Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarındaki gayrimeşru faaliyetleri rapor haline getirildi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Hikmet Hacıyev, 500'den fazla açık kaynaktan faydalanılarak hazırlanan raporda işgal altındaki bölgelerde yasa dışı yerleşim, özel mülkiyetin, doğal ve diğer kaynakların vahşice yağmalanması ve illegal faaliyetlerin delilleriyle ortaya konulduğunu bildirdi.

İşgal altındaki Yukarı Karabağ ve diğer bölgelerde altın, gümüş gibi kıymetli madenlerin Ermeniler tarafından işletildiğini söyleyen Hacıyev, çıkarılan ürünlerin Ermenistan üzerinden dünya piyasalarına gönderildiğini kaydetti.

Çatışmanın çözümüne yönelik çabalara rağmen Ermenistan'ın uyguladığı politikaların işgal altındaki bölgelerin ilhakı niyetini kanıtladığını belirten Hacıyev, Erivan yönetimine yeterli uluslararası tepki verilmediğini ifade etti.

Hacıyev, "Uluslararası topluma, Ermenistan'ı yükümlülüklerine tam uymaya, işgal altındaki bölgelere hem Ermeni hem de yabancı uyrukluların göçünü, ekonomik faaliyetleri, arkeoloji, kültürel ve dini anıtların tahrip ve talan edilmesini durdurmaya zorlama çağrısı yapıyoruz" dedi.

Sorunun çözülmesi için Ermenistan ordusunun Yukarı Karabağ ve diğer bölgelerden kayıtsız şartsız çekilmesi gerektiğini vurgulayan Hacıyev, Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından ilhak çabalarının başarısızlığa mahkum olacağını söyledi.

İşgal altındaki Azerbaycan topraklarında yasa dışı faaliyetlere fırsat vermeyeceklerini belirten Hacıyev, o bölgelerde illegal işler yapan üçüncü ülke vatandaş ve şirketlerinin adli yollardan takip edileceğini belirtti.

SURİYE ERMENİLERİ KARABAĞ'A YERLEŞTİRİLİYOR

Hacıyev, Ermenistan'ın işgal altındaki bölgelere hem Ermenistan vatandaşlarını hem de diğer ülkelerden gelen Ermenileri yerleştirdiğini söyledi. Bu konuya raporda geniş yer verildiğini ifade eden Hacıyev, "Suriye Ermenileri de işgal altındaki Azerbaycan topraklarına yerleştiriliyor. Ermeni yetkililer de bunu kabul ediyor. 15-20 bin gibi göçmen söz konusu. Bunlardan bir kısmı Ermenistan'ın kendi bölgelerine yerleştirildi. Bir kısmı ise işgal altındaki Azerbaycan topraklarına yerleştirildi" ifadesini kullandı.

"İşgal altındaki Azerbaycan topraklarında ekonomik ve diğer illegal faaliyetler" başlıklı 110 sayfalık rapor, bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.