BMGK'nın bugünkü Ortadoğu'yla ilgili oturumunda Ortadoğu barış süreci görüşüldü.

BM Filistin Gözlemci Yardımcısı Nasır, bölgede iki devletli çözüme dayalı kapsayıcı ve kalıcı barışın sağlanmasında başarıya ulaşabilmesi için uluslararası taahhütlere uyulmasını istedi.

Büyükelçi Nasır, BMGK'nın "tehlikeli nokta"ya gelen barış görüşmelerinde Filistin ve İsrail'e hızlı bir şekilde yardımcı olması çağrısında bulundu.

Şam yakınlarındaki Yermuk Kampı'nda kalan Filistinli mültecilerin büyük miktarda insani yardıma ihtiyacı olduğunu dile getiren Nasır, mültecilere yardım konusunda uluslararası toplumun hızlı davranması gerektiğini vurguladı. Nasır, Suriye krizinin sürdürülemez bir duruma geldiğini ve insani krizin boyutunun çok büyük olduğunu kaydetti.

İSRAİL'DEKİ YENİ HÜKÜMETE ÇAĞRI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise BMGK üyelerine yaptığı konuşmada, Ortadoğu barış sürecinde, potansiyel tartışmalı sonuçlara rağmen, 2 devletli çözümden uzaklaşıldığını kaydetti.

Konuşmasında, İsrail'deki yeni hükümete iki devletli çözümden yana taahhüdün İsrail olarak teyid edilmesi konusunda çağrıda bulunan BM Genel Sekreteri Ban, bu konuda yerleşim yerleri faaliyetlerini dondurma dahil, güvenilir tüm adımların atılmasını istedi.

İsrail hükümeti ile Filistin arasındaki geçen hafta 470 milyon dolarlık alacak konusunda anlaşmaya varılmasından dolayı memnuniyetini dile getiren Ban, İsrail ve Filistin tarafının zor seçimlerle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, bir seçimin hepsinin çok üzerinde önem arzettiğini kaydetti. Onu "barış veya ölüm, yıkım, çok uzun süredir devam eden çatışmanın verdiği acı" diye açıklayan Ban, tarafların daha iyi bir gelecek için bağlılıklarını ve cesareti ortaya koymaları gerektiğini dile getirdi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu yönetimindeki İsrail, 2014 Nisan ayında Filistin yönetimiyle yürüttüğü doğrudan barış görüşmelerini tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı.