Filipinler Atmosfer, Jeofizik ve Astronomi Müdürlüğü yetkilileri söz konusu tayfunun ülkenin 27 eyaletinden 23'ünde etkili olduğunu belirtti.

Filipinler hükümeti, son bir haftadır ülkenin büyük bölümünde etkisini gösteren tayfun nedeniyle "ulusal felaket" ilan ederken, tayfunun etkili olduğu bölgelerde halk sel ve heyelana karşı uyarıldı.

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino yaptığı açıklamada, arama kurtarma çalışmaları ve ilk yardım faaliyetlerinin hızlandırılmasını istedi.

Manila News'in haberinde Melor Tayfunu'nun ardından bölgede etkili olan Onyok Tayfunu'nda 17 kişinin öldüğü belirtilirken, diğer kaynaklarda bu sayı 35 olarak ifade ediliyor.

Etkisinin azaldığı ve güneydeki Mindanao Adası'na yöneldiği belirtilen tayfunun, hafta sonunda Cotabato ve Zamboanga'da etkili olması bekleniyor. Son bir haftadır etkili olan tayfunlarda ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Halk arasında "Nano" olarak bilinen Melor Tayfunu nedeniyle Filipinler'de üç gün içinde 109 bin ev harabeye dönmüş, yaklaşık 7 milyon dolarlık hasar oluşmuştu.

Ülkede hafta başında 800 bin kişi, felaket bölgelerinden tahliye edilmişti.