İslami Cihad Hareketi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC), Ahrar Hareketi, Mücahidin Hareketi ve Halk Direniş Komiteleri'nden yapılan ortak yazılı açıklamada, "Mısır'ın döşediği boru hattı üzerinden Gazze sınırına deniz suyu pompalaması" kınandı.

Açıklamada, "Sınır bölgesinin altına deniz suyu pompalanması, geniş tarım arazilerinin yok olmasına, akiferlerin kirlenmesine neden olacak. Ayrıca, sınırda evleri bulunan vatandaşlara zarar verecektir" ifadeleri kullanıldı.

Mısır makamlarına, "Filistin halkına ve topraklarına yönelik işlediği bu suçtan vazgeçme" çağrısı yapılan açıklamada, Mısır'ın Filistin halkına destek vermesinin beklendiği belirtildi.

Mısır ordusu, Gazze tünellerini yıkmak amacıyla sınırı boyunca döşediği boru hattı üzerinden 11 Eylül'de deniz suyu pompalamaya başlamıştı. Mısır yönetimi ekim ayından beri Gazze sınırında, özellikle de Refah kentinde 2 kilometrelik tünellerden arındırılmış alan oluşturabilmek için çalışmalar yapıyor.

Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden İsrail'in Gazze'ye sıkı bir abluka uygulamaya başladığı 2007 yılından bu yana, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar bölge halkının ihtiyacı olan birçok malzeme ve akaryakıt geçiriliyordu.