Filipinler'de ordunun radikallere yönelik operasyonlarında DAEŞ sempatizanı olduğu sanılan 24 kişi öldürüldü.

Filipinler Ordusu Sözcüsü General Restituto Padilla yaptığı açıklamada, Lanao del Sur kentinin Butig kasabasında yaklaşık 2 bin askeri personelin katıldığı, hafta boyu süren operasyonda 6 askerin öldüğünü, onlarca askerin yaralandığını belirtti.

Militanların elindeki Poktan köyünün ele geçirildiğini dile getiren Padilla, ordu generallerinin, bayrak çekme töreninin ardından köyün kontrolünü Butig kasabası belediye başkanına devrettiklerini ifade etti.

Askeriyenin, DAEŞ sempatizanı olduğu sanılan 24 militanın öldüğünü doğruladığını kaydeden Padilla, istihbarat ve köylülerden alınan bilgilere dayanarak, 9 silahlı kişinin daha öldürülmüş olabileceğini ileri sürdü.

Çatışmalar dolayısıyla bölgedeki 10 köyden 30 bin vatandaşın evlerini terk ettiğini belirten Padilla, askerlerin çatışma alanlarını temizlediğini ve kaçan militanların izini sürdüğünü söyledi.

Hükümet yetkililerinin desteğiyle, çabuk gerçekleştirilen askeri saldırıların "aşırılıkların yayılmasını" durdurmaya yardımcı olduğunu vurgulayan Padilla, "İlkemiz, askeri kaynakların tam olarak faaliyete geçirilmesiyle, mümkün olduğunca kısa sürede çatışmaları ortadan kaldırmak" dedi.

Ordu ile yeni bir silahlı grup arasında geçen hafta 6 gün boyunca devam eden çatışmalarda 42 militanının öldürüldüğü, 5 askerin de hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Ordu yetkilileri, Lanao del Sur kentindeki Butig kasabasında bulunan askeri kampa saldırı düzenleyen militanların, Güney Mindanao'da ortaya çıkan yeni bir örgüte mensup olduğunu açıklamıştı.

Yetkililer, saldırının hükümet ile barış görüşmelerini yürüten Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ile ilişkilendirilmesine karşı çıkmış, güvenlik güçleri ve MİKC'nin bölgedeki suç ve terör örgütleriyle mücadele için birlikte çalıştığını vurgulamıştı.

Başkent Manila'nın 840 kilometre güneyindeki Lanao del Sur kenti, ülkede Müslüman eyaletlerin çoğunun bulunduğu Mindanao Özerk Bölgesinde yer alıyor.

Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmaların ardından hükümetle, 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı.

Anlaşmanın imzalanmasıyla Mindanao’ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın nihai taslağı eylül ayında Filipinler Kongresine sunulmuştu.

Yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'ta başlayan Senato, 9 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler ve devlet başkanlığı seçimleri nedeniyle şubat başında tatile girdi. Yasanın Senato'da onaylanması de seçim sonrasına bırakıldı.