Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), Kolombiya hükümeti ile yapılan barış anlaşması sonrası, daimi ateşkes ilan ettiğini açıkladı.

Küba'da geçen hafta imzalanan ve Kolombiya'daki 52 yıllık savaşı sona erdiren barış anlaşmasının ardından FARC lideri Rodrigo Londono-Echeverry (Timochenko), "koşulsuz ve daimi" ateşkes kararı aldığını belirtti.

Timochenko, düzenlediği basın toplantısında, "FARC'ın başkomutanı olarak tüm yetkililerimize, tüm birimlerimize ve tüm savaşçılarımıza Kolombiya hükümetine karşı tüm askeri eylemleri koşulsuz olarak durdurmalarını emrediyorum." ifadelerini kullandı.

Silahlı mücadeleyi sona erdirmeyi, yasal siyasi bir harekete dönüşmeyi ve sivil hayat şartlarında yeniden bir araya gelmeyi amaçladıklarını söyleyen FARC lideri Timochenko, bu hedeflerinin arkasında titizlikle durmaya devam edeceklerini bildirdi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manel Santos da cuma günü yaptığı açıklamada, hükümetin, FARC'a karşı kesin ateşkes kararının pazartesi günü uygulanacağını söylemişti.

Ateşkes, 52 yıldır devam eden çatışma sürecini sonlandırmak için son adım olarak kabul ediliyor.

Dünyanın en uzun süren silahlı çatışmalarından birine sahne olan Kolombiya'da 1964'ten bu yana 220 binden fazla kişi yaşamını yitirmiş, 6 milyona yakın kişi de yerlerinden edilmişti.

GÖRÜŞMELER 3 YILDAN UZUN SÜRDÜ

FARC, 1964'te Manuel Marulanda tarafından Kolombiya Komünist Partisi'nin askeri kanadı olarak kurulmuştu. Kuruluşunda bulunan çoğunluğu çiftçi ve tarım işçisi, Kolombiya'daki "adaletsizliğe karşı mücadele" amacıyla örgütlenmişti.

Marulanda'nın ölümünün ardından 2008'te liderliği devralan Cano, yaklaşık 8 bin üyesi bulunan FARC'ı yeniden örgütlemiş ancak 2011'in sonlarında bir operasyonda öldürülmesiyle yerine Timochenko geçmişti.

Hükümetin 15 yıl önce ABD'nin desteğiyle başlattığı askeri operasyonlar, FARC'ın güç kaybetmesine neden olmuş ve görüşmeler 2012'de başlamıştı.

FARC ile hükümet arasında ilki Kasım 2012'de Küba'nın başkenti Havana'da başlayan görüşmeler, 3 yıldan uzun sürmüştü. Taraflar, savaş mağdurlarına tazminat ödenmesini de içeren bir anlaşma imzalamış, "mağdurların hakları, arazi hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele" olmak üzere dört ana unsurda uzlaşmaya varılmıştı.

ABD ve Avrupa Birliği'nce terör örgütü olarak kabul edilen FARC'ın militan sayısı 17 binden 7 bine düşmüştü.