Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Filipinler hükümeti, bölgesel egemenlik anlaşmazlıklarına konu olan Güney Çin Denizi’nde ABD ile ortak devriye çalışmaları yapılacağını açıkladı.

Söz konusu açıklama, Filipinler Yüksek Mahkemesi tarafından Filipinler ve ABD arasında imzalanan ve on yıllık geçerliliği olan Geliştirilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması'nın (GSİA) kabul edilmesinden sonra yapıldı.

Anlaşma gereğince ABD, adalar ülkesi Filipinler topraklarında daha fazla asker bulundurabilecek.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Peter Gaul Galvez yaptığı açıklamada, Güney Çin Denizi'nde işbirliğinin daha da geliştirilmesi gerekiyor. ABD’nin ‘deniz seyri özgürlüğü’ konseptine ilave olarak Filipinler ve ABD arasında ortak sahil güvenlik çalışmaları yapılmasını öneriyoruz” dedi.

Galvez açıklamasında, bu ortak çalışmanın Güney Çin Denizi'nin hangi bölgesinde gerçekleştirileceği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Filipinler ve ABD Dışişleri ve Savunma Bakanları iki ülke güvenlik ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla yapılan toplantılar için Washington'da bir araya geldi. Filipinler hükümeti sözcüleri, toplantılar sonrası yaptıkları açıklamada, "Filipinlerin güvenliği noktasında ABD ile yeniden işbirliğini geliştirme" konusunda görüş birliğine varıldığını açıkladı.

Aynı açıklamada, ABD'nin Çin'in Güney Çin Denizi'ni kontrol altına alma çabasına izin vermeyeceğinin ve deniz ticaretinin serbest bir şekilde yapılabilmesi için gerekli önlemleri almaktan çekinmeyeceğinin altı çizildi.

Çin’in son dönemde egemenlik hakkı iddialarını dile getirdiği Güney Çin Denizi Filipinler, Vietnam, Tayvan, Brunei ve Malezya tarafından da hak iddialarına konu oluyor. ABD yönetimi, Çin’in bölgedeki uluslararası deniz ve hava trafiğini engelleyecek girişimlerden kaçınması yolunda uyarılar yapmıştı. Bölgede en son ABD’ye bağlı B-52 bombardıman uçakları Çin’in inşa ettiği suni adalar üzerinde geçen ay uçuşlar gerçekleştirmişti.