Avrupa Gazeteciler Federasyonu (FEJ) ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ), Fransa’da polisin çalışma yasa tasarısı ile ilgili düzenlenen protesto gösterileri ve grevler sırasında gazetecilere yönelik şiddet eylemlerini kınadı.

Basın kuruluşları tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Fransız polisinin, görevlerini yapan gazetecilere yönelik şiddet eylemlerinin son günlerde giderek tırmandığı" bildirildi.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazenuve’den polis şiddeti ile ilgili olarak tatmin edici bir yanıt vermesi istenen açıklamada, "Hiçbir şey bu tür bir şiddeti ve tehdidi halkı çıkartamaz. İçişleri Bakanı Cazeneuve’den sorumluları cezalandırmasını ve güvenlik güçlerinine bu konuda çeki düzen vermesini istiyoruz. Bu davranışlar, hukuk devleti ile bağdaşmıyor." ifadesi kullanıldı.

Paris’te kameraman Joel Labat’ın 17 Mayıs’ta göz yaşartıcı bombaya hedef olduğu kaydedilen açıklamada, yine başkentte 26 Mayıs’ta bir serbest foto muhabirinin gösteri sırasında polis şiddeti yüzünden ağır yaralandığı, 31 Mayıs’ta Rennes kentinde başka bir foto muhabirinin ise polisler tarafından zor kullanılarak, çektiği fotoğrafları silmesi için tehdit edildiği bildirildi.

Açıklamada, 2 Haziran’da Rennes kentindeki gösterilerde ise görsel medya çalışanları Vincent Feuray, Jerémie Verchere, ve Bruno Van Wassenhove ile yine ismi açıklanmayan bir gazetecinin polis şiddetine maruz kaldığı bildirildi.