Çocuk cinayetlerinin arttığı Fildişi Sahili'nde halk korkuya kapılırken yetkililer ebeveynlere daha dikkatli olma çağrısında bulundu.

Ülkenin birçok bölgesindeki okullarda "acil durum" ilan edildi.

Olaylardan sonra kızını artık okula kendi götüren Anne Ble, "Kızımı kaçıracaklar diye çok korkuyorum. Televizyonda çocuk kaçırma olaylarından bahsedildiği günden bu yana çok endişeliyim. Eşimle konuştum, çözüm olarak kızımızın güvenliği için kendisine okula kadar eşlik etmeye karar verdik" dedi.

Çocuk kaçırma olaylarına karşı önlem almak adına aileler farklı yöntemler uygulamaya da başladı.

Okul önünde bekleyen bir başka anne ise olası bir kaçırma olayında çocuklarının kolay bulunması için iç çamaşırlarının üzerine isimleriyle telefon numaralarını yazdığını söyledi.

Ülkedeki kreş, anaokulu ve ilkokul yönetimi artık çocuklarını almaya gelemeyen ebeveynlerin yerine gelen yakınlardan kimlik göstermelerini istiyor.

Abidjan'ın güneyindeki Port-Boue bölgesindeki bir okul, ebeveynlerden öğrencileri okuldan bizzat kendilerinin almasını talep ediyor.

Kentin kuzeyinde, Yopougon bölgesindeki bir özel okulun öğretmeni de "Öğrencilerimize tanımadıklarından para, şekerleme kabul etmemelerini öğütlüyoruz. Çocukların para verenlere ya da arabasıyla eve bırakmayı teklif edenlere kanmaması gerekiyor" dedi.

Yopougon'da 25 Ocak'ta 2 çocuk kurtarılmıştı. Çocukları kaçıran kişi yakalanmış, "bunu Allah istediği için" yaptığını" söylemişti.

Nedeni tam olarak bilinmese de Fildişili yetkililer, çocukların internette cinsel amaçlarla kullanılması, organ ticareti ya da fidye için kaçırıldığını düşünüyor.

Ayrıca Afrika'da "büyücülük" adı altında bazı çocukların cinsel organının kesilmesi olaylarına da rastlanıyor.

Fildişi Sahili'nde çocuk kaçırma ve öldürme olaylarıyla mücadele kapsamında bir haftada 1000 kişinin gözaltına alındığı açıklanmıştı.

Fildişi Sahili Savunma Bakanı Paul Koffi, gözaltına alınanların genellikle internet kafelerde vakit geçiren, okul çevresinde dolaşan kişiler olduğuna dikkati çekmişti.

Koffi, ülke çapında izinsiz açılan 550'ye yakın internet kafenin sadece 4 gün içinde polis tarafından kapatıldığını, ruhsatlı kafelerin ise 21.00'e kadar açık kalmasına izin verildiğini vurgulamıştı.

Hükümet, geçen hafta okul çevrelerine ve çocukların cesetlerinin bulunduğu ormanlık bölgelere polis, jandarma ve askerlerden oluşan 1500 kişilik ekip göndermişti.

Fildişi Sahili'nde, kasımdan bu yana 25 çocuk kaçırılıp öldürüldü.