Suriye rejiminin, Halep kentine yönelik varil bombalı saldırılarının, Ocak 2014-Mart 2015 döneminde 3 binden fazla sivilin ölümüne sebep olduğu bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan "Ölüm her yerde: Halep'te savaş suçları ve insan hakları ihlalleri" başlıklı raporda, Halep'te Ocak 2014-Mart 2015 arasında Suriye hükümetine ait güçlerin varil bombaları ve diğer patlayıcılarla, özellikle sivil nüfusun yoğun olduğu bölgelere saldırarak uluslararası insan haklarını ihlal ettiği belirtildi.

Raporda, hükümet güçlerinin, askeri amaçlarla kullanılmayan, cami, okul, hastane ve kalabalık pazar yerlerine düzenlediği varil bombalı saldırıların kanlı sonuçlarına vurgu yapıldı.

Ocak 2014-Mart 2015 döneminde Halep'te düzenlenen varil bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin 3 binden fazlasının sivil olduğu kaydedilen raporda, bu saldırıların 14 pazar alanını, 12 ulaşım noktasını, 23 cami ve sivil nesneleri, 17 hastane ve 3 ayrı okulu hedef aldığı bilgisi verildi.

Aynı dönemde düzenlenen saldırılarda insan hakları ile uluslararası hukukun ihlal edildiği ifade edilen raporda, özellikle muhalif güçlerin kontrolünde bulunan bölgelerde gerçekleşen hava saldırılarına işaret edildi. Varil bombalı saldırıların bıraktığı yıkıcı etkiden kurtulmak için Halep'teki sivillerin yaşamlarına devam edebilmek amacıyla "yeraltı"na kaçtığı bildirildi.

Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Philip Luther, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, şunları ifade etti:

"Yaşam alanlarına düzenlenen bu menfur ve devamlı saldırılar, sivillerin kasten ve sistematik olarak hedef alındığı bir politikaya, bunun insanlığa karşı suçlar ve savaş suçu teşkil eden saldırılar olduğuna işaret ediyor.

Suriye'deki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınması, bu suçları emreden ve işleyenlerin adalete teslim edilmesi için bir mesaj gönderecektir."