Yaklaşık 900 bin nüfuslu Fiji'de 8 yıllık askeri yönetimin ardından gerçekleşen seçimlerle demokrasinin yeniden kurulması bekleniyor.

Seçimlerde yarışan yedi partiden kazanmaya en yakın görüleni, 2006 yılında yaptığı darbeden bugüne ülkeyi yöneten Voreqe Bainimarama'nın partisi "Fiji First".

Oyunu kullandıktan sonra eğer kaybederse sonucu kabul edip etmeyeceği sorulan Bainimarama, kaybetmeyeceğini iddia ederek, bu sorunun kaybedeceklere sorulması gerektiğini söyledi. Seçim sonuçlarını kabul edeceğini ifade eden Bainimarama, demokratik sürecin bunu gerektirdiğini belirtti.

Yarım milyondan fazla kişinin oy kullandığı seçimler için Fiji'de bulunan yüzden fazla uluslararası gözlemci ise oyların kullanılması sırasında herhangi bir problemle karşılaşılmadığını kaydetti.

Seçimler sonucunda demokrasi yeniden inşa edilirse, uluslararası toplum Fiji'ye yönelik yaptırımları kaldırmaya ve İngiliz Milletler Topluluğu'na tam üyelik hakkını geri vermeye hazır.

Seçim anketleri, cunta lideri Bainimarama'nın oyların çoğunu alarak galip geleceğini gösterirken, partiyi destekleyenler, bunun Bainimarama'nın işini iyi yaptığına işaret ettiğini dile getiriyor. Cunta liderini eleştirenlerse, Bainimarama'nın seçimleri, darbe ve insan hakları ihlallerini meşrulaştırmak amacıyla kullandığını belirtiyor.

İzlediği sosyal politikalar ve artan altyapı projeleri nedeniyle halk tarafından sevilen Bainimarama'nın basına getirdiği kısıtlamalar ise uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

Eğitimi ücretsiz hale getiren, Çin'den aldığı borçlarla ülkedeki yolları düzelten Bainimarama, ülke ekonomisinin de geçen sene yüzde 4,7 büyüme göstermesini sağladı.

Aslen Fiji etnik kökenli olan Bainimarama'nın en büyük başarısı, ülkede 1987'den beri gerçekleşen dört askeri darbenin en önemli nedeni olan etnik çatışmalara son vermesi olarak görülüyor.

Parlamentoda Fiji yerlilerinin imtiyazlarını ve güçlü Fiji yerlilerinden oluşan Büyük Şefler Konseyi'ni kaldıran Bainamarama, en çok, ülkedeki en büyük azınlık olan Hint kökenli Fijiler tarafından seviliyor.

İnsan hakları örgütleri ise Bainimarama'nın tutuklulara işkence ettiğini, muhaliflerini baskı altında tuttuğunu savunuyor.

Cunta liderinin, ulusal medyayı kontrol ettiğini iddia eden insan hakları örgütleri, Bainimarama'nın anayasayı ihlal ederek kendi çıkarlarını koruduğunu ve darbe liderlerine dokunulmazlık sağladığını ileri sürüyor.

Bainimarama'nın partisinin seçimlerde en yüksek oyu alacağına kesin gözüyle bakılırken, güvenoyu alabilecek yüzde 50 orana ulaşıp ulaşmayacağı bilinmiyor. Bainimarama'nın partisinin yeterli oya ulaşamaması halinde, başka bir partiyle koalisyon yapması gerekecek.