Filipinler'in güneyinde Komünist Parti'nin (CPP) silahlı kanadı Yeni Halk Ordusu'na (NPA) mensup militanlarla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 3 militan, 1 asker öldü.

10. Piyade Tümeni'nin sözcüsü Yüzbaşı Rhyan Batchar, kısa mesaj ile yaptığı açıklamada Mindanao Adası'ndaki 2 bölgede, NPA militanları ile ordu arasında 3 çatışma çıktığını belirtti.

Çatışmalarda 3 militanın öldürüldüğünü, bir Filipinler askerinin hayatını kaybettiğini ifade eden Yüzbaşı Batchar, güvenlik güçlerinin çok sayıda silah da ele geçirdiğini kaydetti.

Ülkede de 9 Mayıs'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminin galibi Rodrigo Duterte, yaptığı ilk basın toplantısında komünist isyancılara kabinede yer vereceğini açıklamıştı.

NPA, Filipinler'de 1969'dan bu yana saldırılar düzenliyor. Asya'nın en uzun soluklu direniş hareketlerinden biri kabul edilen örgütün silahlı eylemlerinde resmi rakamlara göre 40 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Taraflar arasında süren barış görüşmeleri, hükümetin tutuklu isyancıları serbest bırakmayı reddetmesi üzerine Şubat 2013'te sona ermişti.

Filipinler'de NPA'ya mensup 4 bin 700 militanın bulunduğu tahmin ediliyor.