Obama, Maryland eyaletindeki bir üste bir araya geldiği askeri personelin sorularını yanıtladı. Obama, Suriye'de Devlet Başkanı Esed'in, kentlerin tamamını yok ederek, havadan bombalar bırakarak ve Sünni ve Şii'ler arasındaki mezhepsel ayrılıkları körükleyerek kendi halkına karşı çok yıkıcı davrandığını ifade ederek, bu nedenle ülkenin, bölgedeki "cihatçılar" için çekim merkezi haline geldiğini kaydetti.

Rusya'nın, aşırılık yanlılarıyla mücadele ve DAEŞ'in görüşlerinin çok tehlikeli olduğu noktalarında aynı fikri paylaştığını dile getiren Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ukrayna gibi konulardaki ihtilaflarımıza rağmen bu alanda, Rusya ile çıkarlar birleşebilir. Ancak Rusya, geleneksel partneri Esed'in desteklemeye değecek biri olduğuna inanıyor. Benim ve ABD'nin bakışı ise Esed'in orada bulunduğu müddetçe Suriye halkının birçoğunu yabancılaştırdığı ve barışçıl bir ateşkes ve siyasi uzlaşıya ulaşmanın mümkün olmadığı. Bu noktada ortaya çıkan boşluğu da aşırılık yanlıları doldurmaya devam edecek."

Rusya'nın uzun yıllardır Esed'e finansal destekte bulunduğuna ve silah sattığına dikkati çeken Obama, Esed'i desteklememesi yönünde 4-5 yıl önce uyardığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendisini dinlememesinin durumu daha da kötüleştirdiğini kaydetti.

Obama, "Şimdi de Esed'in Rus ekipmanı ve danışmanlarını davet edecek kadar endişeli olduğu görülüyor. Bu bizim, Irak ve Suriye'de DAEŞ'e baskı yönündeki ana stratejimizi değiştirmeyecek ama Rusya'ya, başarısızlığa mahkum bir stratejiye yatırım yapmaya devam edemeyeceklerini söylemeyi sürdüreceğiz. Eğer Rusya bizimle ve 60 ülkelik koalisyonla birlikte çalışmayı isterse, o zaman, Esed'in gittiği, ılımlı, laik ve kapsayıcı güçlerin yeni bir koalisyonun bir araya geldiği ve ülkede düzenin yeniden kurulduğu bir siyasi çözüm ihtimali olur. Bizim amacımız bu" diye konuştu.

"Parçalanan her ülkeyi işgal etmek dışında düzeni sağlamanın tek yolunun siyasi müzakereler ve çözümden geçtiğini" dile getiren Obama, şunları söyledi:

"Bu, Rusların, daha akıllı davranmaya başlamaları gereken nokta. Çünkü onlar DAEŞ tarafından bizden çok daha fazla tehdit edildiler. Ülkelerinde, tarihsel olarak birçok soruna neden olan büyük çaplı Müslüman nüfusa sahipler ve Esed'e yatırım yapma yönündeki şu andaki stratejileri bence büyük bir hata."