Çıkardıkları seslerin kahkahaya benzemesi nedeniyle "gülen horoz" adı konulan bu horozlar Endonezya'nın Sülevasi Adası'nın güneyinde yetiştiriliyor.

Sülevasi adasında yetiştirilen bu horozlar bölge halkı için asalet ve cesaret sembolü olarak tanımlanıyor.

Kiloları 2-3 kilogram arasında değişen gülen horozlar için ülke genelinde "En güzel gülen horoz" yarışmaları düzenleniyor. Yarışmalarda horozlar, jüriler tarafından ses güzelliği, kahkaha güzelliği ve görünüş olmak üzere farklı kategorilerde değerlendiriliyor.

Yarışmalara katılım yüksek olurken, kazanan horozlara madalya ve unvan veriliyor. Unvan ve madalya alan horozların kazandıkları derecelere göre fiyatları da artıyor. Derece kazanan tavukların fiyatları binlerce dolara kadar ulaşabiliyor.

Gülen horoz sahibi Budi Achmad neredeyse her yarışmaya katıldığını belirterek, "Benim horozum birçok madalya kazandı. Bugün başka bir yarışmaya daha katılıyoruz. Bunu hobi olarak yapıyorum. Horozumun sesini kuvvetlendirmek için özel yemlerle besliyorum" dedi.

Yarışmanın jüri üyelerinden Jalal Abidin de yarışmaya katılımın yüksek olduğunu ifade ederek, bu yarışmaların ülkenin her bölgesinde düzenlendiğini belirtti. "Bu horozların gerçekten tutkunları var" diyen Jalal, yarışmalarda horozların ötüşlerini, görünümlerini ve ses güzelliklerini farklı kategorilerde değerlendirdiklerini anlattı.

Endonezya'da yetişen bu cinsin sadece horozları kahkaha şeklinde öterken, tavukları ise yılda sadece 60 adet yumurta veriyor.