Filipinler Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Herminio Coloma, Endonezya'da süren orman yangınları nedeniyle birçok Pasifik ülkesinin dumandan etkilendiğini ve konunun artık uluslararası bir soruna dönüştüğünü belirterek "Endonezya'daki orman yangınlarından yükselen duman Singapur, Malezya ve Tayland'dan sonra ülkemizi de etkisi altına aldı" dedi.

Dumanın yol açtığı hava kirliliğinin neden olabileceği rahatsızlıklar konusunda sağlık kuruluşlarının uyarıldığını ifade eden Coloma, görüş mesafesinin azalması nedeniyle son 10 günde 6 uçak seferinin iptal edildiğini sözlerine ekledi.

Endonezya Ulusal Afet Ajansı Kurumu Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, hava kirliliğinden dolayı 500 bin kişinin solunum yolu hastalıkları yaşadığını ve 10 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Endonezya, Kalimantan ve Sumatra eyaletlerinde iki ay önce başlayan ve hala söndürülemeyen yangınlar nedeniyle Singapur, Malezya, Japonya ve Rusya'dan yardım talebinde bulunmuştu. Rusya'nın gönderdiği iki yangın söndürme uçağı dahil yaklaşık 25 bin kişilik bir ekip bölgede çalışmalarına devam ediyor.

Çevre örgütleri, orman yangınlarının her yıl aynı dönemde çıkmasının rastlantı olmadığını, palmiye yağı şirketlerinin, verimi azalan ağaçları makinelerle temizleme maliyetinden kaçmak için yaktıklarını iddia ediyor.

Aralarında kağıt ve palmiye yağı şirketleri çalışanlarının da bulunduğu 83 kişi yangınlar nedeniyle tutuklandı. Yangınlarda Sumatra'da 52 bin hektar, Kalimantan'da da 138 bin hektar ormanlık alan kül oldu.