İsrailli araştırmacıların ilk kez Filistinlilere ait tarihi bir mezarı ortaya çıkardığı bildirildi.
      
BBC'nin haberine göre, 2013 yılında bulunan ancak kamuoyuna dün açıklanan buluntunun, Filistinlilerin geçmişine dair sırları çözebileceği belirtildi.     

Arkeolog Leon Levy'in liderliğinde yürütülen ve 30 yıllık kazı çalışması sonrası ortaya çıkarılan mezardaki kalıntıların, M.Ö. 11'inci ve 8'inci yüzyıllara ait olduğu kaydedildi.     

Kazı ekibi liderlerinden Daniel M. Master, mezarda bazıları parfüm, yiyecek, mücevher ve silahlarla çevrili kalıntılar keşfettiklerini söyledi.     

Master, "Filistinlilerin geride neler bıraktığına dair on yıllardır süren çalışmalar neticesinde, sonunda insanlarla karşılaştık. Bu çalışmayla, Filistinlilerin kökenlerinin sırlarını çözmeye yaklaştık." dedi.     

Buluntuların, daha önce kazı çalışmalarına karşı çıkan radikal Yahudilerin tepkisinden sakınmak için üç yıl boyunca gizli tutulduğu ifade edildi.     

Araştırmacılar, kalıntılarına ulaşılan çoğu kişinin şahsi eşyalarıyla gömülmediğine ancak bazılarının yanında parfüm şişeleri, saklama kapları ve küçük kaseler olduğuna, birkaç kişinin bileklikleri, küpeleri ve silahlarla gömüldüğüne dikkati çekti.     

Keşif ekibinin, Filistinlilerin kökenlerini tam olarak belirlemek için kalıntılar üzerinde DNA, radyokarbon ve diğer testleri yaptığı belirtildi.     

Filistinlilerin M.Ö. 12'inci yüzyılda bu bölgeye göç ettikleri sanılıyor. Bilim adamları, Filistinlilerin coğrafi kökenleri konusunda görüş ayrılığı yaşıyor. Bazıları, Filistinlerin Yunanistan'dan, Girit Adası ve Kıbrıs'tan geldiklerini düşünürken, bir bölümü, atalarının Anadolu'da yaşadıklarını varsayıyor.