Londono, yerel dergi Semana'ya verdiği röportajda, 2012'den beri Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos hükümeti ile devam eden barış görüşmeleri çerçevesinde nihai anlaşmanın imzalanması durumunda, silahlarını bırakacaklarını ve siyasi mücadeleye başlayacaklarını ifade etti.

Londono, FARC'ın siyasi bir parti olarak ülkede 2018'de yapılacak milletvekili ve devlet başkanlığı seçimlerine katılabileceğini söyledi.

FARC'ın Kolombiya'da 1964'te başlattığı silahlı mücadelede 220 bin kişi yaşamını yitirdi, 5 milyon kişi yerlerinden oldu. FARC ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri Kasım 2012'de Havana'da başladı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, eylül ayında, FARC ile yürütülen barış görüşmelerinde nihai anlaşmanın imzalanması için karara varıldığını ve barış görüşmelerinin 6 ay içinde sonuçlanacağını açıklamıştı.

Barış görüşmelerinde mağdurların durumu, arazi hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele olmak üzere 4 ana unsurda anlaşmaya varılmıştı.

Kolombiya hükümeti ile FARC, ateşkes ve silah bırakma sürecinin denetlenmesi için BM'den gözlemci talebinde bulunma konusunda anlaşmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi barış görüşmeleri ve ateşkesi takip etmek için bu ülkeye BM misyonu kurulması kararını kabul etmişti.

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, geçen hafta ABD yönetimine yaptığı çağrıda FARC'ın terör listesinden çıkarılmasını istemişti.