Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, 2017'den itibaren ABD ile ortak tatbikatlara son verileceğini açıkladı.

"Manila Bulletin" gazetesinde yer alan habere göre, Duterte, 4-12 Ekim'de yapılacak ortak tatbikatın ABD ile bu alandaki son işbirliği olacağını ifade etti.     

Hükümetin Filipinler ile ABD arasındaki askeri anlaşmalara saygı duyduğunu belirten Duterte, ancak Çin’i kışkırtmamak için ABD öncülüğünde Güney Çin Denizi’nde yapılan sahil güvenlik çalışmalarında yer almayacaklarını söyledi.     

Ortak Savunma Anlaşmasına atıfta bulunan Duterte, "1951'de imzalanan anlaşma uyarınca Filipinler ile ABD arasında askeri ittifak devam edecek. Ancak ticaret alanında yeni ittifaklar kuracağız." dedi.     

Ulusal Güvenlik Danışmanı Hermogenes Esperon ve Dışişleri Bakanı Perfecto Yasay, Duterte'nin açıklamasının ABD ile ilişkilerde herhangi bir değişikliğe neden olmayacağına dikkati çekti.     

Esperon, "Duterte, anlaşmazlığa konu olan Güney Çin Denizi ve çevresinin silahlardan arındırılmasını istiyor." dedi.     

Dışişleri Bakanı Yasay da Duterte'nin açıklamasının ortak tatbikatların sonlandırılması konusunda değil, ABD ile Güney Çin Denizi’nde ortak tatbikat yapılmaması ile ilgili olduğunu söyledi.

Laos'ta gerçekleşen Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) zirvesi sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmeye hazırlanan Duterte, bir gazetecinin görüşme sırasında uyuşturucuyla mücadele konusunda gelebilecek olası eleştirilere nasıl cevap vereceği sorusu üzerine, ABD ve Obama'yı hakarete varan sözlerle eleştirerek, kimsenin kendisinden uyuşturucuyla mücadele konusunda hesap soramayacağını dile getirmişti. Bu açıklamalar üzerine görüşme iptal edilmiş,

Duterte de iptalden dolayı "üzgün" olduğunu belirtmiş ancak özür dilememişti. İki lider, zirvede gala yemeği öncesi el sıkışmış ve kısaca görüşmüştü. Obama, G20 sonrası yaptığı basın toplantısında da bir soru üzerine, Duterte ile kısa bir görüşme yaptığını ve el sıkıştığını söylemişti. Duterte'nin kendisi hakkında söylediği sözleri kişisel olarak algılamadığını belirten Obama, bunun onun konuşma tarzı olduğunu düşündüğünü ifade etmişti.     

Daha önce ülkesini BM üyeliğinden çıkarma tehdidinde bulunan Duterte, hafta sonunda hükümetinin "bağımsız dış politika" benimseyeceğini açıklamıştı.

Duterte, geçen hafta yaptığı bir konuşmada iki yüzlü olmakla suçladığı ABD'nin askeri varlığının çatışma dolu Mindano adasındaki durumu daha da kötüleştirdiğini savunarak, "Özel kuvvetler Mindano'dan gitmeli." demişti. Beyaz Saray, Filipinler hükümetinin Mindanao'daki ABD askeri varlığına son verilmesi isteğini kendilerine resmi olarak bildirmediğini duyurmuştu.