Söz konusu iddia, Filipinler'deki Terörizm ile Mücadele Konseyi Müsteşarı Oscar Valenzuela tarafından Avrupa Birliği ile ortak düzenlenen bir güvenlik forumunda dile getirildi.

IŞİD'in, başta ülkenin güneyindeki örgütler olmak üzere Filipinler'de alan kazandığını ileri süren Valenzuela, radikal görüşlü yabancı vaizlerin Filipinler'e yöneldiğinin gözlemlendiğini ifade etti.

Valenzuela, forumda yaptığı konuşmada, "Filipinler, Ortadoğu'da IŞİD tarafından başlatılan ve sosyal medya ve internet üzerinden yayılan uluslararası güvenlik krizinden korunmuş değildir" dedi.

Valenzuela bu sözleriyle Filipinler'de yaptığı kanlı eylemlerle tanınan Ebu Seyyaf örgütü lideri Isnilon Hapilon'un temmuz ayında video paylaşım sitesi Youtube'da yayımlanan, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'ye bağlı olduğunu bildirdiği görüntülere göndermede bulundu.

Terörizm suçlarından aranan, ABD'nin başına 5 milyon dolar ödül koyduğu Hapilon, görüntülerde IŞİD'e daha fazla militan sağlama vaadinde de bulunmuştu.

Valenzuela'nın sözünü ettiği yabancı vaizler arasında, IŞİD için propaganda yaptığı iddia edilen Avustralya vatandaşı "Musa" takma adlı Robert Edward Cerantonio ve kısa süre önce Filipinler'in güneyinde gözaltına alınan ancak terör gruplarıyla ilişkisi olduğu iddialarını reddeden Kanada vatandaşı Ebu Amina Bilal Philips bulunuyor.

Filipinler Barış, Şiddet ve Terör Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Rommel Banloi de Filipinler'deki en az dört militan grubun üyeleri arasında IŞİD yandaşları bulunduğunun belirlendiğini belirtti.

ÖZERK BÖLGE VALİSİ HATAMAN İDDİALARI REDDETTİ

Müslümanların çoğunluğu oluşturduğu Filipinler'in Mindanao adasındaki Özerk Bölge Valisi Mujiv Hataman ise IŞİD militanlarının bölgeye girdiği iddialarını reddetti.

Hataman, Interaksyon adlı haber sitesinde yayımlanan açıklamasında, "Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren örgütün Filipinler'de de üyeler elde etme çalışması içinde olduğuna ilişkin ortaya atılan iddialara karşın benim bölgemde IŞİD'e katılım yok" dedi.

Ebu Seyyaf örgütünün güçlü kalesi olan Bazilan adasını hemen her hafta ziyaret ettiğini anlatan Hataman, buradaki istihbarat toplumu, eyalet direktörü ve tugay komutanıyla yaptığı görüşmelerde de kendisine böyle bir faaliyetin olmadığının ifade edildiğini sözlerine ekledi.