Eurovision, İspanya'dan gelen tepkiler sonrasında, ilk açıkladığı yasaklı bayraklar listesinden Bask bayrağını çıkarmak zorunda kaldı.

İspanya resmi televizyonu RTVE, Eurovision 2016 Şarkı Yarışması'nın düzenleneceği Stockholm Globe Arena konser salonu ve girişleri organize eden AXS şirketinin internet sitesine koyduğu yasaklı bayraklar listesinden Bask'ın çıkarıldığını duyurdu.

Söz konusu listede Bask bayrağının da yer aldığının görülmesi sonrasında hemen girişimde bulunularak Avrupa Yayın Birliği ile temasa geçildiğini açıklayan RTVE, bunun üzerine Eurovision yetkililerinin özür dileyerek Bask bayrağını söz konusu yasaklılar listesinden çıkardıklarını duyurdu.

Bask bayrağının Eurovision Şarkı Yarışması'ndaki "yasaklı bayraklar listesinde" yer alması sonrasında İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, "Tüm İspanyollar ve tüm Basklılar tarafından sevilen bir sembolün yasaklanmasına tolerans gösterilemez. Bu yanlış acil bir şekilde düzeltilmeli." demişti.

Bask Özerk Yönetimi Başkanı Inigo Urkullu da "Bask bayrağı, Bask ulusunun yasal bir simgesidir. Ve bunun DAEŞ örgütü ile birlikte yasaklı bayraklar arasında yer alması sadece Bask'ı değil çok uluslu, demokratik ve hukuk devleti olması açısından İspanya'yı da etkiler. Eğer Eurovision, Bask bayrağını yasaklarsa İspanya bu yarışmaya katılmamalı." açıklamasında bulunmuştu.

Ayrıca Bask bölgesindeki diğer siyasi partiler de Bask bayrağının yasaklı bayraklar listesinde yer almasına çok sert tepki göstererek, hemen İsveç Büyükelçiliği ve AB nezdinde girişimler başlatmışlardı.

İsveç'in başkenti Stockholm'da 14 Mayıs'ta yapılacak 2016 Eurovision Şarkı Yarışması öncesinde Stockholm Globe Arena ve AXS'nin resmi internet sitesinde yayınlanan "yasaklı bayraklar listesinde", Filistin, Kosovo, Kırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Bask bayraklarının isimleri sıralanmıştı. Bu bayrakların "devlet bayrağı olmadıkları" gerekçesiyle yarışma sırasında açılamayacaklarını belirtilirken, ayrıca terör örgütü DAEŞ'in flaması ile Rusya yanlısı milislerin Ukrayna'nın doğusunda kurduğu sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti bayrağı da yasaklı listesinde yer almıştı.

Yarışmanın gerçekleşeceği salonda yerel, bölgesel, ticari, siyasi ve ya dini mesaj içeren bayraklar ve pankartlar ile ayrımcılık, hakaret mesajları içeren bayrak ve pankartların da yasaklandığı açıklanmıştı.