Cakarta'da Bunderan HI Meydanı'nda toplanan yüzlerce üniversite öğrencisi hükümet aleyhine pankartlar açıp slogan atarak cumhurbaşkanlığı sarayı önüne kadar yürüdü.

Burada protestoya devam eden grup, Cumhurbaşkanı JokoWidodo'nun yanlış ekonomi politikası izlediğini ve yabancı ülkelere taviz verdiğini savunurken, açtıkları pankartlarla hükümet aleyhine slogan attı.

Endonezya polisi, cumhurbaşkanlığı sarayı çevresinde geniş çaplı güvenlik önlemi aldı. Saraya yakın ana yollar trafiğe kapatılırken, sarayın etrafında barikatlar kuruldu.

Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve yardımcısı Yusuf Kalla'nın maskelerini takan bazı göstericiler kadın kıyafeti giyerek protesto düzenledi. Göstericiler daha sonra ise Widodo ve Kalla'nın ölümünü canlandırarak akabinde cenaze namazı kıldı.

Göstericilerden bazıları protesto sırasında saraya girmek isteyince polisle aralarında kısa süreli bir arbede çıktı.

Öğrencilerden Aulia Rahmah, ülkenin geleceğini korumak için protesto düzenlediklerini belirtirken, "Ülkemizin ekonomisi son yılların en kötü dönemini yaşıyor. Cumhurbaşkanı seçimlerde ekonomiyi kuvvetlendirme vaatlerinde bulunmuştu ancak ülke ekonomisi daha da kötüye gidiyor. Ülkemizde dolar zirve yaparken, kendi paramız değer kaybediyor. Yabancılar ülkemizde dolar maaşlarıyla sefa sürerken, biz sürünüyoruz" diye konuştu.

WİDODO ÇİN'E YAKINLIĞI İLE SUÇLANIYOR

Endonezya'da son 6 yılın en küçük ekonomik büyümesi yaşanırken, ülkede ticaretle uğraşan Çin kökenli vatandaşların başarılı olması nedeniyle, Joko Widodo'nun Çinlilere destek verdiği iddia ediliyor.

Geçen sene göreve gelen Widodo'nun, ülkenin ilk Çin kökenli Cumhurbaşkanı olma özelliği bulunuyor. Widodo ayrıca, göreve gelmesiyle Cakarta Valiliği görevini, yine ülkede ilk olarak Çin kökenli Ahok olarak da bilinen Basuki Tjahaja Purnama'ya devretmiş, bu karar Endonezya'da muhafazakar kesimin tepkisine yol açmıştı.

Ülkede 1998'de yaşanan ekonomik kriz ve doların değer kazanması nedeniyle öğrenciler protestolar düzenlemiş, çıkan isyanlar sonucunda zamanın Cumhurbaşkanı Suharto görevinden çekilmişti.

İsyanlar sırasında ticaret ile uğraşan birçok Çin kökenli vatandaş öldürülmüştü. Ülkede yine aynı durumun yaşanmasından endişe ediliyor.