"Jakarta Globe" gazetesinin haberine göre, Ulusal Afet Yönetim Kurumu ( BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, Sumatra ve Kalimantan bölgelerinde toplam 190 bin hektar alanı küle dönüştüren yangınları söndürmek için şimdiye kadar 500 milyar rupiden (35 milyon dolar) fazla para harcandığını söyledi.

Sutopo, yangın bölgelerine gönderilen çok sayıda helikopter ve bulut tohumlama uçağının yoğun duman nedeniyle bazen kalkış bile yapamadıklarını ifade etti.

Duman yoğunluğu nedeniyle Endonezya'da çok sayıda uçak seferi de iptal edildi.

Bu arada Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun yangın söndürme çalışmalarının hızlandırılması yönünde talimat verdiği açıklandı.

Yetkililer, gelecek yıllarda benzeri felaketlerin yaşanmaması için, bölgedeki tarım alanlarına yangınla mücadele altyapısı kurulmasının planlandığını belirtti.

Endonezya'daki orman yangınları ve yoğun duman komşu ülkeleri de olumsuz etkiliyor.

Malezya ve Singapur'da yoğun duman nedeniyle birçok okul tatil edilirken binlerce kişi solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle hastanelere akın etti. Tayland'ın turizm adası Phuket'te de hava kirliliğinin üst seviyeye çıktığı belirtiliyor.

Çevre örgütleri, orman yangınlarının her yıl aynı dönemde yaşanmasının rastlantı olmadığını, palmiye yağı şirketlerinin, verimi azalan ağaçları, makinalarla temizleme maliyetinden kaçmak için yaktıklarını iddia ediyor.

Endonezya polisi yangınlar nedeniyle aralarında kağıt ve palmiye yağı şirketlerinin çalışanlarının da bulunduğu 7 kişiyi gözaltına almıştı.