Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro 90 yaşında hayatını kaybetti. Castro'nun ölümünün ardından Küba Devlet Televizyonunda kardeşi Raul Castro ölüm haberini resmi olarak duyurdu ve Fidel Castro'nun vasiyetini açıkladı. Buna göre Castro'nun kendi isteği ile naaşının yakılacağı bildirildi

Fibel Castro Küba Devrimi'nin önderlerinden olan Kübalı Marksist devrimci. Devrim sonrası Küba devlet başkanlığı ve başbakanlığı yaρtı. Küba televizyonu, ülkenin efsanevi lideri Fidel Castro'nun 90 yaşında hayata gözlerini yumduğunu duyurdu

Castro, Küba'da iktidarda bulunan diktatör Fulgencio Batista'ya karşı gerilla mücadelesini 1953'te başlatmıştı. Batista'nın 1958'te ülkeden kaçmasının ardından Castro, 1959'da başbakan olmuştu. Küba'yı yeniden halkına veren lider olarak tanınan Castro, 1976 - 2008 yılları arasında devlet başkanı olarak Küba'yı yönetmişti.

KARDEŞİNE DEVRETTİ

Fidel Castro 31 Temmuz 2006'da sağlık sorunları nedeniyle yetkilerini geçici olarak başkan yardımcısı ve kardeşi Raul Castro'ya devretti. 19 Şubat 2008'de bir açıklama yaparak, 1976 yılından beri yürütmekte olduğu Devlet Konseyi Başkanlığı görevini bıraktığını açıkladı.

Dünyada en uzun süre iktidarda kalan üçüncü lider olan Castro, görevden ayrıldıktan sonra "Yoldaş Fidel'in Düşünceleri" başlığıyla yazdığı makalelerde gündemdeki önemli olayları yorumladı.

'FİDEL CASTRO'NUN NAAŞI YAKILACAK'

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada abisi Fidel Castro'nun yaşamını yitirdiğini açıkladı. Duygulu konuşmasının sonunda Küba Devrimi'nin sloganı olan "Her zaman zafere doğru" diyen Raul Castro, Fidel Castro'nun naaşının kendi isteği üzerine yakılacağını ve bugün naaşın krematoryuma gönderileceğini duyurdu. Küba'da önümüzdeki birkaç gün boyunca ulusal yas yaşanacak.