Endonezya, geçen yıl çıkan ve bölgede hava kirliliğine neden olan orman yangınlarıyla bağlantısı olduğu iddiasıyla merkezi Endonezya'da bulunan bir şirkete soruşturma açan Singapur'a nota verdi.

Yerel basında yer alan habere göre, Singapur Ulusal Çevre Ajansı'nın (NEA) Endonezya şirketine soruşturma başlatma kararını doğru bulmayan Endonezya hükümeti Singapur'a nota iletti.     

Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir, haberi doğrularken "Singapur'un attığı bu adımı doğru bulmuyoruz. NEA'nın iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri zedelemeyecek adımlar atması gerekiyor." dedi.     

Singapur Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Endonezya'dan Singapur'a herhangi bir nota iletilmediği belirtildi ve "Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasir'in sözleri şaşırtıcı" ifadesi kullanıldı.     

NEA'nın söz konusu şirkete uyarı yazısı yolladığı, yazıya yanıt alınamaması üzerine şirketle ilgili soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Şirketin müdürünün Singapur'a giriş yapması halinde gözaltına alınabileceği de bildirildi.     

Singapur parlamentosu geçen yıl yerli veya yabancılara soruşturma açılmasını öngören "Sınır Ötesi Hava Kirliliği Yasası"nı onaylamıştı. Yasa Endonezya hükümeti tarafından eleştirilmişti.     

Endonezya'nın Sumatra ve Kalimantan adalarında geçen yıl eylül ayında çıkan orman yangınları ancak 4 ay sonra kontrol altına alınabilmişti.     

Yangınların neden olduğu hava kirliliği, adaların yanı sıra komşu ülkelerde okulların uzun süre tatil edilmesine ve solunum yolu hastalıklarının artmasına yol açmıştı.     

Endonezya hükümeti, yangınları kontrol altına alamamakla eleştirilmişti. Yangınlarda Sumatra Adası'nda 52 bin, Kalimantan'da 138 bin hektar ormanlık alan kül olmuştu.     

Yangınlar nedeniyle aralarında kağıt ve palmiye yağı şirketlerinin çalışanlarının da bulunduğu 243 kişi gözaltına alınmış, bu kişilerden 83'ü tutuklanmıştı.