Yaklaşık 6,5 milyon seçmenin kayıtlı olduğu Endülüs'te seçime katılım yüzde 65 olarak açıklandı.

Ekonomik krizle mücadele eden İspanya'da, yüzde 34'le işsizliğin en yüksek olduğu özerk yönetim Endülüs'te yapılan seçimlerde, anketlerde yayınlanandan farklı sonuç çıkmadı.

Açılan sandıkların yüzde 98'ine göre açıklanan resmi sonuçlarda, 109 sandalyeli Endülüs özerk yönetim meclisinde 47 milletvekili çıkartan PSOE, 2012 yılındaki seçimlere göre aynı sayıda milletvekiline sahip oldu.

Endülüs'ün 8 büyük kentinin 7'sinde PSOE birinci parti çıktı. 2012'deki seçimlerde 50 milletvekiliyle Endülüs'te birinci parti olan Halk Partisi (PP) ise 33 milletvekiline düşerek, büyük oy kaybına uğradı. İspanya'da tek başına iktidarda olan PP, Endülüs'te son 25 yıldaki en kötü seçim sonucunu aldı.

Endülüs seçimlerine ilk kez katılan, ekonomik krizin etkisiyle ortaya çıkan ve 2014'te siyasi parti olduktan kısa bir süre sonra büyüyen "Podemos" 15 milletvekili çıkartarak, 3. büyük parti oldu. Katalonya'da faaliyet gösteren ancak 1 yıldır ulusal boyuta yayılan "Ciudadanos" partisi de ilk kez girdiği seçimlerinde 9 milletvekili çıkardı. 2012 yılındaki seçimlerde 12 milletvekili bulunan, koalisyonun küçük ortağı komünist Birleşik Sol (IU) ise oy kaybına uğrayarak milletvekili sayısı 5'e indi.

Seçim sonrası yapılan ilk değerlendirmelerde "Podemos" yetkilileri "Endülüs'ün geri dönüşü olmayan bir değişime girdiğini" savundu. "Ciudadanos" ise ilk seçimlerde Endülüs meclisinde siyasi parti grubu kuracak sayıyı yakalamalarını "tarihi bir sonuç" olarak yorumladı.

Endülüs'te PSOE ve Ciudadanos arasında koalisyon hükümeti kurulması ilk seçenek olarak gösteriliyor.