Maliki, BM Güvenlik Konseyinde bakanlar düzeyinde gerçekleşen Ortadoğu konulu toplantıda yaptığı konuşmada, son dönemde İsrail'in artan saldırıları nedeniyle 10'u çocuk 50 Filistinlinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İsraillilerin sivillere ateşli silahlarla saldırmaları nedeniyle bin 900'den fazla Filistinlinin de yaralandığını vurgulayan Maliki, BM Güvenlik Konseyinin uluslararası barış ve güvenliği sağlamada sorumluluğunun olduğunu bildirdi.

BM Güvenlik Konseyinin bu konudaki görevini yerine getiremediğini ve bunun için bir irade de göstermediğine dikkati çeken Maliki, "Daimi işgal ve geçici çözümler bizi hiçbir zaman barış ve güvenliğe ulaştırmayacaktır" dedi.

"HİÇBİR DEVLET KABUL ETMEZ"

Maliki'nin konuşmasından sonra söz alan İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise son dönemdeki şiddet olayları nedeniyle Filistinlileri suçladı.

Maliki'nin koruma talebine tepki gösteren Danon, "Daha önce söyledik tekrar söylüyorum; İsrail Tapınak Tepesi'nde uluslararası kontrole izin vermeyecek" ifadesini kullandı.

"Bu Konseydeki hiçbir ülke egemenliği altındaki topraklarda uluslararası gücün bulunmasını kabul etmez" diyen Danon, Fransa'nın bu yöndeki talebi ve BMGK'daki girişimlerine atıf yaparak, "Fransız meslektaşıma şunu söylemek istiyorum; ülkenizin Ortadoğu'da barış istediğini biliyoruz. Biz de bunu istiyoruz ama bu ancak tarafların doğrudan görüşmesiyle sağlanabilir" diye konuştu.