Esed, sendika başkanları ve üyeleriyle Şam'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, "Verdikleri destekten dolayı İran ve Hizbullah'a teşekkür ediyoruz. Kardeş ülke İran, bize askeri alandaki tecrübelerini sundu. Lübnan'daki direnişçi kardeşlerimiz (Hizbullah) de bizimle birlikte savaştı" dedi.

Devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında Çin ve Rusya'ya da teşekkür eden Esed, "Rusya ve Çin de BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye için emniyet supabı oluşturdu. Böylece BMGK'nın halklara yönelik tehdit aracı ve Suriye başta olmak üzere saldırılar için bir platform olması engellendi" diye konuştu.

Esed, İran'ın nükleer programına ilişkin 5+1 ülkeleriyle imzaladığı anlaşmayla büyük bir zafer kazandığını savundu.

ORDUDAKİ "ASKER" SIKINTISI

Ordusunun, "asker" sıkıntısı çektiğini belirten Esed, dün çıkardığı "asker kaçaklarına genel af öngören kararnameyi" hatırlatarak, söz konusu kararnamenin askerlik hizmetini yerine getirmek isteyenlerin talebi doğrultusunda alındığını öne sürdü.

Esed, son zamanlarda rejim güçlerinin verdiği ağır zayiatı kabul ederek, "Terörist ülkeler, Suriye'nin direnişine karşı teröristlere yönelik desteğini arttırdı. Böylece bazı bölgeler kaybedildi. Ancak Suriye ordusu, görevini yerine getirmeye muktedirdir" diye konuştu.

Ülkedeki iç savaşın sona ermesi konusunda "diyaloğa" açık olduklarını dile getiren Esed, "Bununla birlikte terörle mücadele ve terörün sona erdirilmesini hedeflemeyen tüm çözümler anlamsız ve içi boş olacaktır" ifadelerini kullandı.